Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"И двата лагера от другата страна на границата очакват от Доган и Карадайъ много повече от това, което ДПС получи в Турция"

Илхан Андай: Започна голямото използване на ДПС от партиите в Турция

Може да се окаже, че ДПС играе с ход напред и след президентския вот в Турция ще отиде на следващи български избори с много по-голяма кошница, казва журналистът

Илхан Андай
Снимка: Стопкадър, bTV

"Реално започна голямото използване на ДПС от партиите в Турция."

Това каза пред БНР журналистът от 24rodopi.com Илхан Андай.

На ръководството на ДПС му е трудно да постигне баланс, смята той.

"Не може да се постигне онзи рахат-баланс. Когато те използват, няма начин да не сбъркаш. Ходове, философски напъни "вълкът сит, агнето цяло" са обречени на провал, на нервно възприятие от електорат, потенциални партньори и най-вече от турския етнос в България."

Докато до 2 април ДПС очакваше помощ, сега и двата лагера от другата страна на границата очакват от Доган и Карадайъ много повече от това, което ДПС получи в Турция, коментира Андай в предаването "Преди всички".

600 000 гласа могат да решат изхода от битката Ердоган – Кълъчдароглу, изтъкна той. По думите му тук влизат гласовете на 350 хиляди наши изселници, "които могат да гласуват и там, и тук", но минимум два пъти повече са тези с корен от България – стари изселници, които на 14 май ще гласуват за президент и меджлис.

Мина отдавна времето, когато около 80 на сто от изселниците подкрепяха социалдемократи, формацията на Бюлент Еджевит, след това на Демирел, след това на Дениз Байкал. След появата на Ердоган и това, което успя да направи в най-добрите си години за Турция, съотношението е вече 1:1 – 50% подкрепят Ердоган, 50% са за обединената опозиция, поясни Илхан Андай.

предизборен билборд на опозиционния кандидат Кемал Калъчдароглу  Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 10 са социологическите проучвания, като всички те са категорични, че ще има балотаж, уточни журналистът. Според него сега ситуацията е близо до паритет и въпреки че социолозите дават 4-5% за Кълъчдароглу, са категорични, че ще има балотаж.

"Пътят към балотажа минава през поведението на Мухарем Индже, който е бивш съратник на Кемал Кълъчдароглу и беше участник на миналите избори. Той е непреклонен и се явява сам, така че се върви определено към балотаж."

"На финала може да се окаже, че единият побеждава другия с по-малко от 1 милион гласове. Виждате тежестта на тази изселническа армия избиратели", допълни Андай.

Мевлют Чавушоглу  Снимка: ЕПА/БГНЕС

"ДПС малко бяха изиграни от Кълъчдароглу, защото неговият анонс гласеше, че идва на ифтар – нещо много хубаво в свещения месец Рамазан. Карадайъ, след като уважи два дена преди това външния министър в Каолиново и Шумен – там имаше ифтар и само накрая едно послание от Ердоган към изселниците, докато при Кълъчдароглу, бай Кемал, както му викат, си направи предизборна обиколка по знакови места (свързани с Възродителния процес – бел. ред). Така Карадайъ се оказа в конфузна ситуация. Той също държа реч на фона на изцяло предизборните думи на големия гост", посочи в анализа си Илхан Андай.

"Това, което се случи в Кърджали, вече дразни Ердоган и екипа му. Това, че Карадайъ два пъти беше с екип при Ердоган - кафето при Ердоган не е да разказваш след време на внуците си, че си бил в сарая, а да го разчетеш и да изградиш в главата си стратегия, по която ще имаш някаква роля – малко значима или повече значима, и в нито един момент не бива да надскачаш боя си, не бива да изиграеш ролята и от името на етноса или вярата си. ДПС сбърка, като съпровождаше с лидера си Карадайъ на всички тези знакови места за ДПС. Може би той трябваше да се появи само на ифтара в Кърджали, но пък, знае ли се! Кълъчдароглу е много хитър политик. След 10-11 загуби той застана с името си. Може да се окаже, че ДПС играе с ход напред и след 28 май ще може да отиде на едни следващи български избори с много по-голяма кошница."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кой и кога ще угаси политическите пожари?

Цялото интервю слушайте и в звуковия файл.

публикувано на 21.07.24 в 12:38

Мартен Волтеринк за изборите в Европа и САЩ: Удобни лъжи и неудобни истини

Изображението на окървавеното лице на Доналд Тръмп, вдигнал победоносно юмрук на фона на американското знаме, докато охраната му го извежда след опита за покушение срещу него се превърна в символ на кампанията му за връщане в Белия дом.  Не закъсняха и карикатурите за случилото се, както и тези за все по-неубедително представящия се конкурент..

публикувано на 20.07.24 в 10:35

Сирени за въздушна тревога в Кипър заради 50-годишнината от турската инвазия

Сирени със сигнал за въздушна тревога звучаха в Кипър в 5.30 ч. тази сутрин – точния час, в който преди 50 години започва турската инвазия в страната . 50 топовни салюта откриха тържествата в северната част на острова по случай 50-годишнината от "мирната операция" на Турция. За участие в проявите за първи път едновременно на тази дата на..

публикувано на 20.07.24 в 07:55

Георги Еленков: Има контрол върху пожара край Свиленград

Има контрол върху пожара. Локализирани са отделните огнища и се наблюдават постоянно от пожарната. Екипите са на място.  Това заяви пред БНР Георги Еленков - председател на Общинския съвет в Свиленград.  Той увери, че няма риск за хората и населените места . " Горят само и единствено малка част гори, останалото са храсти, треви и..

публикувано на 16.07.24 в 10:10

Общините не са готови да въведат новия модел на таксата за битови отпадъци

Няма как общините да направят тази грандиозна реформа сами, подчертава Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ). "До момента общините са изцяло сами в този процес . Държавата е заета само със себе си. Няма никакво отношение към тази огромна трансформация в българската икономика . Цялата..

публикувано на 16.07.24 в 10:06

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията . Това обаче става при определени условия и след преминаването на първоначална военна подготовка , защото засега военната професия е една от трите регулирани.  Таня, Димитър, Георги, Стоян са част от многото студенти на Висшето училище по телекомуникации и пощи. Със специалността, която учат..

публикувано на 16.07.24 в 09:41

Огън и вода - къде са слабите ни места в борбата с пожарите?

Водата в България е неправилно управлявана , заяви пред БНР Георги Стоянов, председател на Българския фермерски съюз. Основният проблем е напояването , изтъкна той за недостига на вода за земеделие. Изваляването в Румъния се прави с български специалисти . Водещи държави го правят и има резултати. Стоянов призова МЗХ да прояви..

публикувано на 16.07.24 в 08:00