Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Матеев: Участие на ГЕРБ в кабинета няма да допуснем

"По никакъв начин не преговаряме за персоналния състав на кабинета"

Милен Матеев
Снимка: БГНЕС

"Правим всичко възможно в този парламент да бъде излъчено правителство".

Това заяви в интервю за БНР Милен Матеев, номиниран за правосъден министър в представения от ПП-ДБ проект за правителство.

"Не сме търсили предимство и изпреварващо действие. Опитваме се да не блокираме процеса по съставяне на правителство. Правим това, което смятаме, че е подходящо и трябва да се направи", поясни той в предаването "Преди всички" относно представения състав на проектокабинет на втората политическа формация в парламента още преди връчването на първия мандат на ГЕРБ-СДС.

С цел да разсее "две заблуди" Матеев оспори твърдението, че представената от тях управленска програма "едва ли не е изготвена заедно с експерти на ГЕРБ". Той опроверга и другата теза – че не са имали подготвена такава програма, като посочи, че просто е трябвало да я преформатират за 18 месеца.

По никакъв начин не преговаряме за персоналния състав на кабинета, потвърди Милен Матеев.

"Участие на ГЕРБ в кабинета няма да допуснем".

Относно присъствието на Асен Василев той коментира, че нямат по-добър финансист и основната задача е да бъде изготвен бюджетът. Няма основания ГЕРБ да се съмняват, че той е министър-председател в сянка, каза още Матеев.

Нормалната процедура е да се направи консултация с всички парламентарно представени сили, посочи Матеев. По думите му предварително не са получавали уверение от никоя от тях, че ще подкрепят такъв кабинет, но нямат и предварителен отказ, освен заявения от "Възраждане".

По темата с взрива до автомобила на главния прокурор Матеев изтъкна, че е "изключително важно разследващите да си свършат много акуратно работата и да разкрият извършителите и тези, които стоят зад това, което се случи".

Независимо от това как оценяват работата на главния прокурор, политиците трябва да се изправят в защита на държавността и институциите, "малко да намалим тона", смята Матеев.

"Да не се поддаваме на масовото усещане, че наистина има някаква инсценировка".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Окръжен съд - Враца остави в ареста мъж, пребил съпругата си въпреки ограничителна заповед

Врачанският Окръжен съд остави в ареста мъжът, който преби съпругата си в нарушение на ограничителна заповед да я приближава на по-малко от 100 метра, както и дома й. Насилникът е обвинен за нанасяне на средна телесна повреда, заплаха с убийство и неспазване на ограничителната забрана. Окръжният съд прие, че на този етап от..

публикувано на 05.06.24 в 18:55

Удължава се срокът, в който "Български пощи" ще изплащат пенсиите

С приети от правителството промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж се удължава с 5 години срокът, в който  "Български пощи" ще продължи да извършва обществената услуга в цялата страна по изплащането на пенсии чрез пощенски станции. Осигурена е възможност за изплащане и в дома на получателя в случай, че пенсията е за трайно намалена..

публикувано на 05.06.24 в 18:45
Джорджа Мелони и Еди Рама

Италия поема управлението над център за регистрация и настаняване на мигранти в Албания

Италия поема управлението над център за регистрация и настаняване на мигранти в Албания. Това е част от споразумението между двете страни в опит да бъде ограничен миграционният натиск в Италия. Центърът се намира на около 70 километра от албанската столица, където днес се срещат премиерите на двете страни - Еди Рама и Джорджа Мелони. Двамата..

публикувано на 05.06.24 в 18:03
Димитър Главчев

Правителството осигури 10,5 млн. лева за пострадалите от водното бедствие карловски села

Кабинетът осигури 10 ,5 милиона лева за преодоляване на последиците от водното бедствие, което връхлетя карловските села преди почти 2 години. Само седмица след срещата си с кмета на Карлово премиерът Димитър Главчев изпълни поетия ангажимент -   да се осигурят част от необходимите средства за възстановяване на пострадала инфраструктура в..

публикувано на 05.06.24 в 17:50
Светослав Терзиев

Светослав Терзиев: Европа няма друго решение – тя трябва да стане по-силна!

Не може да се очаква, че ЕП и Европа ще променят драстично физиономията си след изборите. Такава прогноза направи пред БНР журналистът от вестник "Сега" Светослав Терзиев. "Сондажите показват, че голямо политическо разместване в Европа няма да настъпи.  Трите традиционни партии в ЕП, които са с проевропейска ориентация, отново ще имат..

публикувано на 05.06.24 в 17:48

"Хамас" ще се съгласи на споразумение само ако то включва постоянно спиране на огън

Палестинската групировка "Хамас" заяви, че няма да отстъпи от исканията си и ще се съгласи на споразумение за прекратяване на войната в Газа, ако то включва постоянно спиране на огъня. Съединените щати очакват отговор от палестинската групировка "Хамас" на израелското предложение за прекратяване на огъня, което според посредниците, се..

публикувано на 05.06.24 в 17:31

В Кюстендил ще се изгражда станция за производство на водород

Станция за производство на водород ще се изгражда в Кюстендил. Това беше обявено при презентирането на проекта "Захир", по който координатор е Тракийският университет - Стара Загора. Кюстендил, заедно с още няколко градове в страната, има възможност да се включи в първата в България и една от осемте в Европа т. нар. "Водородни долини"...

публикувано на 05.06.24 в 17:05