Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стелиян Димитров: Сканирахме Паметника на Съветската армия заради твърдения, че не се знаят размерите му

| Интервю
4
Снимка: Стелиян Димитров

Въпреки очертаващия се демонтаж на Паметника на Светската армия в центъра на София, той може да има своя дигитален живот

Това е възможно, защото специалисти от Националния университетски център за гоеопространствени изследвания съм Софийския университет е направил т.нар. сканиране на монумента. 

Директорът на Центъра - доц. д-р Стелиян Димитров разказва, че сканирането е било провокирано от твърдения, че не се знаят размерите на паметника, което стопира процедурата по неговия демонтаж и преместване в Музея на тоталитарното изкуство. 

"Този монументът не трябва да е в центъра на София! Ние знаем, че Съветската армия не е освободителка, а е окупаторка", казва пред БНР доцент Димитров. 


Репортаж на Добромир Видев в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.


Снимка: Стелиян Димитров

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Стилияна Николова, Боряна Калейн и Елвира Краснобаева

Грациите благодариха за подкрепата: Усещането в залата беше сякаш сме пред родна публика

" Усещането в залата беше сякаш сме пред родна публика. Имаше повече български знамена, отколкото унгарски.  Благодарни сме на всички, които ни подкрепиха на живо и на тези, които ни стискаха палци пред телевизорите. Искаме да им кажем, че ги обичаме".  Това сподели пред БНР  Боряна Калейн, част от грациите в Националния ни отбор по..

публикувано на 28.05.24 в 14:01

Експеримент: Кози предпазват горите от пожари, пасат в рисковите зони под тях

Състоянието на горите у нас не се е подобрило особено в последните няколко години . Тяхното стопанисване през активна лесовъдска намеса е силно снижено. Тази оценка направи в интервю за БНР доц. Георги Костов, преподавател в Лесотехническия университет и бивш заместник-министър на земеделието. По подбалканската линия изсъхват иглолистни..

публикувано на 28.05.24 в 07:55
проф. Иван Желев

Проф. Иван Желев: Проправя се пътят на митрополит Николай към поста патриарх

"Има църковна политика. Стремят се някои хора да си създават лоби. Фракцията, която ръководи митрополит Николай, се увеличи от вчера с още един негов поддръжник, което му проправя пътя евентуално да бъде избран за патриарх." Това заяви пред БНР богословът проф. Иван Желев след избора на новия Сливенски митрополит. По думите му, митрополит..

публикувано на 27.05.24 в 09:41

Д-р Борис Асьов: Много хора излизат за гъби без никаква подготовка

" Когато завалят продължителни дъждове, много хора хващат раниците и излизат да берат гъби, като много често това се прави без никаква подготовка. А гъбите са изключително опасно хоби и трябва да се подхожда с много голямо внимание ".  Това предупреди от ефира на БНР д-р Борис Асьов от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към..

публикувано на 27.05.24 в 09:28

Украйна във фокуса на Парламентарната асамблея на НАТО в София

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристига в София за последния ден от пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО. Два дни 400 парламентаристи от 32 държави членки на НАТО и от 25 страни партньори и парламентарни организации обсъждаха позиции, които ще бъдат представени за одобрение и на срещата на върха във Вашингтон пред..

публикувано на 27.05.24 в 08:11

Започват Ботевите дни във Враца

Със запалване на символичния вечен огън днес във Враца ще бъде дадено официалното начало на Ботевите дни , посветени на 148-та годишнина от подвига на поета - революционер и четата му. Програмата на честванията включва разнообразни културни, образователни, туристически и спортни прояви за всички възрасти. Някои от събитията са традиционни, а други..

публикувано на 27.05.24 в 06:24

Апостолос Мангириадис: Единственият път на Скопие към ЕС минава през Атина

16 години след ветото в Букурещ върху присъединяването на Скопие към НАТО Гърция отново има същия проблем с вече Република Северна Македония - заради името й. И съвсем не е изключено епизодът с ветото да се повтори - този път за еврочленството. Причината е, че полагайки клетва, новата президентка Гордана Силяновска-Давкова нарече страната си не с..

публикувано на 25.05.24 в 11:40