Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напред към природата! Все повече българи се връщат по родните места

Как изглежда животът в екообщност и защо става привлекателен за младите хора?

Снимка: БГНЕС

Как изглежда съвсем животът в екообщност? Далеч от урбанизирания живот – това е път, избиран от все повече млади хора, избрали да загърбят градския ритъм и да се завърнат към хармонията с природата и бавното живеене.

"Говорим изцяло за нов тип общности, които аз изследвам от 90-те години. Това е моята дисертация – за алтернативните общности. Това са групи хора, които съществуват независимо от организираното общество. Всички тези хора трябва да осигурят своето препитание и на помощ идват дигиталните средства. Това е връщане назад към природата, но със средствата на съвременния живот", пояснява пред БНР Цветелина Стоянова, социолог и част от екообщност "Надежда за нас - 2008".

Много млади хора се интересуват от това – те са откъснати от физическия труд, а тези общности им предоставят тази възможност, изтъква социологът.

"По принцип българите се връщат, когато се пенсионират. Има съвсем видима статистическа тенденция – българите се връщат по родните места. Тази тенденция ще бъде все повече видима", обобщава Цветелина Стоянова.

Британско семейство възражда идилията на българското село екоферма Дивата мащерка. Снимка: личен архив

"Ако си представите, че съм пораснала в Лондон и сега съм на село, много близо до природата, в Южна България – за мен всичко е много различно. Построили сме малки сгради за земеделска цел, имаме различни градини. Променили сме доста това място, което беше доста тъжно. Сега има нова екосистема. Много е различно от живота в града", споделя София Рийв, която живее в Странджа, в елховското село Маломирово, където действа сдружение "Ура гора". Рийв е учила специалност, свързана с изкуството. Решила да пътува и така стигнала до България. Тук е вече повече от 10 години.

"В България хората все още са много близо до живота на село. Трябва да продължим напред, към природата, но с нови идеи, нови технологии", казва София Рийв и допълва: "Ние сме част от голямата картина. Гледаме да имаме връзка със селата наоколо."

Илюстративна снимка: БГНЕС

"Тук сме една мини екообщност, десетина къщи – една махала на селото, която е била изселена, изоставени къщи, изоставена махала. С времето млади хора започват за възстановяват къщите и да живеят близо до природата. Аз съм родена в Перник, но баба ми и дядо ми са тук от едно село – Дебели лаг, което е съвсем наблизо. В града животът е доста напрегнат и няма усещане за естествено течение на живота. Това се дължи на факта, че сме се отделили от природата и сме създали една изкуствена среда. Хубаво е това завръщане към природата, дори да е само събота и неделя", смята Моника Николаева, която живее в село Буново, Кюстендилско. Тя е там вече три години.

Различни инициативи приобщават децата към живота на село. Такива са Резиденция Баба и Приеми ме на село. Снимка: https://www.priemimenaselo.eu"Интересното е, че сме смесена общност – има българи, но имаме и доста чужденци. Всички, които живеем тук, сме родени и израснали в града и съзнателно сме взели това решение да се върнем на село", подчертава Моника. Според нея няма място за сравнение с кибуците в Израел, защото народопсихологията у нас е различна.

Чуйте повече по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Евгения Тагарева

Народно читалище "Христо Г. Данов - 1904" в Пловдив отбелязва 120 години от основаването си

Читалището е символ на стремежа към образование, духовно просвещение и национално единство. Ролята на читалищата в чествания като 24 май е изключително важна, защото именно те организират различни мероприятия, които подчертават значението на българската азбука, книжовност и културно наследство. За празника и ролята на читалищата в него, които..

публикувано на 27.05.24 в 14:58

В България проблемите на хората с хемофилия са неглижирани

Нужен е консенсус в решенията за повсеместно въвеждане на иновативните терапевтични подходи при децата с хемофилия за осигуряване на сигурна и щадяща профилактика на заболяването по време на тяхното израстване. Ключови сгради в страната светнаха в червено за Световния ден на хемофилията - 17 април. Време е здравните власти да обърнат внимание..

публикувано на 26.05.24 в 07:05

Българската хранителна банка спасява храна, за да я дарява на хората в нужда

Българската хранителна банка е спасила над 169 хиляди килограма храна през миналата година, която е на стойност над 2.2 милиона лева. Това съобщи пред БНР изпълнителният директор на фондацията Цанка Миланова. "Ние сме единствената лицензирана организация у нас, която прави необходимото поне част от храната да бъде спасена, за да достигне до хора..

публикувано на 26.05.24 в 05:30

България отпразнува 24 май

Президентът: Не може да си позволим да загърбим потенциала на нашите учени и преподаватели В седмицата, в която посрещнахме празника на българския език и славянската писменост, в цялата страна бяха организирани тържествени прояви и шествия. Празничното шествие в София започна от Министерството на образованието и науката, където стотици..

публикувано на 26.05.24 в 04:30

20 години памет за Христо Христов

Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ се включи в Европейската нощ на музеите със специалното събитие – отбелязване на 20 години от изкачването на Еверест и гибелта на смолянския алпинист Христо Христов . На събитието бе прожектиран филма „Талай Сагар – между светлината и сянката“ – представящ успешната експедиция в Хималаите и покоряването на..

обновено на 26.05.24 в 04:21

Отец Генадий от град Арциз: Хората ми задават тежки въпроси, душата ми вадят!

"Имаме близки и познати, които воюват на фронта или лежат ранени в болница, имаме и загинали приятели във войната в Украйна, това е изпитание и за духовенството, и за всички останали , каза за "Хоризонт" отец Генадий от град Арциз, Украйна .  "Когато е в мирно време, проповедите на свещениците са едни, във военно време е необходима лична..

публикувано на 21.05.24 в 10:45

След LUNAR нека бъде светлина и в Нощта на музеите

Десетки разнообразни културни и научни институции се включват в Европейската нощ на музеите (галерии на открито и закрито, национални и градски музеи, научни и културни институти, архиви, къщи-музеи на големи български писатели и поети, съвременни пространства за изкуство и култура). Над 60 обекта се включват в инициативата "Нощ на..

публикувано на 18.05.24 в 11:53