Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготвят се промени в Наредбата за командировките

Преобладава мнението за фиксиран размер

Снимка: Ани Петрова

Междуведомствена работна група с участието на бизнеса, синдикатите, социалното и финансовото министерства подготвя промени в Наредбата за командировките в страната. Предвижда се увеличение на дневните пари, които сега са 20 лева, ако командированият остане да нощува в мястото на командировката, и 10 лева – ако е без нощувка. Тези размери не са променяни от 15 години.

КНСБ настоява за двойно увеличение на дневните пари за командировка и те да станат 40 лева, когато е с нощувка, и 20 лева – когато е без.

Виолета Иванова, зам.-директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ:

"За близо 23 години Наредбата е променяна само два пъти. КНСБ предлага да се създаде методика, която да бъде обвързана с размера на средната работна заплата при допускане на възможност за договаряне в Колективния трудов договор на по-висок от законоустановения процент на съотношение със средна работна заплата". 

Според една от работодателските организации - Българската стопанска камара, има нужда от преразглеждане на Наредбата, тъй като размерът на командировъчните пари не е променян от 2008 година. Жасмина Саръиванова: 

"От тогава има много промени. Но когато се определят командировъчните, те трябва да бъдат като една сума, а не като процент от минималната работна заплата. При наличието на една конкретна сума работодателите ще могат да направят разчет на бюджетите си". 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Лозина Владимирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на САЩ Джо Байдън, френският президент Еманюел Макрон (вляво) и първата дама Джил Байдън по време на възпоменателната церемония за отбелязване на 80-ата годишнина от десанта в Нормандия, 6 юни 2024 г., в Колвил-сюр-Мер, Франция.

Байдън коментира използването на американски оръжия от Украйна срещу Русия

Украйна няма да използва американски оръжия, за да обстрелва Москва, заяви президентът на Съединените щати Джо Байдън в излъчено днес интервю за телевизионния канал Ей Би Си. Байдън на годишнината от десанта в Нормандия: Няма да обърнем гръб на Украйна САЩ ще предоставят оръжия и боеприпаси за Украйна за още 225 млн. долара Ето как отговори..

публикувано на 06.06.24 в 20:01

Четири руски бойни кораба се очакват идната седмица в Хавана

Четири руски бойни кораба се очакват идната седмица в Хавана, но няма да носят ядрени оръжия и няма да представляват заплаха за региона, съобщи министерството на външните работи на Куба. Така беше потвърдена информацията от вчера на американски правителствен източник, че Русия се готви да изпрати част от бойния си флот в Карибско море за учения съвместно..

публикувано на 06.06.24 в 19:56

Германо-Българската индустриално-търговска камара предвижда ръст на германските инвестиции в България

Близо 90 процента (89 на сто) от компаниите биха инвестирали отново в България, при 92 на сто дял година по-рано. Ще има ръст на германските инвестиции през тази година, видно от новините през първото тримесечие с обявените вече вложения от медно преработвателната компания "Аурубис България" и веригата за търговия на дребно "Кауфланд България"...

публикувано на 06.06.24 в 19:22
На остров Сими (Додеканезите), Гърция, архив.

Издирват британски журналист, изчезнал на гръцкия остров Сими

Британски журналист е изчезнал на гръцкия остров Сими. В мащабната полицейска операция по  издирването му участва и дрон, но засега няма резултат. 67-годишния водещ на Би Би Си Майкъл Мозли  е изчезнал вчера на връщане от плажа към вилата, където живее със съпругата си, съобщават от полицията на острова. В операцията заедно с полицаите  участват..

публикувано на 06.06.24 в 19:16

НСХУБ прикани кандидатите за ЕП да подкрепят Манифеста на хората с увреждания в Европа

В навечерието на предстоящите избори на 9-и юни за национален и европейски парламент, Националният съвет на хората с увреждания в България (НСХУБ) прикани българските кандидати за членове на Европейския парламент (ЕП) да подкрепят Манифеста на хората с увреждания в Европа. Документът включва поредица от предложения, за да се гарантира, че..

публикувано на 06.06.24 в 19:14

Русия задържа за шпионаж френски гражданин

В Москва беше заподозрян в шпионаж и задържан френски гражданин, работещ за швейцарска хуманитарна организация, съобщава "Ройтерс". Според Следствения комитет на Русия 48-годишният Винатие Лоран е събирал военна информация в продължение на няколко години. Освен това той не се регистрирал като "чуждестранен агент" при пристигането си в Русия, каквото е..

публикувано на 06.06.24 в 19:12
Севинч Солакова

ЦИК изпрати писмо до Столична община с указание да бъдат унищожени неизползваните ролки хартия от предишни избори

Централната избирателна комисия изпрати писмо до Столична община, с което указа още днес да бъдат унищожени неизползваните ролки хартия за машините за гласуване от предишни избори. Секретарят на ЦИК Севинч Солакова заяви: "До кмета на Столична община и до министъра на вътрешните работи с копие до министър-председателя с указание незабавно до края на..

публикувано на 06.06.24 в 19:07