Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Много е удовлетворяващо, когато успеем да помогнем", единодушни са специалистите, които се радват и на малките постижения

"Всеки е ценен и уникален, има бъдеще и надежда" - мисията да помагаш на деца с увреждания

В центрове за дневна грижа в столичния квартал "Надежда" децата срещат топлина и подкрепа, а родителите получават глътка въздух

| Репортаж
Снимка: Дневен център Усмивка

"Тя е много доволна от посещенията си в центъра. Идва с желание, с радост, с нетърпение. Научава нови неща, среща се с деца, забавлява се и се развива. Приеха я много добре, топло отношение, работят с нея. За времето, в което живеем, за нас, родителите, е малка глътка въздух", споделя в предаването "Рано в неделя" Милка Пехливанова, родител на дете, което посещава дневния център за деца с увреждания "Усмивка" в столичния квартал "Надежда".

"Работим с тях ежедневно. Получават различни видове терапия. Работим според възможностите и потребностите на всяко от децата – индивидуално и групово, и се радваме на всеки постигнат резултат, дори на малкия. Нашата задача е да намерим това, което може да направи и да е неговият резултат и постижение", разказва рехабилитаторът Здравко Терзиев. 

"За тях е вероятно приключение и интерес. Всички искат да получат внимание, любов при работата. Имат доверие – децата го илюстрират най-лесно и първично, с усмивка и желание те търсят дори да се гушнат понякога", допълва специалистът, който вярва, че "всеки е ценен и уникален и има бъдеще и надежда".

"Родителите казват, че са доволни самите деца. Предоставяме им всички условия да се чувстват добре при нас. Гледаме да ги занимаваме с нещата, които ги интересуват. Обслужваме, посрещаме, изпращаме, до следващия ден", описва ежедневието в дневния център помощник-възпитателят Дафинка Илиева.

"Работата е отговорна", признава Александър Гацев, също помощник-възпитател.

Мъж помощник-възпитател в екипа е ценен, защото много от децата са невербални, а когато са по-големи, жените невинаги успяват да се погрижат за тях, подчертава Любов Пенева, директор на два дневни центъра, които се намират в сградата.

Любов Пенева

"Когато са невербални и не са в състояние да изразят своите желания, външно изглеждат ядосани и агресивни, което не отговаря на истината. Поведението им е предизвикателно и един мъж в екипа е от голяма помощ."

В другия дневен център - за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства "Детски свят", се занимават с деца с ТЕЛК от 50 до 89%, които са с по-леки увреждания и резултатите при тях са най-видими, пояснява директорът.

"Подредихме голям пъзел. Тя го подреди почти сама, даже ми даваше кое парче къде да слагам. Наистина е много добра в реденето на пъзели", показва психологът от центъра Красимира Комнева направеното с едно от децата и обобщава:

"Наистина е много удовлетворяващо, когато успеем да помогнем."

Здравко Терзиев по време на терапевтична сесия с едно от децата

Повече по темата чуйте в звуковия файл.
Снимки: Дневен център "Усмивка", БНР
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цветина в Страната на книгите

"Откакто съм започнала да чета, съм започнала да си представям това, което чета – героите как ще изглеждат, къде се развива действието ." Това казва 9-годишната Цветина от Враца.  Макар да има собствена библиотека с много книги, Цветина е записана и в обществената. Сега чете книга за момиче, което "не се отказва лесно и не може да се..

публикувано на 24.05.24 в 07:05

Релсите като вдъхновение - концерти на гарите в Карлово и Казанлък

Концерти на гарата – тази необичайна инициатива ще зарадва пътуващи с БДЖ. Засега прояви са предвидени в Карлово и Казанлък, а наесен се очаква да се включи и Пловдив. Входът е свободен. Първият концерт ще се състои в Карлово на 25 май , събота, от 15,30 до 18,30 часа. Вторият концерт – в Казанлък , ще бъде на 31 май от 15,30 до 19,00..

публикувано на 23.05.24 в 10:54

Момиче с автоимунно заболяване има нужда от помощ за спешно лечение

Петнайсетгодишната Цветелина Маркова от Генерал Тошево се нуждае от скъпо лечение в клиника в Турция, след като в началото на март се парализира от бюста надолу. Лечението е непосилно за семейството ѝ. За Цвети се грижи единствено майка й, която заради състоянието на детето си в момента не работи. След неуспешен опит за поставяне на диагноза в..

публикувано на 22.05.24 в 11:50
Антон Оруш

Преди 112 години българинът Виктор Витанов конструира автомобил

Знаете ли, че българин е построил автомобил? И това е станало преди 112 години. Създателят на популярния сайт за стара техника Антон Оруш се натъкнал на информация, публикувана в тогавашната българска и международна преса. Годината е 1912-а. Докато България, заедно със Сърбия, Гърция и Черна гора среща на бойното поле Турция, за да защити..

публикувано на 19.05.24 в 21:30
Георги и Ива в село Ханово

Как се развива земеделие без мотика?

Как поляна се превръща в зеленчукова градина, как се развива земеделие без да се ползва мотика , лопата и фреза и може ли едно младо семейство да се издържа от производството на екологично чисти зеленчуци в ямболското село Ханово? На гости на сме на Ива и Георги , тя е на 30, а той на 33, завърнали са се от Дания в началото на миналата година и са..

публикувано на 19.05.24 в 09:00
Цветанка Костадинова

Легендарна българска спринтьорка избра павликенското село Дъскот, за да отглежда билки

Легендарна българска спринтьорка, участничка на три олимпиади , която австралийските власти определят като една от най-успешните емигранти в страната им,  която е осигурявала треньорите по спортна подготовка за полицията и армията на Обединените арабски емирства, избра павликенското село Дъскот, за да отглежда билки и да прави оцет . Днес Цветанка..

публикувано на 19.05.24 в 08:30

Как се приготвя булгур с коприва по над 100-годишна рецепта в селата до Павликени?

Съвременните домакини бързо приготвяме обяд и вечеря от ресторанта или от топлата витрина на близкия супермаркет.   Жените от павликенския край обаче пазят и предават да снахите, дъщерите и внучките си старите рецепти за характерни ястия от този край.  Какво е догалач, светлия, топалак чорба и как се приготвя булгур с коприва по над 100-годишна..

публикувано на 18.05.24 в 09:30