Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трансценденталните тикви

Снимка: Pixabay

Сезонът на тиквите не е отминал, въпреки че традиционната вече словесна битка между Хелоуин и Деня на будителите отшумя. В "Изотопия" се вдъхновихме от безсмисления спор, за да ви разкажем за добрите стари класически тикви или пък не съвсем класическите...

Отново преживяхме цивилизационния разлом по празничната линия Мажино за българското и чуждото. То не са мърморения, не са протести… Даже кметът на Елин Пелин, който се почерпи с трети мандат, забранява Хелоуин. Не бил български. Ами не е. И?


Със сигурност кметът е подкрепян не само в Елин Пелин. Дотук всичко е ясно, не много точно и доста придвидимо, но тази година най-после разбрахме как да помирим родното и чуждоземското. Да благодарим на всички богове и духове за варненското село Старо Оряхово, където отгледаха 306-килограмова тиква. Старателно я тори Борис Найденов, който заедно с баща си наряза на парчета тиквата Холи. Да не решите, че и тук има зловредно чуждо агентурно влияние. Не, Холи се побългари, защото отиде директно за ракия.

Света Холи или Света Велика – на света ракия. Да се свети името ти, казана ти, шишето ти, първака ти, о, Света Холи! Е, това ако не е удар по империалистите, капиталистите и другите -исти, дето даже не ги знаем кой откъде е…


А що се отнася до традиционно сочените и за империалисти, и за капиталисти до мозъка на костите си, шушкащи от страх в края на октомври: тази година Спящия Джо се събуди и заедно с Джил раздаде и лакомства, и книжки на децата. Бай Байдън Будителя… Нещо в световния морфичен резонанс определено е мръднало. Но, честно казано, и миналата година беше горе-долу така, както разбрахме от Иво Балев, който по "Хоризонт" ни разказа за "известен брой художествено обработени хелоуински тикви" в Санкт Петербург, културната столица на Русия, оскърбили религиозните чувства на руска гражданка.

А тази година навръх будителството какво се разбудиха друзья-та да направят – изгониха кореспондента на БНР в Москва Ангел Григоров.

Да се сърдим ли сега, да не се ли… Понеже г-жа Захарова малко лакомства са я черпили по руския Хелоуин и сега всички – на кисели краставици.


А можеше по-инак да е. Като в зоопарка във Варна, където по традиция вече няколко години имат Ден на тиквата заради многото ѝ полезни свойства и за хората, и за другите животни. "Специално при маймунките даваме тиква и сурови тиквени семки, изкарват вътрешно-чревните паразити, също така влияят добре на мъжките животни."

Оказа се, че варненските маймунки ядат и лук веднъж седмично, обичат и чесън и цвекло.

Дано всички хиперактивни, супербудни родолюбци, които тачат Светия дух на чевермето, да направят свидна жертва в името на правдивата си идеология и да почетат пак 1 ноември, въпреки ужаса, че е и Световен ден на веганството.

Драги смехурковци, многоуважаеми и почитаеми, не заради веганите или света, ами заради удара в сърцето на индустрията, хрупайте тиквите и ушите ви да плющят. Изпапкайте ги всичките и никакво "Стига!".


Обаче ще стигнат ли? Екзистенциален въпрос, който вълнува производителите от години. Въпрос, чийто отговор е на кантар всяка година и в Севлиево. И през 2023-а тиквите бяха тачени и почитани цяла седмица в средата на октомври в българската столица на тиквата или Тиквенбург.

Предлагаме на новия Общински съвет в Севлиево – в името на тазгодишното уникално астрално сближение и паранормално общение на юбербудната българщина със западната тиквомания, да отделят един тиквен медал за Травис Гиънгър от Минесота, който спечели 50-ото Световно първенство по претегляне на тикви в Калифорния със своята скромна 1247-килограмова тиква.


"Това нещо го кръстихме Майкъл Джордан, защото е най-великият номер 23 в цялата история на баскетбола. Трябваше да измислим как да се казва най-великата тиква за всички времена."


Травис и преди е печелил състезанието в световната столица на тиквите Халф Муун Бей, напомнят от АВС7. Гледа тикви от 30 години. Майкъл Джордан стига до световния рекорд с пиене на вода по 12 пъти на ден (забележете вода, а не ракия) и малко повечко тор. Тоест назобили са го. Явно няма допинг контрол в състезанията за тикви.

