Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За разлика от "Хизбула", хусите не се притесняват да отворят втори фронт срещу Израел, посочи бившият заместник-министър на външните работи

Милен Керемедчиев: "Хамас" спечели точка в конфликта с Израел

Има реални шансове в следващите седмици "арестуваният" кораб с българи на борда да бъде освободен, смята той

| Интервю
Милен Керемедчиев
Снимка: Иван Русланов

Примирието между Израел и "Хамас" работи изцяло в полза на "Хамас" – те постигнаха своите цели: събудиха целия Арабски свят и настроиха част от световната общност в подкрепа на Палестина и палестинските искания.

Това мнение изрази пред БНР Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи и на икономиката. По думите му "Хамас" спечели една точка в своя конфликт с Израел", от друга страна Израел успява да договори освобождаването на немалък брой заложници.

Примирието е временна глътка въздух. Израел няма да се съгласи на по-дълго примирие, тъй като това ще означава прегрупиране на силите на "Хамас", подчерта той.

"Операцията ще продължи."

За разлика от "Хизбула", които в Ливан – на север от Израел, по-скоро се въздържат да отворят втори фронт срещу Израел, хусите не се притесняват да отворят такъв фронт на юг, заяви Керемедчиев.

"Това съвпада и с нападението на проирански милиции в Ирак срещу американски бази. Иран, през хусите и своите прокси армии в Ирак цели да въвлече по-активно САЩ във военните действия, което допълнително ще отвори напрежението между арабските страни, САЩ и Израел."

Запитан как ще се отрази икономически евентуално разширяване на конфликта, Милен Керемедчиев изтъкна, че подобни сътресения ще доведат до повишаване на цените на петрола – "нещо, което Иран определено иска, защото е един от основните износители на петрол и за Китай, цели повишаване на приходите си за хазната".

При "арестувания" кораб не може да говорим за пряка заплаха за живота на екипажа. Той стои в пристанище на Йемен, екипажът е на кораба и тези от него, които не са с еврейски произход, ще бъдат третирани като "гости", както бе споменато от хусите, посочи Керемедчиев. Той оценява вероятността за освобождаването на екипажа като голяма.

"Има реални шансове в следващите седмици да бъде постигнато споразумение и той да бъде освободен."

Керемедчиев смята, че България трябва да стартира и европейски усилия за преговори с хусите, които обаче "всъщност са много трудни, защото те са откъснати от външния свят". Основният посредник следва да бъде Иран, допълни той.

"Не са много ходовете. Комуникацията е изключително затруднена. Почти всички държави и институции изтеглиха своите представители от Йемен поради тежката война, която се води там."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ресми Мурад

Ресми Мурад: Разцеплението в ДПС не е тема в партийните структури в района на Кърджали

Разцеплението в ДПС не е тема в партийните структури в района на Кърджали, които са сплотени, смята областният лидер Ресми Мурад.  Според него те не одобряват изразената в социалните мрежи позиция на несъгласие спрямо ръководството на ДПС.  В същото време изявени общественици коментираха, че ситуации като тази в Движението са следствие от..

публикувано на 04.07.24 в 16:47

Проф. Димитър Вацов: Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията

Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията, на клиентелистките партии . Коментара направи пред БНР  проф. Димитър Вацов, философ, преподавател в Нов български университет и политически анализатор, като уточни, че очевидно отиваме на нови избори . "Я сно беше, че правителството, което ГЕРБ предложи, не можеше да мине . Това, което..

публикувано на 04.07.24 в 15:51
Томислав Дончев

Томислав Дончев: Като най-големи на ГЕРБ отива да инициират диалог между партиите

Политическата система в България е в дълбока криза и е необходим разговор между партиите как да излезем от тази криза и да върнем политиката, където ѝ е мястото, с конкретни действия.  Това препоръча зам.-председателят на ГЕРБ и бивш министър Томислав Дончев в интервю пред БНР.  "Това, което си говорят политиците, все по-малко и..

публикувано на 04.07.24 в 15:03
Нико Тупарев

Нико Тупарев: Или Франтишек има лична мотивация, или е болен човек

" Трябва да се започне от философия, идея и смисъл на прокуратурата. Ако посоката е грешна за смисъла на прокуратурата, то няма да ни отведе на правилно място. Надявам се тези гадости, които ми се случват, поне да катализират, да се разбере, че има нещо философско сбъркано в тази институция посредством някакви хора". Това коментира пред БНР..

публикувано на 04.07.24 в 09:32

Медийна грамотност сред учениците за фалшиви новини - къде и как?

"Още от началните часове до 4 ти клас е добре да има обучение и за етичните медийни стандарти , за да могат учениците да разберат, че това, че с видели или прочели някаква новина, това не значи, че непременно точно така се е случило , коментира още за "Хоризонт" Асен Александров. Според него учителите трябва да възприемат това не като задължение,..

публикувано на 02.07.24 в 12:58

15-годишната Натали има нужда от финансова помощ, за да оздравее

Натали, диагностицирана с рядка форма на болестта на Хиршпрунг, се моли за своето спасение. Детето се нуждае от спешна операция в чужбина, за да има шанс да живее. Необходимата сума от 45 000 евро не може да се осигури от майка й, която е самотен родител и се грижи денонощно за дъщеря си. Болестта на Хиршпрунг е заболяване, при което липсват..

публикувано на 30.06.24 в 04:44

Стоилка Арсова: С електронни ваучери ще може да се плащат битови сметки, ако има договор с дружеството

Валидността на електронна карта за ваучери - bcard e-vouchers, бикарта, в повечето случаи е 5 години , а самите ваучери, които се зареждат всеки месец, са с едногодишна валидност. Бикартите предлагат на клиентите сайтове, където могат да проверят всеки ваучер с каква валидност е и винаги се ползват първо най-отдавна постъпилите суми...

публикувано на 28.06.24 в 10:17