Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Прокуратурата се нагажда към новите управляващи, като избягва да нарушава спокойствието на който и да било от тях"

Публикацията на "Bird" за имотна сделка на властта повдига въпроси, адресатите са Асен Василев и Даниел Лорер

Емилия Милчева: Не само те, но и коалиционните им партньори се правят, че няма такова нещо

| Интервю
Емилия Милчева
Снимка: Стопкадър TV1
Разследване на "Бърд" разкри, че дружество, принадлежало на съпредседателя на ПП и настоящ финансов министър Асен Василев е с блокирани сметки заради иск на американски гражданин за 5 милиона лева. Малко преди това да се случи то продава имотите си за над 3 милиона лева. Купувач е бизнес дамата Станислава Арнаудова, чието дружество от 2019 година посредничи между държавата и гражданите при закупуването на винетки  и взима 7% комисионна. 
Арнаудова в лично качество придобива и апартамент на депутата от ПП Даниел Лорер, намиращ се на същия адрес. Цената, която Лорер получава, е поне четири по-висока, отколкото тази на придобиване година по-рано.

Пред вестник "Дневник" Лорер обяснява, че е декларирал всичко.

В социалната мрежа Фейсбук Асен Василев също коментира случая и нарече публикуваното "скалъпена история". 

БОЕЦ обаче сезира прокуратурата по темата.

Журналистът Емилия Милчева обясни пред БНР, че публикацията на "Бърд" повдига много въпроси.

Опитвайки се да си изясни казуса, тя се натъква на следното: 

"Една промяна в Закона за обществените поръчки, която засяга именно бизнеса на доставчиците на електронни услуги, които се занимават с пътно таксуване и опита да бъдат вкарани в този закон, се е натъкнал на нежеланието на госпожа Арнаудова, изразено чрез становище до Министерството на финансите. Впоследствие МФ, оглавявано от господин Асен Василев, се е съобразило с това противопоставяне и този текст е отпаднал от закона".

Емилия Милчева обясни в предаването "12+3", че законопроектът е внесен миналото лято.

"И подложен на обществено обсъждане за краткия срок от две седмици. Сделката за продажбата на имотите става през септември", разказа тя.

Тя коментира и тенденцията политици да правят своите коментари през социалните мрежи.

"Това поведение е присъщо не само на българските, тъй като не позволява задаване на въпроси". 

Политиците се правят, че нищо не се е случило, смята още журналистът. 

"Заровили са си главата и ушите в пясъка и чакат да отмине бурята. Малко са се снишили", настоява тя. 

Милчева смята, че със сигурност Виолета Лорер, която е началник на кабинета на Асен Василев и съпруга на Даниел Лорер, е известена какво се случва с движението на този законопроект, защото е изключително важен. 

От 2019 година фирмите, които продават винетки, се избират от управата на Агенция "Пътна инфраструктура".

"Това е един много добър бизнес. Той, освен че трябва да минава през обществени поръчки – нещо, което е нормално госпожа Арнаудова да не иска, изчисленията на таксата трябва да почиват на базата на конкретни измерители, като оперативни разходи на компанията, както и да влязат повече фирми, за да се конкурират в това предлагане". 

Господин Лорер и господин Василев, като публични фигури, са длъжни да отговорят на възникналите въпроси, заяви Милчева.

"В противен случай съмненията остават. Те са длъжни да ги разсеят. Дължат отговор защо е отпаднало от Закона за обществените поръчки вкарването на фирмите на електронните доставчици за пътни услуги.  

Ако имахме работеща Антикорупционната комисия, а ние нямаме такава, тя е приспана, защото не е избрано нейно ръководство, би трябвало да провери доходите на тези хора за няколко години назад. 

Да се направи проверка, за да се види произхода на средствата, с които са купени тези имоти.

Не само те, но и коалиционните им партньори се правят, че няма такова нещо". 

Моите очаквания към прокуратурата са изключително занижени, отбеляза още Емилия Милчева. 

"Прокуратурата е длъжна да провери фактите и да каже дали ще има разследване. Към момента действията на господин Сарафов показват, че той се готви за поста на главен прокурор в новия му вид. 

