Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Успех е всяка малка стъпка в подобряването на състоянието на децата със СОП"

Любов Пенева: Общността трябва да се научи да приема различните деца

Ние сме изключителна подкрепа за родителите на деца с увреждания, казва директорката на два дневни центъра в София

Любов Пенева
Снимка: Личен архив

Любов Пенева е директор на два дневни центъра за работа с деца с увреждания в столичния квартал "Надежда".

Единият дневен център – "Сава Филаретов", е за младежи от 18 до 26 години. Другият – "Усмивка", работи с деца с тежки множествени увреждания на възраст от 3 до 18 години. През ноември единият център ще отбележи своя 14-и рожден ден.

Любов Пенева отчита като радост и успех всяка малка стъпка в подобряването на състоянието на децата със специални потребности.

Почти целият ѝ професионален път е белязан от работа с деца от различни целеви групи – първоначално деца без родителска грижа, впоследствие с подрастващи с девиантно поведение. Така стига и до работата с деца с увреждания.

Определя работата с деца като изключително благодатна, тъй като при тях много бързо се виждат промяна и напредък.

"В екипа ни има много специалисти – логопед, рехабилитатор, специален педагог, психолог. Всеки от тях си е поставил различни цели за постигане, така че поне в работата с един специалист успяваме да видим някакво развитие при децата. Родителите на тези деца са в много тежка ситуация – виждам как нашата работа подкрепя техния живот. Те, след като се доверят на специалистите и оставят децата при нас, успяват да започнат работа, да имат личен живот, да си доставят макар и малки радости, които ние в ежедневието си не оценяваме, че имаме и можем да си позволим. Една такава майка на дете с увреждания не може да си позволи да отиде на фризьор, да излезе с приятели на кафе. Ние сме изключителна подкрепа за тях", разказва Любов Пенева в рубриката "Горещи сърца" на предаването "Рано в неделя".

Майката на Любов е специален педагог, също работи с деца с проблеми в развитието – "така че това си дойде съвсем естествено като мой избор", споделя тя.

Директорът на двата дневни центъра има две дъщери. Едната е избрала пътя на журналист, но с интерес върху социалната тематика.

Децата от центъра празнуват Деня на детето 1 юни   Снимка: Яна Боянова

"Общността трябва да се научи да приема различните деца, да не отвръща поглед от тях. Да ги приемат с техните различия, странности, особености. Да се научат как да общуват и да бъдат приятели. Тези деца бяха невидими, скрити, за тях не се говореше, не се показваха, средата беше изключително недостъпна. Голяма част от тези деца бяха изоставяни, тъй като социалната политика на държавата беше такава – да не се отглеждат в семейство, а в затворени институции. През последните 15 години изключително много се промени мисленето на хората в тази посока, в добра посока", отбелязва Любов Пенева.

"Децата с увреждане са пълноценни млади личности, които макар и ограничени в някаква посока, имат таланти, дарби, умения, които могат да прилагат. Винаги развиваме това, което може да бъде разгърнато. Всички деца имат нужда от любов и от подкрепа", вярва тя.

Любов Пенева обича да пътува, да рисува, да се занимава с бродерия, да е сред природата.

Чуйте повече в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Емил Пеняшки

Емил Пеняшки: Животът не е в крайности

"Казвам се Емил Пеняшки и съм на много години вече", казва актьорът, който преди 40 години става част от врачанския театър. "Аз се опитвам да не съм постоянно в роля. Надявам се като изляза от сцената да не съм в роля. Опитвам се да съм си аз." За него най-важното е семейството и децата. След това са мечтите. Съпругата му Капка Пеняшка също е..

публикувано на 30.06.24 в 07:39
Мартен Калеев - писател

Мартен Калеев: Мисията на човека е да инвестира в човечност

Писател, учител, журналист, общественик - такъв е Мартен Калеев. Литературата го среща с добрите хора, с благородни намерения и с горещи сърца. Най-голямото качество на човека е да премълчава, казва авторът на "Всичко и нищо", "Тъгата идва привечер", "Очите на жаждата". Когато даваш, получаваш повече, убеден е Калеев. "Най-голямата..

публикувано на 23.06.24 в 08:00
Хавиер Милей

Неподражаемият Хавиер Милей - колко ще е търпелива Аржентина към ексцентричния си лидер?

Хавиер Милей, на 53 години, икономист, от половин година президент на Аржентина. Към тази кратка визитна картичка трябва да допълним: аржентинският президент е явление в политиката , към чието управление има поне две и то напълно противоположни гледни точки. Сам той се описва като анархокапиталист и либертарианец . Открито заявява, че ще руши..

публикувано на 22.06.24 в 13:10
Национална Асоциация на Доброволците в Република България - НАДРБ

Ясен Цветков: Имаме огромна нужда от промяна, от реформа, от подобряване на сектора за реакции при кризи

Представете си стихията на природните бедствия – земетресения, наводнения, пожари... Представете си хаоса и отчаянието, когато светът около нас се руши. В тези мрачни часове, когато надеждата изглежда като далечен мираж, се появяват те - смелите доброволци със своята решителност и човечност.  Те са там, където най-много са нужни, готови..

публикувано на 19.06.24 в 09:26
Ирен Кривошиева

Ирен Кривошиева: Мястото на паметник на Стефан Данаилов е в градинката пред Народния театър "Иван Вазов"

"След кончината на Стефан Данаилов, който е баща на моя син, имах едни личен момент, в който исках да направя нещо, но извън този личен момент, идеята ми да има паметник на Стефан е свързана с това, че в неговата фигура ние можем да намерим палитра от изкуство, политика, десетки роли в киното и в театъра , той беше част от Народното събрание,..

публикувано на 18.06.24 в 10:38

Нетипичните личности в следващия Европейски парламент

Вниманието след изборите за Европейски парламент беше насочено основно към новото разпределение на силите и до каква степен се очаква завой „надясно“. Но част от новите представители в законодателния орган на Европейския съюз с различни политически окраски заслужават специално внимание заради антисистемните си виждания, прямите си изказвания и..

публикувано на 15.06.24 в 14:00
Антонина Дуриданова

Антонина Дуриданова: Промени не могат да станат, ако хората не гласуват, това е демокрацията

Промени не могат да станат, ако хората не гласуват . Това е демокрацията, която имаме в България.  Това каза в предаването "Хоризонт за вас" Антонина Дуриданова, която живее в САЩ, но всяка година се завръща в България. "Съветвам всички да гласуват. Да изберат платформата, която е най-добра за икономиката на страната", добави тя. Антония..

публикувано на 07.06.24 в 15:11