Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хората винаги трябва да имат последната дума". Между ползите и рисковете от изкуствения интелект

| Анализ
Снимка: БТА

ООН иска създаването на Междуправителствената експертна група, която да подкрепя държавите да увеличат максимално ползите от изкуствения интелект, като същевременно смекчат съществуващите и потенциалните рискове от него. Това бе обявено на скорошно обсъждане на въпроса в Съвета за сигурност на ООН. Призивът за създаването на такава група идва от генералния секретар на организацията Антонио Гутериш.

Нещата са сериозни - това става ясно от думите на Джак Кларк, съосновател на компанията за изкуствен интелект и бивш директор по политиката на OpenAI, компанията зад ChatGPT. Пред членовете на Съвета за сигурност той очерта ситуацията така – за 10 години напредъкът е сериозен. Преди 10 години компатнията Deep Mind учила изкуствения интелект да играе стари компютърни игри като Space Invaders и Pong. Сега същите техники се използват при тренирането на AI системи, които могат да победят военни пилоти и при симулации на въздушен бой, да стабилизират процеси в плазмени и термоядрени реактори, да проектират компонентите на полупроводници от следващо поколение. При компютърното зрение се стигнало от генериране много груби пикселизирани изображения до днешните възможности за проверка на стоки на производствени линии, за анализиране на сателитни изображения и подобряване на държавната сигурност. В дъното на тезата на Джак Кларк е, че не може да се вярва на големите технологични компании, че гарантират безопасността на системи, които все още не разбираме и са склонни към "хаотично или непредсказуемо поведение":   

"Не можем да оставим развитието на изкуствения интелект единствено на участниците от частния сектор. Правителствата по света трябва да се обединят, да развият държавен капацитет и да превърнат разработването на мощни системи с изкуствен интелект в общо начинание. Във всички части на обществото. Вместо да се диктува единствено от малък брой фирми, конкуриращи се една с друга на пазара."

Участниците в частния сектор разполагат със сложните компютри и големи масиви от данни и капиталови ресурси за изграждането на тези системи. Затова според Джак Кларк участниците в частния сектор ще продължат да определят развитието на тези системи. Бившият директор по политиката на OpenAI признава, че разработките вървят с ползите за хората. Но той вижда и потенциални заплахи за мира, сигурността и глобалната стабилност. "Трябва да помислим много внимателно как да гарантираме, че разработчиците на тези системи са отговорни, така че да изграждат и внедряват безопасни и надеждни системи, които не компрометират глобалната сигурност", смята Джак Кларк. Защото с тези технологии може да се злоупотребява и те са непредсказуеми. Примерът на Кларк е следният – все едно да създаваме двигател, без да разбираме науката зад вътрешното горене.  

"Не мислете за изкуствения интелект като за специфична технология. А като за вид човешки труд, който може да се купува и продава със скоростта на компютър и който става все по-евтин и по-мощен с течение на времето. И както описах, това е форма на труд, която се развива от един тесен клас компании. Трябва да сме наясно с огромните политически лостове, които това предоставя. Ако можете да създадете заместител или допълнение на човешкия труд и да го продадете на света, с времето ще станете по-влиятелни. Много от предизвикателствата на политиката за ИИ изглеждат по-лесни за мислене, ако мислим за тях по този начин. Как трябва да реагират нациите по света на факта, че всеки, който има достатъчно пари и данни, сега може лесно да създаде изкуствен експерт за даден домейн, който трябва да има достъп до тази власт? Как правителствата трябва да регулират тази власт? Кои трябва да бъдат актьорите, способни да създават и продават тези така наречени експерти и какви експерти можем да позволим да бъдат създадени? Това са огромни въпроси."  

Отговорът на тези въпроси е да се разработи тестване за възможности, злоупотреби и потенциални пропуски в безопасността на тези системи.

