Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От ПП връщат мандата в понеделник или вторник, ако декларацията не бъде приета

Андрей Гюров
Снимка: БГНЕС

Ако декларацията на "Продължаваме промяната" не бъде подкрепена в петък от парламента, то мандатът ще бъде върнат неизпълнен в понеделник или вторник.

Това коментира в кулоарите на парламента Андрей Гюров от ПП. Той е разочарован от липсата на предложения от системните партии. Засега мандатоносителите не обявяват проектосъстава на правителството.

"Това правителство трябва да има ясен политически гръбнак, който естествено ще бъде от ПП и сме отворени за предложения и от други партии, които биха подкрепили правителството, да предложат хора, които биха били експерти в своята област".

Кабинет с втория мандат е възможност, за която трябва да се работи усилено, това коментира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Това, което ме притеснява, е, че това всичкото е част от една стратегия, да кажем, не ни интересува втория, третия, ама то пък третият не стана. И всъщност бягайки от отговорност, да отидем на избори. То това би било логично от гледна точка на тяснопартийни интереси. И е разбираемо. Всеки се надява на избори да получи малко по-добра реализация, особено ако успее черния петър на това кой е виновен, че сме отишли на избори. Но не виждам в това поведение особена отговорност политическа за страната. И пак искам да кажа - за нас отговорното поведение е да се опитаме да съставим с втория мандат и да използваме целия потенциал на втория мандат".

От "Български възход" все още не дават категорична подкрепа с мотива, че трябва да се подменят някои от текстовете в предложената декларация. Стефан Янев коментира:

"Отговорът дали или не ще получи подкрепа ще се разбере в близките дни. В крайна сметка нека да приемем така, че тази декларация, този документ все още се работи. Има време за доизчистване на текстове, за да се получи яснота по тези въпроси, за които стана въпрос по-рано и тогава ще преценим и ще видим".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два университета обединяват усилия, за да подготвят кадри за леката индустрия и туризма

Два университета обединяват усилия за създаването на нови специалности във Велико Търново, които да подготвят кадри за нуждите на леката индустрия и туризма. Двата отрасъла са основополагащи за местната икономика. На срещата, инициирана от кмета на Велико Търново Даниел Панов, местният филиал на Висшето училище по агробизнес и развитие на..

публикувано на 30.04.24 в 20:07
Мариана Кукушева

Кукушева: Нулевата ставка за хляба е в интерес на потребителите

Запазването на нулевата ставка на ДДС върху брашното и хляба и въвеждането на таван на търговската надценка за хляба са изцяло в полза на потребителите, коментира за БНР председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева: Нулевата ДДС ставка за хляба остава до края на годината "С този жест депутатите задържат..

публикувано на 30.04.24 в 19:43

НС ратифицира промените в договора за Ф-16 блок 70

Народното събрание ратифицира промените в договора за доставка и поддръжка на изтребителите Ф-16 блок 70. Така се дава възможност за коригиране на срокове за осигуряване на компоненти, без да се увеличава договорената вече цена. Депутатите заседават извънредно, за да обсъдят върнатия с указ на президента за повторно обсъждане Закон за насърчаване на..

публикувано на 30.04.24 в 19:29

Правителството разреши на частен инвеститор да построи болница "Мама и аз"

Година и половина след замразяването на проекта на Търговска лига за изграждане на частна детска болница в София, правителството разреши на същия инвеститор да построи многопрофилна болница с името "Мама и аз". Лечебното заведение ще може да работи със Здравната каса и ще предлага лечение както на деца, така и на пълнолетни, става ясно от съобщение на..

публикувано на 30.04.24 в 19:13

Преходът на АЕЦ "Козлодуй" към ново гориво ще започне в средата на май

Преходът на АЕЦ "Козлодуй" от руско към американско ядрено гориво започва в средата на май, когато в реактора на 5-ти енергоблок ще бъдат заредени 43 касети. Ядреното гориво на "Уестингхаус" е съвместимо с руската технология и отговаря на най-високите международни стандарти, съобщиха от Агенцията за ядрено регулиране. Преходът ще продължи 4 години,..

публикувано на 30.04.24 в 19:00

Руската авиация нанесе нови удари по Харков

Руската авиация нанесе нови удари по Харков. Животът става все по-труден за жителите на втория по големина украински град, констатираха в доклад от Международния спасителен комитет. Украйна, на свой ред, се опитва да разруши противоракетния щит над окупирания полуостров Крим, твърди депутат от Държавната дума. Две управляеми авиационни бомби са били..

публикувано на 30.04.24 в 18:29

Еврозоната отчете икономически ръст от 0,3% за първото тримесечие

Растежът в еврозоната е достигнал 0,3% през първите три месеца на тази година в сравнение с предходното тримесечие, става ясно от цитираните от "Франс прес" данни на Евростат. Това е повече спрямо очаквания ръст, но цифрите показват, че групата от 20 страни с единна валута е изпаднала в техническа рецесия през втората половина на миналата година, след..

публикувано на 30.04.24 в 18:24