Не знаем какво е станало с Майкъл Джордан, но ако Травис се опасява, че го е презобил с фосфати, да го метне към Старо Оряхово, ще го сварим на парцуца с Холи. Само можем да предполагаме, че 30 хиляди долара награда ще стигнат за транспорта от Калифорния до Кючук Калифорния, разбирайте пристанището във Варна, където да разтоварим Майки. Няма да го правят на 687 пая, по- ще му е добре да го втечним алхимически. Наздраве!

В истории като тази изотопска всичко е възможно. Включително принтери, ПОС терминали, електрически четки за зъби, епилатори и ютии да сгащват духове с музика.

Братчета и сестричета, слушайте Device Orchestra, докато влизаме под кората на не една тиква. Българо-американската дружба ще цъфне, ще върже, че чак плод ще даде, благодарение на оранжевите ни приятели, за които явно има почти трансцендентален спор плод ли са или са зеленчук.

Ще пратим варненските маймуни при слоновете в Орегон, те бачкат като видни тиквени мачкатори.


И хората в Орегон си ги бива, ще правим с тях лодки от гигантски тикви, ще се облечем като каквото ни падне и ще се състезаваме. Цъкваме Wild Travels, които отразяват състезанието миналата година.


"Казаха ми да намеря много стабилна тиква, която е по-малка, за да има по-малко съпротивление. Не искам да се озова във водата, защото е пълна с гъше ако", обяснява развеселена участничка, маскирана като мексиканската Смърт.

В състезанието се включи и самият Ейс Вентура, който призна, че косата не е фактор за класирането му...

Дълбаят ги с лазери, дълбаят ги с каквото дойде, даже от НАСА ги дълбаят, хвърлят ги насред полето отвисоко в плувни басейни, компостират ги на футболни игрища, за да не отива нищо зян. Въобще трудно ще ги стигнем американците в някои отношения, затова да се побратимим и посестримим. 


Две-три и повече думи за кората на добрите тикви, има и такива, при това не защото гонят конвенционалните зли сили и антигерои. В навечерието на тазгодишния Хелоуин Жанет Парас от Охайо нарисува Тейлър Суифт върху 180-килограмова тиква. Седмица по-рано Тейлър стана милиардерка. А на 30 октомври се превърна в тиква. Почти като в приказката за Пепеляшка.

Десет часа се мори Жанет, но с кауза – да продаде 180-килограмовата Тейлър и да дари парите за борба с рака на гърдата в месеца, в който светът напомня на жените да се преглеждат профилактично, за да се лекуват навреме, ако са болни. Така, както се е излекувала самата Жанет. 

Тя вече е рисувала и тиквата Доналд Тръмп, както и Лейди Гага и Бебето Йода.

След Тейлър – Бритни Спиърс, която подкарва любимия в края на октомври Thriller на Майкъл Джексън, в случая изработката е на изкуствен интелект, пари като печена тиква, извадена от фурната, защото е отпреди няколко месеца. 

Отвъд шоуто, САЩ познават и сини, както и синьозелени тикви за Хелоуин. Разказва Мег Бейкър от CBSN New York.


"Може би виждате сини тикви редом с традиционните оранжеви. Сините кошнички за лакомства във формата на тиква целят да увеличат информираността на хората, че детето или тийнейджърът може да има аутизъм, а в някои случаи и да не говори. Така че е възможно да не може да каже класическото "Лакомство или пакост". Нека обаче не бъркаме инициативата за сините тикви с проекта за синьо-зелените, който е ориентиран към хранителните алергии."


Тиквите могат да прогонят злия дух на глада. В страни като Бангладеш, където се борят с последиците от климатичните промени, има ниви като мини пустини, на места почвите и реките са токсични заради силно замърсяване. Обаче тиквите са упорити – растат и радват местните, които инак нямат постоянна работа. 

Нещо повече – тиквите спасителки стигат и за износ. Отиват в Катар, Малайзия и Сингапур. И тук ги наричат суперхрана заради многото полезни съставки и витамини. Препоръчват ги за държави с проблеми с изхранването. 

И ако някъде положението се подобрява, другаде се влошава. При американците, с които се побратимихме, някои щати вече изпитват пораженията от екстремно засушаване и любимите им тикви виреят все по-трудно.


