Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Потопът от Ал Акса" и "Железен меч" - стотици жертви и хиляди ранени в Израел и Газа

Палестинци оглеждат развалините на своите разрушени домове близо до кулата Ал-Ватан в Газа, 8 октомври 2023 г., след израелски въздушни удари.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 600 са убитите израелци след началото на войната с "Хамас" вчера, съобщи правителството на Израел. Над 100 са израелците, държани като заложници от палестинци. Министерството на здравеопазването в Газа съобщи за 370 убити и 2200 ранени след военния отговор на Израел.

На няколко места в южната част на Израел се водят боеве между бойци на "Хамас" и израелските сили.  

И днес от Газа бяха изстреляни ракети към Израел. Продължават и израелските въздушни удари в ивицата Газа.
Армията на Израел разположи десетки хиляди военни и танкове в южните райони на страната. В ход е евакуация на различни региони и квартали около Газа.

Премиерът Бенямин Нетаняху предупреди за "дълга и трудна" война, след като вчера стотици бойци на "Хамас" преминаха в Израел и започнаха нападения, съпътствани с мащабен ракетен обстрел.

Днес Израел беше нападнат и от север, от Ливан "Хизбула" изстреля управляеми ракети и артилерийски снаряди, но няма жертви. 

Говорителят на израелската армия бригаден генерал Даниел Хагари съобщи, че се водят сражения срещу "Хамас" за връщането на пълния контрол над израелска територия, поразени са били над 400 цели на "Хамас", включително тунели, сгради и друга инфраструктура: 

"Израелските отбранителни сили действаха цяла нощ, за да подсигурят района около Газа. Бяха убити стотици терористи и превзети всички места, където се водеха боеве. Поет е контрол над точките на проникване от Газа в територията на Израел. През нощта бяха в ход, а и в момента продължават сраженията за спасяването на заложници. По време на боевете командири, войници и цивилни бяха убити."

Израелската операция е наречена  "Железен меч".

Междувременно израелският Съветът по отбрана на Израел (обединяващ ключови министри, военни и ръководители на службите за сигурност и разузнаването) официално обяви състояние на война, става ясно от изявление на правителството, в което се казва още, че войната е "наложена на Израел с убийствено терористично нападение от Ивицата Газа". Обявяването на състояние на война ще позволи да се предприемат по-широкообхватни военни стъпки, се посочва в съобщението от канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху.


О своя страна говорителят на "Хамас" Хазем Касъм заяви, че операцията успешно постига целите си и става въпрос за кауза, която засяга всички палестинци и дори целия Арабски и Ислямски свят, а именно - Йерусалим и джамията Ал-Акса.

А един от лидерите на "Хамас" Исмаил Хания се зарече битката  "за освобождаване на земята и затворниците ни" да продължи.

"Продължават сблъсъците между бойците и окупационната армия на няколко места, вече повече от 24 часа след началото на широкомащабната военна операция "Потопът от Ал Акса". Операцията успешно постига целите си. Бием се за кауза, която засяга всички палестинци и дори целия Арабски и Ислямски свят, която е Йерусалим и джамията Ал Акса."

Западните страни осъдиха действията на "Хамас", а президентът на САЩ Джо Байдън предупреди недвусмислено Иран и други страни да не се възползват от случващото се. 
В интервю за Си Ен Ен американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че в по-голямата част на Израел в момента има относително спокойствие, но са интензивни боевете в Газа. Той също така допълни, че вероятно по-късно днес САЩ ще дадат подробности за нов военна помощ за Израел. 
Същевременно шествия в подкрепа на палестинците шествия днес имаше в Истанбул, Йемен и Ливан. Иран също подкрепи "Хамас" и обвини Израел за дестабилизацията в региона. 

Беше съобщено, че президентът на Иран Ебрахим Раиси е разговарял с лидерите на "Хамас" и "Ислямски джихад". Това предадоха държавните медии в Иран, но без да дават подробности за разговорите на Раиси. 

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че мир може да се постигне единствено с решение за две държави. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожарът край гара в Кочериново е овладян

Пожарът край железопътната гара в Кочериново е овладян, съобщи БТА, като цитира директора на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) - Кюстендил комисар Светослав Георгиев. Огънят е локализиран от всички страни, догарят запалилите се дървени трупи край мястото на пожара. Горели са сухи треви и храсти. Нямаме данни..

публикувано на 22.07.24 в 18:56
Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов дава брифинг във връзка с пожарите в цялата страна - 22 юли 2024 г.

Вътрешният министър: Приоритет е доставката на фургони за хората от Воден, чиито домове изгоряха

Техника за гасене на пожари се пренасочва към границата с Гърция, където бушува голям горски пожар, на километър от браздата, каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.  Българските огнеборци с превантивни действия на двата фронта на пожара в планина Славянка Продължава гасенето на пожара в планина Славянка, Жандармерията ще помага..

публикувано на 22.07.24 в 18:48

Ангелина Ангелова: Любовта е от най-големите мотиватори

Книгата „Благородството задължава“ ще бъде представена на Алея на книгата във Варна. Това е третата книга на Ангелина Ангелова. „Любовта е един от най-големите мотиватори на човешката природа, да постигнем повече, за да сме достойни за партньора си. Когато имаш идеята за нова история не е трудно да пишеш за любов“, сподели в интервю пред БНР..

публикувано на 22.07.24 в 18:38
Камала Харис

Видни демократи дадоха подкрепата си за Камала Харис в президентската надпревара

Почти денонощие след като президентът на САЩ Джо Байдън обяви в писмено обръщение, че се оттегля от надпреварата за нов мандат в Белия дом, погледите са насочени към неговия вицепрезидент Камала Харис, която той посочи като свой потенциален наследник. Джо Байдън обяви, че се отказва да се бори за втори мандат на изборите през ноември..

публикувано на 22.07.24 в 18:05

Нови израелски заповеди за евакуация на населени места заради подновени палестински нападения

Израел издаде нови заповеди за евакуация на някои населени места заради подновените палестински нападения, включително с ракети. На този фон премиерът Бенямин Нетаняху замина за Съединените щати за разговори с президента Джо Байдън, посветени на конфликта в ивицата Газа.  Нетаняху заминава утре за САЩ, за да се срещне с Байдън във вторник..

публикувано на 22.07.24 в 17:59

Продължава гасенето на пожара в планина Славянка, Жандармерията ще помага

Екипи на Жандармерията се включват в охраната на граничната зона в планината Славянка, обхваната от пожар на територията на  съседна Гърция.  Има риск пожарът в граничната планина Славянка да премине от Гърция и на наша територия Българските огнеборци с превантивни действия на двата фронта на пожара в планина Славянка Три денонощия..

публикувано на 22.07.24 в 17:59

Проф. Ива Христова: Броят на заболелите от Covid-19 у нас расте - двойно за седмица

В Гърция се отчитат големи стойности на заболели от Covid-19, но и у нас имаме повишаване двойно и даже над 2 пъти за изтеклата седмица в сравнение с предишната, в която имахме 50% от предходната. Това предупреди директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова в интервю пред БНР. "Това означава 69 случая за седмица, а миналата 32.   Не се..

публикувано на 22.07.24 в 17:57