"Ако създаваме и разпределяме нови видове работници, които ще влязат в глобалната икономика, тогава е логично да искаме да можем да ги характеризираме, да оценяваме способностите им и да разбираме недостатъците им", отбелязва Джак Кларк. Затова той приветства рамката на Европейския съюз за ИИ и наскоро обявените от Китай генеративни правила за ИИ, както и стандартите на Националния институт за технологии на Съединените щати. Правителствата по света трябва да инвестират в тази област, настоява Джак Кларк.

Професор Yi Zeng, директор на Лабораторията за когнитивно разузнаване на Китайската академия на науките обясни пред Съвета за сигурност, че ООН трябва да създаде работна група, която да разгледа краткосрочните и дългосрочните предизвикателства, които ИИ поставя пред международния мир и сигурност. 

"Предполага се, че изкуственият интелект трябва да помогне да решаваме проблемите, а не да създава проблеми. По-добре да използваме изкуствения интелект да взривява ядрената бомба на астероида, който заплашва Земята, отколкото да ползваме изкуствения интелект да насочва един към друг ядрени оръжия. Според мен хората винаги трябва да имат последната дума, да носят отговорност за вземането на окончателно решение относно използването на. ядрени оръжия. И вече потвърдихме, че ядрена война не може да бъде спечелена и никога не трябва да се води. Много страни обявиха свои собствени стратегии и мнения относно използването на изкуствения интелект за сигурност и управление като цяло."

Какво мислят държавите за контрола при използването на изкуствения интелект? В изказванията на членовете на Съвета за сигурност на ООН присъстваше съзнанието, че изкуственият интелект ще влияе върху решенията на този орган. Великобритания призова големите компании да работят с правителствата, за да се минимизират рисковете. Тази есен в Обединеното кралство ще има международна конференция, посветена на сигурността на изкуствения интелект. Посланикът на Китай в ООН Джан Джун каза, че никоя държава-членка не трябва да използва ИИ, за да цензурира, ограничава, репресира или лишава от власт хора. Представителят на Бразилия настоя да има бързо разработване на правила и норми за използването на автономните военни системи. И изрази притеснение, че само за часове системи с ИИ могат да създадат нови смъртоносни химически съединения, патогени и молекули. ИИ не трява да се обвързва с ядрените системи на оръжията, посочи той.

Швейцария разработва за кризисния център на ООН, подпомаган от ИИ, инструмент за анализ. В изказването си заместник-посланикът на Русия в ООН Дмитрий Полянски поясни, че в страната големите IT компании са разработили етични правила за работа. И не спести критиките към Запада, като посочи, че често алгоритми се използват за манипулация на настроенията и съдържанието.

От няколкото години съществува и платформата за дискусии, наречена "ИИ за добро", в която специалисти дискутират възможностите за прилагането му за постигане на целите за устойчиво развитие на ООН. По време на дискусията в Съвета за сигурност бяха спомената и серия други инициативи, обхващащи страните от Г7, Япония, Африка, плановете на ЕС за законодателство в областта. Но според генералният секретар на ООН Анонио Гутиериш диалогът трябва да продължи. 

"Дори създателите на изкуствения интелект нямат представа докъде може да доведе техният зашеметяващ технологичен пробив. Комисия за правата на човека вече изрази тревога от доказателства, че използването му може да засили пристрастията, да засили дискриминацията и да позволи нови нива на авторитарно наблюдение. Влиянието на изкуствения интелект върху мира и сигурността вече поражда политически, правни, етични и хуманитарни опасения. Призовавам Съветът за сигурност да подходи към тази технология с чувство за неотложност, всеобхватност и с нагласата на човек, който все още се обучава. ООН ще препоръча държавите членки да разработят национални стратегии за отговорно проектиране, разработване и използване на изкуствения интелект. Стратегиите ще трябва да са съобразени с международното хуманитарно право и правата на човека. Трябва да се обсъжда вече и изработването на норми, правила и принципи относно военните приложения на изкуствения интелект. Нужна ни е глобална рамка за регулиране и укрепване на механизмите за надзор върху използването на технологии, базирани на данни, включително изкуствен интелект за целите на борбата с тероризма."  

