Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Саудитска Арабия и Израел бяха много близо до подписване на споразумение за мир"

Мохамед Халаф: Иран финансира операцията на "Хамас" и им даде знак кога да започнат

"Иран, Китай и Русия не са заинтересовани от мирно споразумение в региона"

| Интервю
Мохамед Халаф
Снимка: Ани Петрова

Иран е финансирала операцията на "Хамас", но с условие да действат, когато им даде знак.

Това каза пред БНР журналистът Мохамед Халаф, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". Той обясни, че това е шеста война между израелци и палестинци, предизвикана от Иран (Ислямска република Иран), която иска да бъде решаващият геополитически фактор в региона.

"Това правителство на Нетаняху е най-радикално и религиозно, защото той беше принуден да направи коалиция с партии от т.нар. религиозна десница. Техният проект за съдебна система е за упражняване на политически контрол върху Върховния съд в Израел, защото в Израел няма конституция. Този, който решава всички закони дали съответстват с човешките права и демократичните принципи, е Върховният съд. ... Те искаха тази промяна, защото искаха да вкарат шестима техни политически представители в съда. От другите да има също шестима. Но решаващият глас е на председателя на съда, който ще е от тях - религиозните партии. Така да определят хода на политиката на Израел. Искат да превърнат Израел от една демократична светска държава в чисто религиозна - подобна на Иран. Това гражданите не го приеха. Част от разузнаването и армията отказаха да изпълняват вече задачи и заповеди, като казаха, че няма да обслужват хора, които са опасност за съществуването на държавата и на децата в нея", коментира той. 

По думите му Израел се е оказала отслабена заради вътрешни проблеми страна, "Хамас" са видели това:

"Ислямски джихад гледат това, спонсорите на "Хамас" и "Хизбула" също гледат, всички гледат и виждат това. Тези 1000 бойци на "Хамас" са били обучени в казармите и военните бази на революционната гвардия на Иран в Сирия и в самия Иран, и в Ливан при "Хизбула". Подготовка е имало още от август. Подготовка за такава координирана операция по въздух, по земя и по море. ... Успяха, защото "Хамас" заблуди военното ръководство, политическото ръководство и в този капан беше и самият Нетаняху".

Мохамед Халаф подчерта, че Иран е финансирала операцията на "Хамас", но с условие да действат, когато им дадат знак:

"Сега е дошло времето, защото Саудитска Арабия и Израел бяха много близо до подписване на мирно споразумение. Това означава 50 ислямски държави да подпишат мирно споразумение с Израел. Всички арабски държави, които се страхуват от Саудитска Арабия, също ще подпишат. Това значи тотална промяна в геополитическата ситуация в региона - ще загубят смисъла си всички политически партии, които принадлежат на т.нар. политически ислям, защото всичко ще бъде регулирано". 

Иран, Китай и Русия не са заинтересовани от това мирно споразумение в региона, посочи журналистът.

Според Мохамед Халаф службите в Европа трябва да са много внимателни по отношение на сигурността на всеки гражданин:

"Мисля, че в България нещата са под контрол".

Интервюто на Диана Янкулова с Мохамед Халаф в предаването ''Нещо повече'' можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Първан Дангов, кмет на Дупница

Повдигнаха обвинение на кмета на Дупница за закани срещу шефа на полицията в града

Районната прокуратура в Кюстендил повдигна обвинение срещу кмета на Дупница Първан Дангов за отправени закани към и.д. началник на дупнишката полицията Йордан Зарев и семейството му, съобщиха от Районната прокуратура. За закана към длъжностно лице Наказателният кодекс предвижда до 5 години затвор. Случаят е от средата на март тази година,..

публикувано на 13.05.24 в 20:25

МЗХ стартира информационна кампания за директните плащания на фермерите

Министерството на   земеделието и храните (МЗХ) започна от днес информационна кампания  в цялата страна във връзка с кампанията по подаването на заявления за подпомагане на фермерите. Заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева поясни в Ловеч, че фермерите ще бъдат запознати с промените в наредбите, които обезпечават..

публикувано на 13.05.24 в 20:09
Елена Алексиева

Фонд "13 века България" се извини заради случая с романа "Вулкан" на Елена Алексиева

Ръководството на Националния дарителски фонд "13 века България" се извини за гафа с конкурса "Роман на годината", който спечели Елена Алексиева за творбата си "Вулкан", но която в събота обяви, че няма да приеме наградата. Причината - редакторът на романа ѝ доц. Борис Минков е бил част от журито. От фонда твърдят в официална позиция, че доц...

публикувано на 13.05.24 в 19:55

Пореден протест на кръстовището на ул. "Фритьоф Нансен" и бул. "Патриарх Евтимий" в София

Протестиращи срещу новата организация на движение в центъра на София блокираха движението по ул.   "Фритьоф Нансен" и ограничиха в крайната дясна лента трафика на коли и тролейбуси по бул. "Патриарх Евтимий". И тази вечер десетки хора се събраха на протест на кръстовището на ул. "Фритьоф Нансен" и   бул. "Патриарх Евтимий" в София. Според..

публикувано на 13.05.24 в 19:45
Наградата

Цената на наградата "Шофар"

"Какво мислят българските евреи за днешната война в Газа" - това попита в една своя публикация Юлиана Методиева , главен редактор на сайта за човешки права "Маргиналия". По-късно организацията на евреите в България "Шалом" единодушно реши да ѝ бъде отнета наградата "Шофар", която получи през 2018 г.  " Тази статия я написах преди отнемането на..

публикувано на 13.05.24 в 19:41
Николай Крушарски

Новата организация на движението в центъра на София не е съгласувана с Пътна полиция

Новата организация на движението в центъра на София не е съгласувана с Пътна полиция, заяви комисар Николай Крушарски - началник на Пътната полиция към СДВР: Одитори ще проверяват новата организация на движението в София Дадоха на съд новата организация на движението в центъра на София Административният съд образува дело за новата..

публикувано на 13.05.24 в 19:39
Служебният премиер Димитър Главчев и служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов (вдясно) дадоха брифинг в МС -  13 май 2024 г.

Пенсиите се вдигат с 11%, потвърди на специален брифинг служебният премиер

Пенсиите ще се увеличат от първи юли с 11 процента, това обяви служебният премиер Димитър Главчев на специален брифинг тази вечер. Той призова пенсионерите да са спокойни: "Да внесем успокоение сред хората, които имат право да получат пенсии, че ще ги получат в размер на увеличение 11%, а не по правилото по чл. 100  от Кодекса за социално осигуряване...

публикувано на 13.05.24 в 19:02