Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Слуховете за политическата смърт на коалицията ПП-ДБ бяха силно преувеличени"

Радан Кънев: Гражданите в София осъзнаха риска от рязко връщане назад

"Ако има политическа партия, която се провали истински на тези избори, това е "Възраждане“

| Интервю
Радан Кънев
Снимка: Ани Петрова

Тези избори показаха нещо съществено – слуховете за политическата смърт на коалицията ПП-ДБ бяха силно преувеличени. Товазаяви пред БНР евродепутатът Радан Кънев. Победата в София обаче е една червена лампа, призна той.

Кънев смята също, че е необходимо внимателно да се анализира "кошмарната стратегическа грешка да не се оцени риска от Ваня Григорова". 

"Аз предупреждавах от юни, че Григорова е рискът за кампанията в София. Стратегията на Борисов беше да изправи ПП-ДБ срещу друг кандидат, а не на ГЕРБ. Много искаше да загубим тези избори. И имаше стратегия да ги загубим от Ваня Григорова.  Стратегическата му цел не се получи. Българските граждани показаха завиден инстинкт за самосъхранение и осъзнаха риска от рязко връщане назад" 

Тези избори показаха не просто нуждата коалицията ПП-ДБ да остане в българския политически живот, а да се консолидира, посочи Кънев. Той отбеляза, че е добре целият политически процес зад номинацията да бъде ясен.

"Нищо не е огромно на тези избори в София. Огромен е само броят на хората, които изобщо не гласуваха. Няма логика да говорим за мащабен протестен вот. Госпожа Григорова направи силна кампания. Тя наложи ясни, но опасни послания". 

Ваня Григорова беше много очевиден избор за част от избирателите на "Възраждане“, които я подкрепиха още на първи тур, посочи той. 

"Другата група избиратели на тази партия очевидно не залитат по левичарски популизъм, а имат различен модел на протестно поведение. Стратегията на Възраждане съвсем не сработиАко има политическа партия, която се порвали истински на тези избори, това беше "Възраждане“.

София е национална кампания, отбеляза Радан Кънев. 

"Софийските избори са най-важни със своя национален политически заряд. София, като град, общност и икономика, щеше да преживее Ваня Григорова. Дали обаче България щеше да преживее победа на Ваня Григорова в София?" 

Не виждам повод за оставки, а за преосмисляне на структурата и модела на единството на коалицията, каза Кънев. 

"Стратегическо партньорство не се осъществява в насипно състояние. То трябва да има норми за поведение". 

Той не намира причина и моделът на управляващата конфигурация да бъде променян. 

"Основните политически сили, подкрепящи правителството – ПП-ДБ и ГЕРБ, имат повече от задоволителни резултати. Те бяха в конфликт помежду си. Това, че подкрепят едно и също управление на национално ниво, не значи, че са едно и също в българската политика. Оставаме основните опоненти в българската политика с ГЕРБ, но сме принудени да управляваме заедно".

ДПС е привнесено в управленската конфигурация единствено от ГЕРБ, заяви Радан Кънев.

"Господин Пеевски е един добър комуникатор. Определям поведението му като политическо тролене. Въпросът е защо този модел на силно токсична политическа комуникация се допуска". 

Цялото интервю на Снежана Иванова с Радан Кънев може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Депутати от ПП-ДБ дават брифинг за медиите в Народното събрание.

ПП-ДБ предупреди за колапс на здравеопазването

От парламентарната група на ПП-ДБ са внесли проект на решение за задължаване на министъра на здравеопазването да предприеме действия за осигуряване на медицински сестри и акушерки. Депутатът Лена Бориславова припомни задълбочаващия се проблем с липсата на медицинските кадри: "В противен случай, ако така продължаваме, българското..

публикувано на 25.07.24 в 13:19

Проф. Димитър Вацов: Гласоподавателите да се посъбудят и да дадат ясно вота си в една посока

" Не виждам никакъв шанс за решение сега без избори. Изборите са неизбежни. Въпросът е дали ще са избори, които ще дадат решение, или ще са още едни избори, които ще ни завъртят отново в спиралата на поредните предсрочни избори, служебни правителства и т.н.". Това заяви пред БНР проф. Димитър Вацов - философ, преподавател в Нов български..

публикувано на 25.07.24 в 13:13

Страните-членки трябва да номинират кандидатите си за еврокомисари до 30 август

Страните-членки на ЕС трябва да номинират своите кандидати за еврокомисари до 30 август, се казва в писмо, изпратено от Европейската комисия до държавите от Общността. Някои от тях вече са обявили своите кандидати. България не е сред тях. Наскоро служебният премиер Димитър Главчев заяви, че е най-добре това да бъде направено от редовно правителство...

публикувано на 25.07.24 в 12:57

НС прие промени за размера на обезщетенията за безработица

Депутатите приеха на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване. Те предвиждат при определяне размера на обезщетенията за безработица на осигурявалите се в България и в страни от ЕС, да не се вземат предвид само доходите от последната работа, каквато е практиката досега, а изчисленията да се правят на база последните 24 календарни..

публикувано на 25.07.24 в 12:53

"Възраждане": Над 2 млн. коли са заплашени от спиране заради проблем в Наредбата за ГТП

От партия "Възраждане" алармираха за проблеми с Наредбата за годишните прегледи, в която има нови еко критерии. Според депутата Ангел Славчев всички бензинови автомобили, произведени след 2002 г., има вероятност да бъдат спрени от движение. "Ако имате автомобил в момента на бензин и на газ, той много трудно минава проверка. Направихме срещи със..

публикувано на 25.07.24 в 12:48
Симона Радева

Прокуратурата праща на съд бившата полицайка Симона Радева

Две години след тежката катастрофа с две загинали млади жени на столичния булевард "Черни връх", прокуратурата прати на съд бившата служителка на 4-то РПУ Симона Радева. Тя е обвинена, че е помогнала на осъдения на две инстанции на 20 години затвор Георги Семерджиев да се укрие от разследващите. От Софийската районна прокуратурата уточняват,..

публикувано на 25.07.24 в 12:35
Калин Стоянов пристигна в с.Петрово, за да се запознае с обстановката.

Стоянов за пожара в Гърция: Имаме готовност да противодействаме, ако тръгне отново към нас

Няма реална опасност пожарът от Гърция в планината Славянка да навлезе отново на българска територия. Има достатъчно сили по граничната просека, както и готовност при промяна на ситуацията за използване на допълнителен ресурс, включително и летателна техника. Това заяви на брифинг вътрешният министър Калин Стоянов, който преди малко пристигна в..

публикувано на 25.07.24 в 12:12