Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не се готви промяна в позицията на България по отношение на РСМ"

Христо Иванов: Когато заработи конституционната комисия, ще анонсираме нашите идеи за промени в Конституцията

"Това съвместно управление е по необходимост и няма алтернатива. С плаващи мнозинства то няма да оцелее"

Снимка: БГНЕС

"Това управление няма алтернатива. ... Емоциите след една или друга среща винаги могат да бъдат изведени пред скоби. Но това е пътят към разпада. Разпад, който е невъзможен по една проста причина, че няма алтернатива. Какво, ще отидем на още едни избори? И какво очакваме да се случи на тях? Големи предизвикателства, но и големи възможности има пред нас - реално можем да осигурим влизането на страната и в Шенген, и в еврозоната, реално трябва да стартираме прилагането на мерките за Плана за възстановяване. Това са големи възможности пред страната и тя може да се обнови и модернизира много сериозно. Пред лицето на тези императиви трябва това управление да го изградим, колкото и да е трудно. Това е наша отговорност, да не занимаваме хората с емоциите си. Да осигурим за един период стабилизация на страната. Трябва да има разбиране от всички страни, че не можем да продължаваме както досега. Да покажем на обществото, че разбираме, че с досегашните корупционни практики трябва да се разделим. Това създава допълнителна трудност в управлението".

Това каза пред БНР съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, депутат от ПГ на "ПП-ДБ". 

Той определи съвместно управление на ПП-ДБ с ГЕРБ-СДС като "съвместно управление по необходимост - историческа и много сериозна" и уточни, че в основата му е английският израз - "Да се съгласим, че няма да се съгласяваме":

"Много ясно да знаем кои са онези наистина важни неща за страната, по които трябва да намираме съгласие. Запазвайки разбиране, че извън тях ние ще си останем опоненти. В процеса на това управление дано да успеем да преодолеем и голямата разделителна линия, свързано с невъзможността да разрешим проблемите на корупционното овладяване на държавата след 1989 г., да започнем да решаваме и този проблем. Тогава ще настъпи може би пълна нормализация и политическите опоненти ще могат да се сближат в по-голяма степен. Това трябва да се случи, защото иначе тектоничните разделения в България ще продължат".

С плаващи мнозинства това управление няма да оцелее, подчерта Иванов.

По думите на Христо Иванов трите основни приоритета пред управлението са оздравяването на правосъдието, попълването на регулаторите с хора, които ще могат да ги превърнат в имунната система на страната и трети - службите.

"Не ми е известно Даниел Лорер да е обсъждан за гуверньор на БНБ", подчерта съпредседателят на ДБ.

"От много време сме готови с текстове. Очаквахме да стане ясен форматът, в който те ще се разглеждат. Дали ще съумеем да се съгласим как ще изглежда конституционната комисия, за да можем в рамките на този процес да ги анонсираме. Надявам се другата седмица да бъде пусната в действие конституционната комисия в Народното събрание и тогава ние ще анонсираме нашите идеи", заяви той във връзка с проекта за конституционни промени на ПП-ДБ.

Христо Иванов подчерта категорично, че не се готви промяна в позицията на България по отношение на Република Северна Македония с допълнителни отстъпки, за да започнат по-бързи преговори за членство в ЕС.

"Преговорната рамка не може да бъде предоговаряна, тя е свършен факт на европейско ниво. Не става дума за двустранни отношения между България и РСМ. ... Трябва да намерим начин да защитим интересите си, да приложим инструментите, които ни бяха дадени с Преговорната рамка, но и да поправим отношението между двата народа, защото позволихме политиците от двете страни да инжектират омраза".

Интервюто на Явор Стаматов с Христо Иванов в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джо Байдън

Байдън заяви, че оттеглянето му е в интерес на партията и страната

Президентът Джо Байдън обяви, че се оттегля от кандидат-президентската надпревара за нов мандат в Белия дом и даде подкрепата си за вицепрезидента Камала Харис, за негов потенциален наследник в надпреварата.  В писмено обръщение към нацията президентът Байдън заяви: „Да бъда ваш президент беше най-голямата чест в живота ми. Въпреки че имах..

публикувано на 22.07.24 в 00:33
Секвоите в село Богослов, наричани

До прочутите секвои над кюстендилското с. Богослов ще се стига само пеша

Със знаци и следене с дрон е забранено придвижването с коли до известните 120-годишни секвои, обявени за забележителност и попаднали класацията "Дърво на Европа" над кюстендилското планинско село Богослов.  Мястото е много посещавано, наблизо е и бившата резиденция на Тодор Живков "Ючбунар", която вече е частна собственост.  По единствения..

публикувано на 21.07.24 в 21:28
Американският президент Джо Байдън и вицепрезидентката Камала Харис.

Джо Байдън обяви, че се отказва да се бори за втори мандат на изборите през ноември

Президентът на Съединените щати Джо Байдън обяви, че се отказва от намерението да се бори за втори мандат на изборите през ноември.  Той също така се обяви в подкрепа на своя заместник Камала Харис и призова демократите да се обединят около нейната кандидатура на предстоящата конференция на Демократическата партия и на самите избори на 5 ноември...

публикувано на 21.07.24 в 20:59

"Босилеград в цветове - 2024" събра художници от България, Северна Македония и Сърбия

В Босилеград завърши четвъртото издание на международния пленер "Босилеград в цветове - 2024" с участието на художници от България, Северна Македония и Сърбия. Специален гост беше консулът на България в Ниш Петър Данов. Участваха и двама преподаватели от Софийския университет "Климент Охридски", както и представители на студентското читалище..

публикувано на 21.07.24 в 20:58
Илхам Алиев

Преди подписване на мирен договор Баку настоява Ереван да промени конституцията си

Азербайджан настоява Армения да промени конституцията си преди да бъде подписан мирен договор между двете държави, съобщава руското издание "Комерсант". Двете страни, бивши съветски републики, са в конфликт още от разпадането на Съветския съюз преди повече от 30 години. Преговорите за уреждане на отношенията се активизираха в края на миналата..

публикувано на 21.07.24 в 20:41
Николай Денков

Денков: ГЕРБ сбъркаха подхода при първия мандат, че не извадиха първо приоритетите

ГЕРБ сбъркаха подхода при първия мандат с това, че не извадиха първо приоритетите, каза пред Нова телевизия Николай Денков, председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България".  Президентът връчва мандата на ПП-ДБ в 11 часа в понеделник Денков допълни, че се надява да не се отиде на нови избори, но не..

публикувано на 21.07.24 в 20:22
Палестинците скърбят за роднините си, убити при израелската бомбардировка на ивицата Газа в болница в Дейр ал Балах, 21 юли 2024 г.

Израелската авиация нанесе удари по Йемен, Ливан и Газа, "Хизбула" използва РСЗО

Групировката "Хизбула" е отвърнала на последните израелски бомбардировки в Ливан, като нейни бойци са обстреляли позиции на израелската армия южно от границата с реактивни системи за залпов огън, съобщава АФП. Според групировката при вчерашната израелска бомбардировка в град Адлун са били ранени шестима местни жители. Израелските военни обявиха,..

публикувано на 21.07.24 в 20:12