Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо Агенцията за бежанците отказва хуманитарна закрила на руски опозиционери?

След казусите "Алчин" и "Стоцки" до съда стигна нов случай - на Ирина Дмитриева и дъщеря ѝ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 15 януари в София, Бургас и Варна ще се проведат протести в подкрепа на опозиционно настроени руски граждани, които пребивават у нас. Те се инициират от организацията "Свободна Русия".

На събитието ще бъде отправен призив Държавната агенция за бежанците да разгледа молбите на руските граждани и да им предостави хуманитарна закрила.

Следващата седмица предстоят три обжалвания на решения на ДАБ.

Административният съд на София-град е отменил решението на Държавната агенцията за бежанците, която преди това е отказала убежище на руската опозиционерка Ирина Дмитриева и дъщеря ѝ. Все още не е ясно дали ДАБ ще обжалва.

"Това беше справедливото решение", коментира пред БНР Ирина Дмитриева.

"Винаги съм била срещу политиката на Путин, никога не съм крила позицията си. Сега режимът на Путин става репресивен. Баща ми беше украинец, синът ми има украинско гражданство. Не мога да мълча", разказа Дмитриева. Връщането си в Русия тя оценява като риск.

Според адвокат Деница Любенова има опасност от преследване, ако двете жени се върнат в Русия. Дъщерята на Дмитриева страда от рядкото заболяване муковисцидоза и е на поддържаща терапия. В момента, в който бъде спряна тази терапия, в рамките на седмица тя може да загуби битката с болестта. Този факт е отчетен от административния съд, защото болестта на дъщерята може да се използва за натиск, подчерта юристът.

"Ирина Дмитриева има дългогодишна история на опозиционерка на режима на Путин. Срещу всеки един опозиционер могат да бъдат предприети действия. това се случва всеки ден. Има данни за над 2000 образувани дела за т.нар. дискредитиране на руската армия от март 2022 г. Има данни, че руските съдилища разглеждат около 40 дела на ден срещу руски опозиционери", посочи Любенова в предаването "Хоризонт до обед".

Административният съд е посочил, че наличието на връзка на Ирина с Украйна, както и отказът на сина ѝ от руско гражданство е основание за преследване на Ирина в Руската федерация, уточни още адвокат Любенова.

"ДАБ отказва да си свърши работата" и си затваря очите "за тоталитарен режим в Европа", смята Любенова, която определи позицията на ДАБ като "абсолютно срамна".

Ако ДАБ обжалва решението за Дмитриева и дъщеря ѝ, отиваме във Върховния административен съд, поясни Деница Любенова.

Софийската градска прокуратура е изразила становище за неоснователност на жалбата на Ирина Дмитриева и е подкрепила решението на Агенцията за бежанците, стана ясно от думите ѝ.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Валери Чуков за вота на Острова: Не голяма победа на лейбъристите, а катастрофална загуба на консерваторите

Обединеното кралство избра лявата Лейбъристка партия да управлява през следващите 5 години. " Не става дума за някакъв завой вляво, не става дума за голяма земетръсна победа на Лейбъристката партия ", казва Валери Чуков, бивш редактор в някогашната Българска секция на Световните служби на BBC. " Благодарение на мажоритарната..

публикувано на 08.07.24 в 08:12

Поморие - балнеотуризъм, романтика и спектакъл на птици и кайтисти

Поморие е може би с най-дългата плажна ивица по Българското Черноморие, но това, което го прави уникално, е Поморийското езеро, което е свръхсолена лагуна с лечебна кал. Избрали веднъж Поморие за своята лятна ваканция, след това хората години наред се връщат там. Изобщо градът се променя, но любовта към него остава.  Градът е разположен..

публикувано на 07.07.24 в 15:11
Д-р Весела Атанасова

"Египетските култове край Черно Море" - как древните божества достигат до бреговете на Черно море

Митът за Озирис и Изида обяснява сътворението на света . Той разказва за борбата между доброто и злото. Хилядолетия наред в гробници и храмове египетските майстори разказват в своите рисунки за смелия Озирис и красавицата Изида, за раждането, Възкресението и качването на престола на египетския владетел. Култът към божествата в Древен Египет е..

публикувано на 03.07.24 в 14:02

Павлина Илиева: За българина цената е водеща при избор на почивка

Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка . Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични места. Някой търсят развлечения, други хубави плажове, трети евтин пазар. Важното е почивката да..

публикувано на 01.07.24 в 13:42

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space,..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57