Прокуратурата се нагажда към новите управляващи, като избягва да нарушава спокойствието на който и да било то тях", смята журналистът. 

Милчева обясни, че се наблюдава високомерно поведение на много от пресцентровете.

"Това ни затруднява да си вършим съвестно и почтено работата – да служим на интересите на обществото. Сега виждаме това безкрайно високомерно поведение в коалицията. Господин Василев в последните месеци набра една много голяма тежест и определено е силният човек и политик, но подобно поведение не работи в негова полза", настоя тя. 

Цялото интервю на Снежана Иванова с Емилия Милчева може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христина Христова

Христина Христова за пенсиите: Добре е да се гледат числата, но има и морално-етичен момент

Бюджетът на ДОО се приема с прогнозни данни, а вече са ясни реалните числа от НСИ и затова процентът за индексация на пенсиите е 10, а не 11 . Това каза пред БНР Христина Христова, бивш социален министър.  От 1-ви юли пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се повишават с 11% Повишението на пенсиите от 1 юли може да бъде с..

публикувано на 13.05.24 в 16:32

Одитори ще проверяват новата организация на движението в София

От Института за пътна безопасност обявиха, че са възложили на екип от одитори по пътна безопасност, проектанти и пътни инженери да проверят за нередности организацията на движение по три столични булеварда - бул. "Патриарх Евтимий, бул. "Витоша и бул. "Фритьоф Нансен".  Целта е да се прекратят спекулациите за незаконност на промените.  Продължават..

публикувано на 13.05.24 в 13:20

Национална подписка настоява за доклада за състоянието на мониторинговата система за въздуха

Какъв въздух дишаме – въпросът може да е риторичен за гражданите, но няма официален отговор от държавата. Екологични организации от страната започнаха от Велико Търново национална подписка, с която искат Министерството на околната среда и водите и Изпълнителната агенция по околната среда да публикуват доклада за състоянието на националната ни..

публикувано на 13.05.24 в 06:44

Българското дерматологично дружество дава старт на кампанията "Евромеланома 2024"

Българско дерматологично дружество, в партньорство с Европейската асоциация по дермато-онкология и с подкрепата на EAU THERMALE AVENE, дава старт на тазгодишната кампания "Евромеланома 2024". През последните 18 години "Евромеланома" успешно постига целта си да се повиши информираността на обществото по въпросите на злокачествените..

публикувано на 12.05.24 в 08:50
Гунди - легенда за любовта

В очакване на "Гунди - легенда за любовта"

"Звук  и картина се стовариха върху мен. Усетих такова присъствие, че сърцето ми щеше да спре" . Това сподели пред БНР Величка Маркова, съпруга на Георги Аспарухов – Гунди, по повод лентата за живота на футболната легенда, която ще излезе по кината на 18 октомври 2024 година. Маркова  е консултант на "Гунди - легенда за любовта". "Чела съм..

публикувано на 10.05.24 в 18:37
Емил Йотовски

Емил Йотовски: Ние сме малка пионка на геополитическата дъска, която разиграват чрез продажните ни елити

Ние сме малката пионка на геополитическата дъска, която разиграват чрез продажните ни политически елити. Това заяви пред БНР Емил Йотовски, журналист, сценарист, писател и лекар. Той представи най-новота си книга - "Технология на унищожението".  Премиерата й ще бъде в понеделник – 13 март, от 18.30 часа в  Гранд хотел София.  "Книгата..

публикувано на 10.05.24 в 14:03

Границата при Малко Търново изглежда толкова сива и грозна, сякаш влизаш в третия свят

Километричните опашки по границата ни с Турция на ГКПП "Малко Търново" след празниците разгневиха кмета на общината Илиян Янчев. В социалната мрежа той написа: "И понеже скоро стана въпрос колко годишна е тази битка за разширяването на ГКПП Малко Търново и говорихме за подкрепата на колегите кметове от Бургаска област - това да се превърне в..

публикувано на 10.05.24 в 10:01