Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко силно успя да разклати доверието в европейските институции "Катаргейт"?

Ева Кайли
Снимка: Европейски парламент

През изминалата седмица Европейският парламент беше белязан от най-големия скандал в историята си - т.нар. "Катаргейт". В резултат бе задържана неговата заместник-председателка Ева Кайли и по-късно освободена от поста си. В момента тя е в ареста в Брюксел.

Скандалът започна точно преди седмица - миналият петък, когато се разбра, че Кайли е арестувана след акция, започнала през юли, заради разследване на престъпна група, инфилтрирана в Европейския парламент.

За ЕС това не е първият сериозен скандал. Нека си припомним оставката на Комисията "Сантер" през 1999 година заради корупционни практики на бившата френска еврокомисарка Едит Кресон, но за Европейския парламент това е наистина безпрецедентен случай. Тогава бяха претърсени  17 домове, сред които на генералния секретар на Международната синдикална конфедерация Лука Визентини, бившия евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Пиер-Антонио Панцери, на неговия бивш асистент, сега сътрудник на Алианса и съпруг на Ева Кайли Франческо Джорджи, както и на генералния директор на неправителствената организация - "Няма мир без справедливост" Николо Фига-Таламанка. Също тогава стана ясно, че става дума за лобиране в полза на Катар, сега домакин на световното футболно първенство. Впоследствие в ареста, освен Кайли, бяха оставени Панцери, Джорджи и Таламанка. 

Историята започна да набира все повече сила през седмицата, продължи и наслагването на още познати имена в публичното пространство, заваляха оттегляния от ключови позиции в Европейския парламент. Запечатани са десетки негови офиси в Брюксел и в Страсбург, сред които на евродепутата Марк Тарабела и на асистентката на колежката му Мария Арена. По-късно Тарабела замрази членството си в Прогресивния алианс на социалистите и демократите, а Арена се оттегли от позицията си на председател на подкомисията за правата на човека. Пиетро Бартоло , чийто някогашен асистент е работил в организацията "Бори се с безнаказаността", също свързана със скандала, се оттегли като докладчик в сянка от Комисията по правосъдие и вътрешни работи по доклада за визовата либерализация с Катар. Андреа Коцолино, чийто асистент е съпругът на Кайли Франческо Джорджи, се оттегли като координатор по спешни случаи.

Междувременно бяха припомнени думи на Кайли пред пленарна зала след критики срещу Катар за ситуацията с правата на трудовия пазар, че положението там е повече от добро и ЕС няма за какво да укорява емирството. Впоследствие се разбра, че при обиските у Кайли са намерени 150 хиляди евро в брой, отделно баща й е заловен с куфар от 750 хиляди, а общата сума, открита при обиските, надхвърля един милион. 

Институцията демонстрира бързи действия още със започването на пленарното заседание в понеделник. Тогава председателката Роберта Мецола заяви, че е лишила Кайли от нейните задължения и е задействала процедура за окончателното й сваляне от поста на заместник-председател, като тя бе приключена буквално на следващия ден. Бе спрян и докладът за визовата либерализация с Катар, а по-късно бе гласувана резолюция с огромно мнозинство, в която се настоява да бъде замразена работата, свързана с емирството, в т.ч и споразумението в авиацията, както и достъпа до институцията на негови представители.

Евродепутатите поискаха да се създаде анкетна комисия, която да разследва случаите на корумпиране от трети страни, както и специална комисия за прозрачността. Те призоваха да се забранят на ниво ЕС дарения от трети страни за членове на Европейския парламент и политически партии. Евродепутатите също така да попълват декларации за имотите и доходите си в началото и в края на мандата си.  Председателката Мецола бе особено активна и на вчерашната си среща с европейските лидери, на която пое твърди ангажименти за пресичането на тези корупционни практики.

По-късно се разбра, че европейският главен прокурор Лаура Кьовеши също иска имунитета на Кайли, както и на сънародничката й от ЕНП Мария Спираки заради подозрения с измами, свързани с бюджета на ЕС. От Европарламента по-късно уточниха, че това искане не е свързано с разследването около "Катаргейт".

Предстои изслушването на Кайли в съда в Брюксел другата седмица, тъй като тази това не можа да се случи заради стачка в затвора, в който се намира тя, а това попречи за придвижването й. Сложен е въпросът с освобождаването й като евродепутат, защото решението трябва да се вземе на национално ниво. Поради презумпцията за невинност, за да се случи, тя трябва да бъде осъдена окончателно, което може да отнеме години.