Генералният секретар на ООН Анонио Гутериш призова до 2026 г. да приключат преговорите и да е готово споразумение, което да забрани малки автономни оръжейни системи, които функционират без човешки контрол. Препоръча и общо съгласие между страните членки на ООН, че винаги ще има човешки контрол над ядреното въоръжение. И това, че то никога не би трябвало да бъде оттегляно. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Географски рекорди и невероятни факти за планетата на Фестивала на науката

ХІV Софийски фестивал на науката е към своя край, но в последния му ден можете да се удивите на каква възхитителна планета живеем с презентацията на гл. ас. д-р Калоян Цветков от СУ "Св. Климент Охридски" . Калоян се включва във фестивала за първи път, инак е изпечен географ, пътешественик и преподавател. В "Изотопия" той разкри в аванс..

публикувано на 12.05.24 в 14:53

Николай Петков представя българския път към Еверест

; Кения (5199 м), по премиерен „Български път“ по южната стена на Батиан, от 7-а категория (UIAA), 18 – 20 декември 1991 г., заедно с Иван Масларов; Уаскаран (6768 м), Кордилера Бланка, Анди, през 1996 г., заедно с Кирил Тафраджийски и Господин Господинов; Транго Тауър (6257 м), или Безименната кула в Каракорум по Словенския маршрут през 1998 г.,..

публикувано на 12.05.24 в 06:00

Музеите в Израел отвориха безплатно врати за посетителите

45 години хиляди музеи по света вземат участие в инициативата „нощ или ден на музеите“. Винаги е през май и „хранителите на световната култура„ отварят безплатно врати за милиони посетители, които обичат да скитат из галериите им или за пръв път прекрачват прага им. В края на изминалата седмица бе „Денят на музеите в Израел“ (тази година е..

обновено на 12.05.24 в 04:59
Андрей Арнаудов

Андрей Арнаудов: Няма тема, по-важна от демографията!

Потенциалът от българи в чужбина, които могат да се върнат в страната, е огромен. Това заяви в интервю за БНР Андрей Арнаудов, създател на платформата "Bulgaria wants you"/"България те иска". 81% от българите, живеещи в Берлин, обмислят завръщане в страната – сочат резултатите от онлайн анкета, проведена на кариерен форум там през..

публикувано на 09.05.24 в 09:51
Снежана Тодорова

Снежана Тодорова: И до днес наш девиз е този на Йосиф Хербст - "Никому в угода, на никому напук"

През последните 130 години организираното журналистическо движение в България е преживяло множество промени и предизвикателства, но някои от основните въпроси, които вълнуват журналистите и обществото, остават вечни и неделими. Дори и през годините на големи промени, въпросите за моралността и етиката в журналистиката, както и за справедливото..

публикувано на 08.05.24 в 13:38
Късноантична сграда

В археологическия подлез на Пловдив може да видите късноантичната сграда "Ирини"

Епископската базилика на късноантичния Филипопол вече трета година е един от най-посещаваните културно-исторически обекти в Пловдив, а уникалните мозайки от 4-6 век , разположени на две нива предизвикаха интереса и на прочутата Бетани Хюз – професор, историк, телевизионна и радиоводеща, автор на книги. Филмът от поредицата й "Съкровищата..

публикувано на 05.05.24 в 16:34

Димитър Димитров успя да съгради храм в село Искър

За Димитър Димитров ви разказахме за първи път преди три години. Тогава неговата мечта да съгради храм в родното плевенско село Искър беше в самото начало на реализирането. Днес градежът на параклиса „Света Параскева“ е към края си. Преди три години Димитър Димитров малко притеснен ни разказа за завета на дядо си  – да съгради храм в..

публикувано на 05.05.24 в 09:12