Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел се опитва да си върне пълния контрол над територията си, ден след атаката на Хамас, и осъществи редица ответни удари по ивицата Газа

Съветът за сигурност на ООН заседава извънредно заради сблъсъка "Хамас" - Израел

Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.
Снимка: БТА

Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание по-късно днес заради нападението на палестинската групировка "Хамас" срещу Израел.
Израелската армия призова жителите на няколко района на ивицата Газа да напуснат домовете си, след като премиерът Бенямин Нетаняху обеща "мощно отмъщение" на палестинските екстремисти. "Хамас" започна вчера ракетни атаки и изпрати бойци в Израел, откъдето съобщават за най-малко 300 убити.
Смята се, че десетки израелци са били взети за заложници. Страната вече отговори с вълна от въздушни удари срещу Газа, при които според официални лица са били убити 313 души. Хиляди са ранените и от двете страни. 

Израелската армия твърди, че все още има осем "точки на ангажираност" с бойците на "Хамас" на територията на страната, а палестинската групировка заяви, че "ожесточените боеве" продължават. 

Тази сутрин снаряди, изстреляни от ливанска територия, удариха израелски военен пост в окупирания от Израел анклав Ферми на Шабаа. В отговор Израел подложи на артилерийски обстрел района в Ливан, от който са били изстреляни снарядите. Отговорност за атаката пое въоръжената групировка "Хизбула", като заяви, че действа "в знак на солидарност" с палестинския народ. 

В обръщение към нацията тази нощ израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че страната влиза в "дълга и трудна война" и обяви, че армията ще действа, за да унищожи палестинското движение "Хамас" след атаката му срещу Израел:

"Хамас започна жестока и зла война. Ще спечелим тази война, но цената е прекалено висока. Израелската армия незабавно ще използва цялата си мощ, за да разруши капацитета на "Хамас". Ще ги унищожим и ще постигнем огромно отмъщение за този черен ден, който те причиниха на Израел и гражданите му".
Израелската армия се подготвя не само за въздушни операции, но и за наземна офанзива. Военните са предупредили жителите на няколко района в Газа да напуснат домовете си, защото ще извършат удари срещу цели на "Хамас". Според палестински източник от сигурността израелските военни самолети са ударили 150 цели от началото на ответните удари.

Редица държави осъдиха безпрецедентното нападение на палестинското ислямистко движение "Хамас". Повечето призоваха и двете страни за незабавно спиране на насилието. Американският президент Джо Байдън заяви, че подкрепата на САЩ за Израел е "твърда като скала и непоколебима".
Вашингтон и Тел Авив вече преговарят за предоставянето на американска военна помощ, съобщи източник от Белия дом.

Междувременно палестинската администрация представи меморандум, призоваващ за спешна среща на Арабската лига на ниво външни министри, предаде WAFA, палестинската информационна агенция.

Искането за срещата идва на фона на "бруталната и продължаваща израелска агресия срещу палестинския народ, включително ескалацията на щурма на джамията "Ал Акса" от хиляди заселници", заяви палестинският посланик в Арабската лига Мухамад Ал-Аклук.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ван И е китайски дипломат и политик.

Ван И: Решението на САЩ да повишат митата на китайските стоки е признак на слабост

Решението на САЩ да повишат митата върху вноса на китайските стоки е признак на слабост, а не на сила и Пекин ще отвърне подобаващо, заяви външният министър на азиатския гигант Ван И.  Ван И разкритикува решението на Вашингтон, като го нарече "най-типичната форма на тормоз" в съвремието. По негови думи решението е неразумно и само показва..

публикувано на 15.05.24 в 22:45

Столтенберг идва в България в края на май

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се очаква да посети България в края на май. Това обяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов пред Нова НЮЗ.  Столтенберг ще е в страната ни по време на заседанието на Парламентарната асамблея на Алианса, която е насрочена за периода 25-27-и май.

публикувано на 15.05.24 в 22:31

ЕС все още косвено внася руски петрол въпреки забраните чрез Турция

От влизането в сила на забрана за петролни продукти на 5 февруари миналата година до края на февруари тази година Европейският съюз е внесъл над 5 милиона тона петролни продукти на стойност над 3 милиарда евро от три турски пристанища - Джейхан, Мармара Ереглиси и Мерсин. Има подозрения, че по-голямата част от тези рафинирани продукти..

публикувано на 15.05.24 в 21:46
Герт Вилдерс

Преговорите за правителство в Нидерландия са на финалната права

"Много близо сме до споразумение за правителство с бъдещите ни коалиционни партньори", заяви нидерландският депутат Герт Вилдерс. Според него не е възможно преговорите да се провалят в последния момент. По думите му след изтощителни 16-часови разговори е постигнат консенсус относно държавните финанси. Тъй като партиите са разделени по..

публикувано на 15.05.24 в 21:40

Байдън и Тръмп с почти равна подкрепа сред избирателите в САЩ

Джо Байдън и Доналд Тръмп са в силно оспорвана надпревара според най-новата анкета за президентските избори на Ройтерс/Ипсос. Американският президент от Демократическата партия Джо Байдън и съперникът му от Републиканската партия Доналд Тръмп са с изравнени позиции в оспорваната надпревара за президентските избори през ноември, сочат..

публикувано на 15.05.24 в 21:35
Хора проверяват автомобилите си, паркирани близо до мястото на обстрел в жилищен район в Харков, Украйна, 14 май 2024 г.

Украинската армия е стабилизирала фронта в Харковска област

Украинската армия е стабилизирала фронта в североизточната Харковска област, където руските сили започнаха сухопътно настъпление на 10 май. Това обяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.  Руските части контролират над 10 села в украинските Харковска и Запорожска области "През днешния ден всички задействани подразделения на..

публикувано на 15.05.24 в 21:22

Световните лидери осъдиха нападението срещу премиера на Словакия

Президентът на Словакия Зузана Чапутова , чийто мандат изтича, остро осъди "бруталното и безразсъдно" нападение срещу министър-председателя на родината ѝ.  Състоянието на Фицо е тежко, има опасност за живота му "Шокирана съм. Пожелавам на Роберт Фицо много сили, за да се възстанови от нападението в този критичен момент"...

публикувано на 15.05.24 в 20:03