Мандатът на този Европейски парламент изтича през 2024-та година и е твърде възможно Кайли да остане част от него дотогава, в т.ч. и да получава съответното заплащане.

Лидерите на Европейския съвет и на Комисията Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен заявиха снощи, че скандалът разклаща силно доверието в европейските институции. Това действително е така и е особено сложно точно в момент, в който повечето европейци са потърпевши от войната в Украйна заради високите цени на енергията и поскъпването на живота въобще. Логично е да си задават въпроса: "Защо аз ще оцелявам, студувайки през зимата и ще се лишавам от основни за съществуването ми неща, докато тези, които коват законите и ми налагат тези ограничения, живеят като богове и кризата само ще преминава покрай тях"? Нещо повече - тази история, която засяга най-високите нива на една от трите институции на ЕС, може да се окаже дори не върхът на айсберга, а връхче на неговия връх. В Европейския парламент е пълно с делегации, които отговарят за връзки с кои ли не държави и в този контекст бихме могли да си представим какво става под повърхността на поднесените клишета или понякога по-емоционални фрази. Особено тези за приятелство с Русия и особено ако войната в Украйна можеше да бъде избегната. И дали лобирането за Русия не продължава и в момента, въпреки честите декларации срещу действията й. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Израелски танкове навлязоха в центъра на Рафах

Израелски танкове достигнаха центъра на Рафах, за първи път след началото на сухопътната операция в най-южния град в Ивицата Газа, предадоха световните агенции, позовавайки се на свидетели. Танкове са забелязани около джамията "Ал Ауда" в центъра на Рафах, както и в западните квартали, където се съобщава за боеве между израелски войници и..

публикувано на 28.05.24 в 16:40
Руският президент Владимир Путин.

Путин смята, че в Украйна трябва да има президентски избори

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че Украйна трябва да проведе президентски избори след изтичането на 5-годишния мандат на държавния глава Володимир Зеленски, предаде Ройтерс. Вот обаче няма да има заради взето по-рано решение, което Зеленски и съюзниците на Киев смятат за правилно във военновременна обстановка. Той пое..

публикувано на 28.05.24 в 16:35
д-р Галя Викьова - заместник изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Сдружение започва информационна кампания за хранителните добавки

От Сдружението "За достъпна и качествена храна" започват информационна кампания сред младите хора, с която да запознаят потребителите с хранителните добавки. Голяма част от тях са опасни, казаха още от сдружението, а целта е да се знае повече за тях. Чрез брошури потребителите ще бъдат информирани какво означава хранителна добавка и кога е..

публикувано на 28.05.24 в 16:29

307 лева социална пенсия за старост от 1-ви юли

Проект на правителствено постановление, публикуван за обществено обсъждане, предвижда от 1-ви юли социалната пенсия за старост да стане 307 лева, вместо сегашните 276.  Заложеният ръст е с 11 на сто, а предложението е свързано с предстоящата актуализация от същата дата, със същия процент на всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2023 г.  Решението за..

публикувано на 28.05.24 в 16:26
Национална художествена галерия

Изложба през октомври в София на украинско изкуство от първата половина на ХХ век

От октомври 2024 г. до януари 2025 г. украинско изкуство от първата половина на ХХ век ще може да бъде видяно в залите на Националната галерия. Ценните художествени експонати досега са показвани в Мадрид, Кьолн и Виена, а преди да дойдат в София ще гостуват в Братислава и Лондон, разказа посланикът на Украйна у нас Олесия Иласчук. "Ще бъдат..

публикувано на 28.05.24 в 16:22

Нова апаратура за отделението по офталмология на болницата във В. Търново

Очното отделение в областната болница "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново получи от дарение лазерен скенер, с който да се подпомогне диагностиката на заболяванията на ретината и на очното дъно. Досега пациентите с такива заболявания и хората с решения от ТЕЛК бяха изпращани в други болници.  След ковид пандемията очната патология рязко се..

публикувано на 28.05.24 в 16:13

Ордени и медали са изложени в Регионалната библиотека в Силистра

Ордени и медали показва Регионалната библиотека "Партений Павлович" в Силистра в новата си изложба. Експозицията обхваща периода от 1850 до 1950 година и представя български, османски, руски, румънски и германски военни отличия от личната колекция на Валентин Петков, член на Национално движение "Традиция". Ордените и медалите, които показва..

публикувано на 28.05.24 в 16:00