Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За българското участие и най-важното за "Ролан Гарос"

Снимка: rolandgarros.com

Какво да очакваме от започващото в неделя Открито първенство на Франция по тенис? Валерия Николова разговаря с колегата от уеб сайта на БНР и продуцент на подкаста "Начален удар" - спортният журналист  Любомир Тодоров по темата в "Хоризонт до обед".

"Григор Димитров може да играе срещу друг българин в първия кръг на "Ролан Гарос". Това може да стане факт, ако днес Адриан Андреев преодолее квалификациите в Париж. На старта Григор, който е поставен под номер 28, ще играе точно с тенисист, преодолял пресявките", каза Тодоров.

Най-доброто представяне на Димитров в турнира от Големия шлем е осминафинал през 2020 година, когато в четвъртия кръг отстъпи на Стефанос Циципас. Това е единственото състезание от Голямата четворка, включваща още Откритото първенство на Австралия, Уимбълдън и Откритото първенство на САЩ, в което Григор не е достигал до полуфинал

При жените Виктория Томова започва срещу 23-ата поставена рускиня Екатерина Александрова и има сили да я преодолее, прогнозира журналистът.

Любомир Тодоров примомни и че четири българчета ще играят в основите схеми при юношите и девойките от 4 юни.При юношите за момента трети поставен ще бъде Илиян Радулов, който беше спрян от контузия на четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия през януари, а наскоро спечели турнира в Пловдив. В основната схема е и Адрияно Дженев, който заедно с Радулов спечели титлата на двойки на „Ориндж Боул“ в края на 2022 година. 

При девойките в схемата ще играят Росица Денчева, която стигна до третия кръг в Мелбърн и абсолютната дебютантка в турнирите от Шлема Ива Иванова, която преди дни победи третата в световната ранглиста в Милано.. 

Любомир Тодоров в студиото на БНР

Наградният фонд на "Ролан Гарос" е увеличен с 12,3 процента и достигна до 49,6 милиона евро. Шампионите при мъжете и жените ще вземат чекове за по 2,3 милиона евра, а отпадналите в първия кръг ще си тръгнат с по 69 хиляди евро. Загубилите на старта в квалификациите ще получат по 16 хиляди евро, сума, която преди 10-15 години получаваха отпадналите в основната схема.

Големият отсъстващ е Рафаел Надал от Испания, наричан Краля на клея или Краля на Париж. 14-кратният шампион оваканти титлата, след като не успя да се възстанови от контузията в крака, получена през януави в Мелбърн.

При дамите полякинята Ига Швьонтек изглежда във форма, за да защити трофея си на 10 юни на централния корт "Филип Шатрие".

Чуйте още в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
бягане на 10000 метра

Ясна Петрова 28-а на 10 000 метра на европейското

Ясна Петрова финишира на 28-мо място в бягането на 10000 метра на Световното първенство по лека атлетика, което се провежда в Рим. Българката пресече финалната линия за 34:56.89 минути. Надя Батоклети стана шампионка в тази дисциплина. Италианката завърши за 30:51.32 минути и постигна нов национален рекорд. Батоклети спечели златен медал и..

публикувано на 11.06.24 в 23:35
Тихомир Иванов

Тихомир Иванов раздели шестото място в скока на височина в Рим

Тихомир Иванов завърши на шестото място във финала в скока на височина на Европейското първенство по лека атлетика в Рим. Иванов приключи надпреварата с резултат от 222 см, като раздели шестата позиция с представителите на домакините Стефано Сотиле и Мануел Ландо, както и с поляка Норберт Кобиелски, които завършиха същия резултат...

публикувано на 11.06.24 в 23:22
Александър Димитров

Младежите приключиха 0:0 при гостуването си в Баку

Младежкият национален отбор на България по футбол до 21 години (във формация U20) завърши наравно 0:0 при гостуването си на Азербайджан (U21) в контролен мач. В Баку в рамките на срещата селекционерът Александър Димитров даде игрови минути на всички налични футболисти.  Първата по-сериозна опасност в мача дойде пред българската врата в..

публикувано на 11.06.24 в 22:05
Хосе Луис Ачиари

Берое започна подготовка с двама нови и петима юноши

С група от 21 футболисти Берое започна подготовка за новия сезон. Точно в 19:00 часа старши треньорът на заралии Хосе Луис Ачиари изведе играчите за първо занимание за новата кампания, което се състоя на спортна база "Берое".  Подготовка с отбора започнаха двама нови футболисти - Хуан Карлос Пинеда, който играе по фланговете, и Алберто..

публикувано на 11.06.24 в 20:44
Валентин Илиев

Валентин Илиев: Ще разчитаме на младите за достойно представяне в Европа

Старши треньорът на футболния ЦСКА 1948 Валентин Илиев говори пред медиите на старта на подготовката на "червените", които ще участват в Лигата на конференциите. Специалистът очаква столичани да бъдат в пълен състав до няколко дни и за пореден път заяви, че отборът ще разчита предимно на млади футболисти.  Основната цел пред отбора е..

публикувано на 11.06.24 в 20:39
Елица Василева-Атанасиевич

Елица Василева-Атанасиевич преминава във Фенербахче

Елица Василева-Атанасиевич преминава във Фенербахче, потвърдиха агентите на българската волейболистка в социалните мрежи. Договорът на бившата българска националка с клуба от Истанбул е за един сезон. 34-годишната Василева ще играе заедно с българката Христина Вучкова. Двете са бивши съотборнички в състава на България. Фенербахче спечели титлата..

публикувано на 11.06.24 в 19:27
Александър Зверев

Зверев отказа участие на турнира в Щутгарт

Водачът в схемата на турнира по тенис в германския град Щутгарт от сериите АТП 250 Александър Зверев се отказа от надпреварата. Финалистът от Откритото първенство на Франция обяви окончателното си решение днес. Мястото на германския тенисист ще бъде заедно от 37-годишния французин Ришар Гаске. Той влиза директно във втория кръг на турнира като..

публикувано на 11.06.24 в 19:02