Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трагедията на века в Турция - стрес, огромна тъга и ужас

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Метеорологичните условия са много сурови, студът скова навсякъде. Вероятността за спасяване на хората вече се изчерпва. Картината е ужасяваща, борим се за всеки един живот. Властите проявяват грижи, от цял свят идва помощ. Хората имат нужда от топли дрехи, одеяла". 

Това сподели пред БНР Мохамед Юнал от Истанбул е един от многото хора, включили се в спасителните акции в Турция. 

Емануел Петров, преподавател в университета в Адана, допълни, че заради огромните мащаби помощта стига трудно навсякъде

"Разрушенията не са много при нас. Има още два-три обекта, за които има надежда, че ще може да се намери оцелели. Реагира се бързо, построиха се палаткови лагери, има топли тирове. Хората са подслонени. Има два-три града, които буквално са изтрити от географската карта... Основно нови блокове паднаха... В Адана всичко е нормално, но има градове, в които и болница не е останала... Стресът си остава, огромната тъга и ужас". 

В предаването "12+3" се включи и Лютфи Юзгюр, председател на балканските изселници, от град Ялова, един от тежко пострадалите градове по време на тежкото земетресение 1999 година: 

"Повечето хора от нашия регион са травмирани от земетресението през 1999 година. Тогава имаше много туристи, защото беше през лятото. Затова имаше и много жертви. Тогава нямахме проблеми със студеното време. Може би това е трагедията на века, десет области са засегнати, милиони хора, ниски градуси... Сега събираме помощи за пострадалите". 

Интервюто на Севда Дюкянджи с Мохамед Юнал, на Снежана Иванова с Емануел Петров и с Лютфи Юзгюр, както и разказ на Георги Влайков - доброволец в Турция, и на Абди Карабаш, който превозва помощи в Ислахие, в предаването "12+3" можете да чуете в звуковите файлове. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Библиотеката в Дома на хумора и сатирата в Габрово вече работи с посетители

От дни библиотеката в Дома на хумора и сатирата в Габрово е отворена за посетители. Печатните издания, събирани през годините, са извадении сортирани от хранилищата, като продължава въвеждането им в библиотечната система.  Книжният фонд на Дома на хумора съдържа н ад 29 000 единици.  Създаден, за да бъде на разположение на служители,..

публикувано на 24.05.24 в 10:40

Спря предизборната кампания по центъра в Кюстендил заради 24 май и абитуриентските балове

Партии и коалиции  в Кюстендил  прибраха предизборните си шатри и материали при централния площад "Велбъжд" и центъра на Кюстендил преди 24 май и започналите снощи абитуриентски балове. Предизборните програми на открито са насрочени за юни. Днес по пл. "Велбъжд" ще дефилират училищата в общината, от културните звена, творческият актив на..

публикувано на 24.05.24 в 10:19

Над 1500 участници в шествието за празника на буквите във Велико Търново

Във Велико Търново над 1500 ученици, студенти и курсанти ще се включат в шествието за празника на буквите. Абитуриентката от Природо-математическата гимназия Калина Досева е носителят на тазгодишната награда на община Велико Търново "24-ти май". Празничното шествие ще потегли в 10:30 ч. от площад "Велчова завера". Децата, академичната общност..

публикувано на 24.05.24 в 09:57

Кипър отчита силно намаляване на броя на мигрантите

Кипър е с нов „рекорд“ в миграцията, като отчита най-ниския брой за последните 4 години търсещи убежище, настанени в приемния бежански център. За първи път сирийци са поискали да се възползват от механизма за доброволно връщане в страната си, съобщиха от вътрешното министерство. Предприетите от правителството мерки за управление на миграционните..

публикувано на 24.05.24 в 09:52
Веселин Методиев

Проф. Веселин Методиев: Виждам все повече момичета и момчета с книга, а не с телефон в ръка

"Това е най-българският празник. Празнуваме с голяма радост и деня на Съединението – там имаме друга радост: че сме успешни, че можем да си свършим политическата работа. Този радост все повече ще ни се струва дълбока носталгия , митологизиран празник. Ще се обърне такава тяга, докато се преодоляват различни видове кризи. Живеем в смутно време."..

публикувано на 24.05.24 в 09:34
Юлиана Николова

Юлиана Николова: Вървим само назад в отношенията си със Северна Македония

Жалко е, че президентите на България и Северна Македония се разминаха в Рим и двете делегации не се срещнаха . Това мнение изказа пред БНР директорът на портал "Европа" Юлиана Николова. " В последните години вървим само назад в отношенията си със Северна Македония.  Не е добре за нас като съседи. Не е добре за Северна Македония като развитие. Не..

публикувано на 24.05.24 в 09:09

24 май в Чикаго

Българите в Чикаго отбелязаха в аванс 24 май. Изложби, манифетстация и празнични концерти в края на учебната година за децата от 11-те неделни училища, а в “Малко българско училище” - и празнична манифестация. Цветя,знамена, портретите на Кирил и Методии и българските просветители, деца, учители  и родители се включиха в 14-ата традиционната и..

публикувано на 24.05.24 в 09:03