Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сегашната бюджетна рамка ни изкарва от критериите за еврозоната, предупреди той

Никола Янков: Скоро България няма да може да взема дългове и ще видим доброто старо вдигане на данъци

Удължаването на бюджета не е трагедия, но е отказ от дебат и политика за създаване на управление, смята икономистът

Никола Янков
Снимка: Ани Петрова

"Въпросът, който трябва да се задава е – искате ли да ви вдигнат данъците, за да платите по-високите пенсии. Това е неминуемо."

Това каза в интервю за БНР икономистът Никола Янков.

"Дългове България няма да може да взема скоро, защото лихвените нива в световен мащаб се вдигнаха драматично. Това не е ниво, на което може да се вземат много дългове. Освен това имаме намален апетит на инвеститорите да купуват български държавни облигации. Това не е процес, който може да продължава в големи обеми безкрайно. В един момент може да се окажем в ситуация, в която искаме да вземаме дълг, защото има много претенции за разходи, но няма откъде да го финансираме това нещо. И тогава единственият начин да се финансират тези разходи ще стане доброто старо вдигане на данъци."

Според икономиста в обществото обаче няма съгласие да се вдигат разходи и осигуровки, за да се финансират "щедри претенции".

"Удължаването на бюджета не е трагедия, но бюджетът е най-важният инструмент за политика. Това не е просто колекция от цифри, а нещо, което влияе на обществено-икономическите отношения пряко", коментира Янков в предаването "Преди всички".

Янков разчита удължаването на сегашния бюджет като отказ от дебат. Според него съгласието около удължаването на действието на сегашния бюджет е политика за създаване на управление.

"По този начин вие махате този проблем настрана, не се фокусирате върху ожесточените дебати, които ще последват неминуемо от една такава ситуация с правене на нов бюджет, а се фокусирате върху разговори за съставяне на правителство."

Представянето на бюджет нямаше да е нещо екстравагантно за служебното правителство, което прави доста ходове на редовно правителство, отбеляза още анализаторът.

Когато се приема удължаването, трябва да се приеме и емисия за поемане на нови дългове на държавата за финансиране на очаквания бюджетен дефицит, който е достатъчно голям, за да ни изкара от критериите за еврозоната, поясни Никола Янков.

"Това е един щедър бюджет от разходна гледна точка."

По думите му въпросът, който се предпоставя с рамката на бюджета, е искаме ли да изпълним "заявената поне устно цел от много от политическите партии в това Народно събрание за присъединяване към еврозоната след една година, или не искаме", защото в сегашния му вид бюджетът е проинфлационен.

Ясно трябва да се даде мандат на правителството да емитира нови облигации, подчерта икономистът.

"Този бюджетен дефицит, който залагаме да продължи и следващата година, трябва да се финансира с нов дълг. Не може да кажете на правителството – харчете толкова пари, без да кажете откъде да ги вземат."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ваканциите на учениците: Възможни са съществени промени от първоначалния вариант

Очаква се решението на МОН за това кога и колко ще почиват учениците през новата учебна година. От ведомството вече публикуваха за обществено обсъждане графика за учебното време. Това обсъждане приключи и в момента се обобщават постъпилите становища и предложения на заинтересованите страни. След това предстои издаването на заповед за окончателно..

публикувано на 29.08.24 в 15:14

Изследване: Одобрението към ЕС и НАТО расте, към Русия - намалява

" Има консолидация около идеята за принадлежността на България към ЕС и НАТО, които се одобряват, даже одобрението расте през 2024 г. ".  Това заяви пред БНР социологът Вероника Димитрова от Фондацията за хуманитарни и социални изследвания, която заедно с "Алфа Рисърч" направи проучване за руската пропаганда у нас.  "Въпреки бума на..

публикувано на 29.08.24 в 10:17

"Евробокс" ви среща с посланика на Израел Н. Пр. Йоси Леви Сфари

В първия ден на "Банско джаз фестивал" изява имаше триото на джаз китариста Мишел Сажрауи от Назарет. За концерта в Банско пристигна и посланикът на Израел в България - Негово превъзходителство Йоси Леви Сфари. Това беше и поводът за гостуването му в предаването “Евробокс” за европейска музика на програма "Хоризонт".  Културните..

публикувано на 29.08.24 в 08:27

Ангел Престойски: Всеки в тази държава може да ползва вода колкото си иска без да я плаща!

Над 410 населени места у нас с 420 хил. жители са на воден режим, а други 456 изобщо не знаят какво е това водоснабдяване и канализация. Над 50% от водата се губи по мрежата заради течове от остарелите тръби или кражби. Това са малка част от констатациите, които направиха от "Зелено движение".  Пред БНР председателят на Съюза на ВиК операторите и..

публикувано на 28.08.24 в 15:32

"Школо": Не са водени разговори с нас за наредбата за е-дневниците

Подготвяме се за началото на учебната година. Отворени сме за диалог по всяка тема . Насреща сме да коментираме какво ще е най-добро за българското образование, за да върви напред.  Това заяви пред БНР Любомир Ваньов - изпълнителен директор на системата "Школо", която администрира по електронен начин дневниците в българските училища. В..

публикувано на 28.08.24 в 10:04

Потушен е пожарът в района на варненското село Тополи

Потушен е пожарът, който възникна днес в местността Клисе баир в района на село Тополи край Варна.  Огънят обхвана сухи треви, няма опасност за населеното място. Пожар край варненското село Тополи в местността Клисе баир    

публикувано на 27.08.24 в 20:55
проф. Иван Желев

Проф. Иван Желев: Целта на разкола в УПЦ е да се завземат огромни църковни имоти

Не мисля, че има в какво да бъде обвиняван патриарх Даниил за изказването. Той не е направил официално изявление, той  е говорил от амвона в църквата "Св. Иван Рилски" в Перник като глава на БПЦ. Това каза богословът проф. Иван Желев, бивш директор на дирекция „Вероизповедания“ в интервю пред БНР по повод изказването на главата на БПЦ за..

публикувано на 26.08.24 в 18:05