Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национална подписка настоява за доклада за състоянието на мониторинговата система за въздуха

"Знаем какъв е съставът на въздуха на Марс, но не и какво дишаме на улицата, на която живеем, или на автобусната спирка", казват от екоорганизациите

| Репортаж
Снимка: Здравка Маслянкова

Какъв въздух дишаме – въпросът може да е риторичен за гражданите, но няма официален отговор от държавата. Екологични организации от страната започнаха от Велико Търново национална подписка, с която искат Министерството на околната среда и водите и Изпълнителната агенция по околната среда да публикуват доклада за състоянието на националната ни мониторингова система за въздуха. От документа се очаква да стане ясно какви са проблемите и измерват ли се ефективно и качествено замърсяванията на въздуха. 

Неправителствените организации, които се борят за по-чист въздух в градовете, настояват да получат доклада, който би трябвало да е готов още миналата година, за да стане публично достояние какви са проблемите в националната ни система за измерване чистотата на въздиха, посочи Ивайло Попов от сдружението "За Земята", част от гражданското обединение "Дишай, България":

"Ние вече сме открили редица проблеми, например в София с някои станции, и в други градове сме открили проблеми, но искаме да видим това, което институциите смятат за проблем, за да може публично, открито да се признаят тези проблеми и да започне да се работи по тях, така че в най-скоро време да можем в България, в градовете, в които се измерва въздухът, да знаем, че се измерва правилно, обективно, за да знаем какво дишаме. И по-важното е на база на тази информация да се предприемат адекватни мерки, така че да дишаме въздух, който не ни убива и не ни разболява".
Подписката може да бъде намерена във фейсбук страницата на "Дишай, България". Няма срок за нейното събиране преди да бъде внесена пред министъра на екологията – било то служебен или следващ от редовното правителство:

"Към момента адресираме към служебния министър. Надяваме се да уважат правото на гражданите да знаем какво се случва в България, какво се случва със системата за качеството на въздуха и какво се случва с въздуха, защото според всички български и европейски закони имаме право на тази информация и тя не бива да бъде крита. Това криене създава още по-големи съмнения и притеснения за това, че институциите не измерват по правилния начин качеството на въздуха и се прикриват някакви проблеми".

От неправителствената организация са поискали доклада по реда на Закона за достъп до обществената информация. Завели са административно дело срещу мълчаливия отказ.
Русе е един от българските градове, станал пословичен с мръсния си въздух от 90-е години и до днес, когато новите инвеститори продължават да изпускат вредни емисии. Проблемите стават комплексни, а хората, които подаваме сигнали, сме привиквани в полицията за обяснения, разказа Ивелина Петрова от сдружението "Дишай, Русе":

"Става дума за залпови, нощни, неорганизирани емисии, които ни тровят. Подаваме сигнали. В началото на годината затворихме и Дунав мост. Дойде министър Юлиян Попов. Получихме поредните обещания за създаването на комплексна комисия, която ще направи комплексни проверки и комплексна програма. Проблемите ни станаха комплексни, защото се оказа, че с нашите сигнали до институциите ние ги тормозим. Бяхме привикани от полицията, обвинени в престъпление срещу околната среда и дивата природа, заради това, че подаваме сигнали и заради това, че искаме информация по ЗДОИ от РИОСВ. Сега прокуратурата се е самосезирала въз основа на нашите показания и е образувала досъдебно производство. Сега сме викани като свидетели този път, за да се съберат данни за замърсяване в Русе".
В Димитровград хората си поеха глътка въздух след огромните проблеми, които имаха със замърсяванията от ТЕЦ 3, разказа Веселин Вълев от сдружението "Дишай, Димитровград":

"ТЕЦ 3, заради ниската цена на електроенергията, спря дейност, но това не означава, че отново няма да започне и това ни притеснява. Организирахме няколко протеста и целта ни беше да оповестим същинския проблем сред хората и те да го осъзнаят, че болестите не идват само от вирусите. Ние сме регион с онкоболести и респираторни заболявания при децата. Съмненията ни са, че са от замърсения въздух, въпреки че е трудно доказуемо".

В Димитровград хората може да видят параметрите на въздуха, но не съвсем и затова си викнали неволята на помощ, разказва Христо Христозов:

"Мониторът, който отчита резултатите от станцията, е поставен вътре във фоайето на общината и хората в свободното си време, когато излизат на разходки, нямат достъп до него. Ние направихме вече няколко системи, с които информираме гражданите, имаме собствена измервателна станция. С нея създадохме вайбър канал, който автоматично при превишение на определени параметри, сигнализира хората. Когато детето ти играе в парка, не знаеш какъв въздух диша и дали това не е вредно за него. Вярвам, че държавата ще ни чуе и ще знаем какъв въздух дишаме. Трябва добра воля и да няма политически пречки за това. Трябва да се покаже какви са проблемите, за да може да се търси тяхното решение".