За да не стане много кахърно, винаги можем да се насочим към добрата стара Дания, в която няма нищо гнило, а няма нищо гнило, защото датчаните не си губят времето с истински тикви. Направиха най-голямата тиква от Lego в света, казват от Reuters. Състои се от 100 000 блокчета и бе сглобена специално за този Хелоуин. 

Според създателите ѝ тя е достойна за рекорд. Широка 2,5 метра, висока 1,5 метра и с диаметър от 2,1 метра. Построяването ѝ е отнело близо три седмици

"Имаме си тиквено поле, където сме изложили всичките Lego-тикви като в галерия. Искаме да направим най-голямото поле с тикви в света, изработено от Lego."

Живеем в ГМО-времена, но ако все пак смятате, че датска пластмасова тиква рекордьор не е за шведската ни маса за всенародно веселие и международен интеркултурен банкет, да превъртим нивото.

Pumрkin Panic е съвсем новичка компютърна фермерска игра за оцеляване. Ти си с тиква на главата, single player, садиш зарзават в градинката по тъмно, а разни ужасяващи същества ти налитат. Който оживее, оживее.


И, разбира се, онлайн и в живия живот много по-добре е да ядете тиква, вместо да се тъпчете с прости въглехидрати. Иначе рискувате да се превърнете в Бийвъс и Бътхед, поамериканчените ще разберат, останалите не толкова, но в общи линии, никой не иска на Хелоуин да бъде мърляв тийнейджър, който е вдигнал кръвната захар и квичи, че е шантавото си алтер его, известно като Корнхолио

Въобще хелоуинските тикви са си супер, а и какво всички са се вторачили на запад – с тикви злите сили се гонят и в Камбоджа и Тайланд, а в България с кукери, които не изглеждат много по-миловидно от призраците, вампирите и вещиците.

Пука ѝ на международно признатата тиква за тиквениците с националистично-естетична погнуса почти като по Сартр, който може и да казал: "Адът, това са другите", ама може да е мислил: "Адът, това са другите тиквеници". Та, на тиквата не ѝ дреме нито за тях, нито за Жан-Пол, защото е еднодомно растение, тоест има и мъжки цветове, и женски и си е напълно самодостатъчна.

И последно: да не караме децата, които понякога просто искат лакомства и пакости, вечно да цитатничат чуждо творчество, за да кажем дружно, че не са тикви. Нека си останат червенотиквеничковчета.

Бъдете безстрашни и чуйте цялата история в звуковия файл!

Снимки: Pixabay
Илюстрации: генерирани за публикацията с Midjourney
По публикацията работи: Лора Търколева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Вутов: Всеки Божи храм е притегателен център за вярващите

Днес, когато православният свят празнува Вход Господен в Йерусалим - празникът на възторженото посрещане на Христос в светия град, ще ви направим съпричастни на една история за вярата и чудодейната й сила. Ще ни я разкаже Петър Вутов от мездренското село Игнатица. Пенсиониран инженер, дипломиран богослов, страстен писател и задълбочен..

публикувано на 28.04.24 в 07:18
Монумент в Молдова в памет на жертвите от  аварията в Чернобил

Плътно информационно затъмнение у нас 7 дни след идването на облака от Чернобил

38 години след атомната трагедия в Чернобил проф. Димитър Вацов завършва свое изследване по темата, което ще бъде издадено в книга. Проф. Вацов е  преподавател по философия и основател на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания. Т ой започва изследването си преди близо 4 години.  В интервю за БНР авторът на изследването изрази надежда,..

публикувано на 26.04.24 в 10:35
Снимката е илюстративна

Община Божурище и местната общност - съюзени срещу канадски инвеститор. Събират подписи за референдум

Канадска минодобивна кампания има зелена светлина за проучвателни сондажи за второто тримесечие на тази година в района на село Златуша, община Божурище. Селото се намира на 20 километра от столицата. Инвеститорските намерения срещат силен отпор от местната общност. Събират се подписи за провеждането на местен референдум . Подписката ще..

публикувано на 26.04.24 в 07:14

Шокиращи "шедьоври" от световната кулинарна култура

От божествените деликатеси през традиционно, простичко, носталгично и убийствено вкусно приготвени храни, през екзотично звучащите и пропити от оригиналност кулинарни изобретения....в "Изотопия" стигнахме до противните, отблъскващи, шокиращи измерения на световната кулинарна култура.... Дълбоко в хранителните табута навлиза Автономията за..

обновено на 25.04.24 в 13:06
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22