Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шабан Мустафа след победата в Давос: Финиширах без умора, пестих сили за следващата голяма цел

4
Шабан Мустафа - първо място
Снимка: Иво Андреев

В края на миналата седмица българският планински бегач Шабан Мустафа победи в престижния планински маратон Davos X-Trails в швейцарските Алпи. 45-годишният атлет измина 43-километровото трасе с над 1400 м денивелация за 3 часа и 18 минути, като надви с 3 минути втория в класирането, който беше от страната-домакин. 
Преди това българинът има два подиума в това състезание - трето място в 68-километровата дистанция и второ, на 43 километра. 

Снимка: Davos X-Trails

Ето какво разказа за тазгодишното си участие:
"Преживяхме едно истинско приключение в Давос. Радвам се, че успях да спечеля това трудно състезание. 3 часа и 18 минути е един сериозен резултат за мен, особено когато вече съм на години. Но аз продължавам да тренирам по своите си планове и се вижда, че резултатите все още са на доста стабилна позиция. Така че, ще продължавам по този начин да работя. Колкото до състезнаието, почти през цялото време бягах сам. В първите километри, на равните участъци имаше един французин, който беше пред мен и го гоних до осмия километър. След 10-ия километър обаче, когато вече започнаха изкачванията, лека-полека той изоставаше и аз останах сам. След 14-ия килоемтър започнаха и по-екстремните изкачвания, тогава усетих малко тежест в краката, особено в участъците, в които имаше денивелация от 170-180 метра на километър. Там не се чувствах добре, пък и теренът беше много техничен. Но после пък спусканията, които не са ми силата, ми вървяха много добре и се радвам, че успях да финиширам без травми, по живо, по здраво. Даже последните 4-5 километра, когато разбрах, че имам аванс от 4 минути пред втория, намалих скоростта, за да запазя някакви сили за подготовката си (за следващите състезания - бел.ред.) след това. Финиширах спокойно, без да бъда притеснен от останалите състезатели и без да усещам някаква умора", разказа Шабан пред БНР. 
Последни метри преди финала
Снимка: Davos X-Trails

Той вече тренира за следващата си голяма цел - маратонът Юнгфрау, който ше се проведе на 9 септември в швейцарския курорт Интерлакен. 
"Там конкуренцията ще бъде още по-жестока" - казва Шабан. 
Затова тренира всеки ден двуразово, с изключение на четвъртък и неделя, когато тренира по веднъж. На седмица бяга по общо 130-150 км и прави между 1500 и 2000 м денивелация, като сега набляга  на скоростта и скоростната издръжливост. 

Шабан е служител на общината в Сунгурларе. Освен това, се занимава с отглеждането на череши, така че е постоянно в движение дори когато не тренира.

Още един българин участваше в състезанието в Давос - Иво Андреев, само че по 68-километровото трасе. Той зае 19 място сред мъжете и 6-о в групата 40+ години.
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

19.05.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 19 май 2024 г. Водещ : Даниела Якова

публикувано на 19.05.24 в 09:17
Линията на спускане от Голямата кула на Транго

Екстремните спортове 13 - 18 май 2024

Трима американци осъществиха първото спускане със ски от Голямата кула на Транго (Great Trango Tower) в Пакистан. Джим Морисън, Кристина Лъстенбергер и Шантел Астрога са изкачили стръмната скална кула, висока 6286 м, а след това са се спуснали със ските си по Западната й стена. Това се е случило на 9 май и се определя като "едно от най-големите..

публикувано на 18.05.24 в 18:34
Шабан Мустафа - трикратен златен медалист от Мадейра

Екстремните спортове 9 - 13 май 2024

Шабан Мустафа постигна тройна победа на Европейското първенство по планинско бягане за ветерани на остров Мадейра, Португалия. 46-годишният Шабан стана първи в късата дистанция - 8,9 км, във вертикалния километър във възрастовата група 45+ и в най-тежката дисциплина - 33км, с 2000 м положителна денивелация, където финишира с време 2:55:39 ч...

публикувано на 13.05.24 в 09:16

12.05.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 11.05.24 година 

публикувано на 12.05.24 в 08:15
Щремфел на връх Еверест

Андрей Щремфел: За Еверест бяхме готови да си жертваме пръстите, само и само да изкачим върха

Преди българските алпинисти през 1984 г. най-трудният път към Еверест - Западният гребен, е преминат цялостно от едва двама души. Словенците Йерней “Нейц” Заплотник и Андрей Щремфел са част от експедиция от тогавашна Югославия. И двамата са явления в алпинизма, но Заплотник загива при лавина 4 години след Еверест, докато се опитва да..

публикувано на 09.05.24 в 18:25

Проект "Нови идеи, нови възможности" започва Съюзът на народните читалища

Проект "Нови идеи, нови възможности" започва през тази година Съюзът на народните читалища, съобщи председателят на организацията проф. Николай Дойнов на пресконференция  по повод предстоящия празник на Народните читалища - 24 май. "Този проект има за цел да генерира нови идеи, които да се впишат в реалността, която предстои при..

публикувано на 07.05.24 в 18:23

Западният гребен на Еверест в неговата цялост - вече 40 години никой не си поставя тази цел след успеха на българите

Много е писано и говорено за първата национална експедиция до Еверест през 1984 г., когато петима българи изкачват върха по Западния гребен. Правени са много анализи, но в историята на алпинизма, а и в историята въобще, понякога истината излиза наяве десетки години по-късно. Или поне - части от нея. Преди година един от изкачилите..

публикувано на 06.05.24 в 13:22