Във Велико Търново с европейско финансиране общината изгради две малки станции, които са в паркова среда и основно мерят замърсяването с фини прахови частици. Станция има и голям инвеститор в дървопреработката, който великотърновци винят за мръсния въздух в града. Замърсяването идва и от трафика, а зимата от печките на дърва и въглища, за чиято подмяна има осигурено финансиране, но не и осезаем интерес сред гражданите. Великотърновци са в пълно неведение какъв въздух дишат, коментира Роман Рачков от "Дишай, Велико Търново":

"Ако говорим за официалната система за мониторинг, дори да видят нещо, то ще е за състоянието на въздуха в Горна Оряховица, защото единствената станция на Изпълнителната агенция за околната среда, която е част от мрежата за национален мониторинг, е в Горна Оряховица, което по никакъв начин няма да покаже каква е чистотата на въздуха в града".

Роман Рачков предлага да се изгради система, която да се внедри към системата на електронните табла на автобусните спирки във Велико Търново и поне на тях хората да виждат някои от параметрите на въздуха, измервани от двете общински станции.

Знаем какъв е съставът на въздуха на Марс, но не и какво дишаме на улицата, на която живеем, или на автобусната спирка, казват представителите на екологичните организации и продължават да искат от държавата публичност на информацията за чистотата на въздуха.
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Личи търсене за ново. Патовата ситуация горе води до набъбване на други опции

Има неяснота кой ще е втори. Има неяснота около чертата. Има възможност отвсякъде да избие създалото се напрежение . Това заяви пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан". Има поредица от малки формации около известни личности, които са трудно прогнозируеми , отбеляза Симеонов, като даде пример с ПП..

публикувано на 07.06.24 в 08:56
Проф. Бил Бене

Проф. Бил Бене: Когато не направим демокрацията реалност за повече хора, отваряме вратата за лидери като Путин и Орбан

" Когато се провалим в превръщането на обещанията на демокрацията в реалност за повече хора, тогава отваряме вратата за всички, които настояват за това, че демокрацията се е провалила, че тя не работи и имаме нужда от човек със силна ръка - като Путин или Орбан, който да се грижи за нас ". Това каза пред БНР проф. Бил Бене,  автор на теорията за..

публикувано на 06.06.24 в 18:46

Партия сигнализира, че Столичната община отказва да изпълни указание на ЦИК

Парламентарно представена политическа партия сигнализира, че Столичната община отказва да изпълни указание на ЦИК за унищожаване на неизползваните ролки със специална хартия за машинно гласуване от парламентарните избори от 2 април 2023 и местните избори от октомври миналата година. Нареждането е от 20 май. На 25 май до ЦИК е изпратен отговор от..

публикувано на 06.06.24 в 17:21
Тодор Галев

Тодор Галев: Мнозинството от българите вярва, че САЩ и ЕК ще се намесят в изборите

По-голяма част от българското население смята, че чужда намеса в изборите за Европейски парламент и в националните избори на 9 юни може да дойде от правителството на САЩ . На второ място се посочва Европейската комисия. Много по-малко българи смятат, че подобна намеса може да дойде от Русия или от Турция. Това регистрира проучване на..

публикувано на 06.06.24 в 07:59

Христиан Даскалов: 50% от българските компании смятат, че темата "Киберсигурност" е нерелевантна за тях

Около 50% от българските компании смятат, че темата "Киберсигурност" е нерелевантна за тях . Тази статистика на "Евростат" цитира пред БНР Христиан Даскалов - председател на борда на Цифров иновационен хъб "Тракия".  "Най-вероятно това са компании, които не са толкова високо цифровизирани, нямат някакъв вид онлайн търговия и смятат, че това не ги..

публикувано на 05.06.24 в 09:42
Симеон Матев

Симеон Матев: Лятото ще е с валежи под нормата и температури над нея

Лятото ще бъде с валежи под нормата и температури, които ще са с около 1,5 - 2 градуса над нея . Това прогнозира пред БНР климатологът Симеон Матев, главен асистент в Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".  По думите му дългосрочна прогноза се прави трудно и не винаги това е успешен процес : "Зад изготвянето..

публикувано на 03.06.24 в 17:16

Надежда Рангелова-Бояджиева: Дългосрочната перспектива на Детската болница е ключовото, не срокът

" Най-голямата причина за трудности и проблеми в процеса на изграждане на Националната детска болница е постоянната смяна на екипите, които работят по този проект, постоянната смяна на правителствата и липсата на последователни действия. За съжаление, всеки следващ или министър на здравеопазването, или директор на здравната инвестиционна компания..

публикувано на 03.06.24 в 10:56