Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Неслучайно в цяла Европа не се използват такива уреди за гласуване"

Проф. Красимир Калинов: Не недействителните бюлетини са ни проблем, а политиците

Хеш кодът е само да се провери за коректно издадена бюлетина. След това вътре какво става, пита бившият член на ЦИК

| Интервю
Проф. Красимир Калинов
Снимка: Стопкадър

"Не недействителните бюлетини са ни проблем, а политиците, които се опитват с разни номера да печелят избори или да не губят избори. Да правят обстановката такава, че хората да нямат мотивация да гласуват."

Това мнение изрази пред БНР проф. Красимир Калинов, бивш член на Централната избирателна комисия.

"Този проблем висеше в общественото пространство много отдавна. Още когато се обмисляше дали да се въведат такива машини, политиците взеха самоволно решение, което във времето доведе до тази ситуация, в която си намираме сега", коментира той относно отмяната на машинния вот за местните избори след излязъл доклад на ДАНС за възможна нерегламентирана намеса.

Неслучайно в цяла Европа не се използват такива уреди за гласуване, допълни Калинов.

Хеш кодът е само да се провери за коректно издадена бюлетина, уточни той.

"След това вътре какво става? Черна машинка е. Това е истината. Какво става, след като сме си пуснали бюлетината, за която сме проверили, че е правилна? След това флашки, памети – какво става с тях, кой ги пипа и как ги пипа? Това не е ясно. Там може да бъде манипулирана действително информацията, която да доведе до разминаване в това, което има в протокола на ЦИК и протокола на ОИК. И тогава вече да възникват проблеми с достоверността на изборите."

"Не знам дали докладът на ДАНС е манипулативен. Знам само, че когато има такива устройства, има начин да се манипулират. Има начин при всички положения. И това създава недоверие към машините за гласуване, към резултатите. Дали могат да се манипулират? Категорично "да". Сложно ли е да се манипулират? Също "да", но 5-6 души могат да го направят", заяви проф. Калинов пред "Хоризонт".

"Важно е, че ние сме дали правото да стопанисва тези машини на частна фирма, в чиято коректност аз не съм убеден. Няма по света друга държава, която да предоставя така безотговорно в ръцете на частници организацията на най-важния процес – изборите. Цялата история е добре измислена, но пък тези, които настояваха да се отмени машинното гласуване, да не забравят, че те го въведоха преди няколко години."

Според бившия член на ЦИК случилото се с машините за гласуване за тези местни избори е "очевидно политическо мероприятие".

"Един голям въпрос за мен виси – защо ПП-ДБ толкова силно настояват точно с машини да се гласува? След като са завършили в Харвард, знаят, че по целия свят, че с машини се гласува само в няколко старни като Индия и Бразилия. Създават впечатлението, че зад тази настоятелност стои нещо друго. Какво? Не знам", каза още проф. Красимир Калинов.  

Той нарече квадратчето "Не подкрепям никого"- "безобразие, което виси вече няколко години" .

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Ходещо" оръжие на бъдещето

Дронове в небето, а вече и роботизирани кучета на земята за военни употреби има. Те охраняват стартовата космическа площадка на НАСА. Американската армия вече има тестови модели. Дори Китай ги разработва. В България също има млади умове, които се занимават с това как тези военни средства да стане по-сигурна, без това да нарани човека ...

публикувано на 20.05.24 в 18:26
Проф. Веселина Вълканова, декан на Факултета по журналистика и масова комуникация

Проф. Веселина Вълканова: Журналистите трябва да са на фронтовата линия при обществото, а не при политиците

Журналистите трябва да са на фронтовата линия и при обществото, а не при политиците. Това каза пред БНР проф. Веселина Вълканова, декан на  Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК), която  "Журналистиката би трябвало всеки ден да поставя към политиците най-високите изисквания и да им напомня, че са там, за да осигуряват..

публикувано на 20.05.24 в 15:36

Извънредно се събират ректорите да решат ще има ли протест

Съветът на ректорите ще проведе извънредно заседание в 14.00 часа, на което ще се реши дали държавните университети в цялата страна ще затворят врати следващия понеделник заради неактуализирани възнаграждения от 2023 г. Ректорите ще обсъдят и взетите решенията след срещата с финансовия министър Людмила Петкова, на която бяха обещани до края на..

публикувано на 17.05.24 в 10:51

Над 60% от българите не са участвали в нито една културна дейност през 2023 г.

Повече от 60% от българските граждани не са участвали нито веднъж в нито една културна дейност през 2023 г. Това обяви пред БНР Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата. Това е една от организациите, които стоят зад индекса "Достъп до култура за 2023 г.", който ще бъде представен днес. "За втора поредна година..

публикувано на 17.05.24 в 10:21

Влиза в сила забраната за реклама на хазарт. Кои са подводните камъни?

Влиза в сила забраната за реклама на хазарт в медиите и на определени обществени места. Измененията в закона целят да ограничат рекламата на хазарт, както и на достъпа до хазартни игри на отделни категории лица. Въвеждат се и нови процедури за изплащане на печалбите. Тези промени са позитивни, но изискват строг контрол . Всяка..

публикувано на 17.05.24 в 09:37

Волфганг Шюсел: Реалистично е до края на годината Австрия да вдигне шенгенското вето

До края на годината е напълно реалистично Австрия да вдигне шенгенското вето, прогнозира в интервю за БНР бившият канцлер на Австрия Волфганг Шюсел.  По негова идея от печат излезе първото специализирано издание за външна политика European Voices с фокус върху бившите социалистически страни.  Австрия няма да бърза с решение за пълноправното..

публикувано на 16.05.24 в 16:48

Учени: България не знае с какви стратегически суровини разполага! Няма дори геоложка служба

Учени настойчиво призовават за приемането на Националната научна програма за критичните и стратегическите суровини . Идеята беше лансирана от БАН и университети миналата година, но няма развитие. Със сигурност в България има от съвременните суровини, необходими за развитието на новите технологии , твърди проф. Ирена Пейчева от Геологическия..

публикувано на 16.05.24 в 12:06