Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външните министри на ЕС дадоха първоначално одобрение за обща мисия в Червено море

САЩ и още няколко държави нанесоха въздушни удари по позиции на хутите в Йемен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Външните министри на Европейския съюз дадоха първоначално одобрение за създаване на обща военноморска мисия в Червено море. Причината са нападенията на йеменските бунтовници хути, които засягат основната търговска връзка между Азия и Европа.

"Ройтерс" съобщи, че Съединените щати са нанесли нов удар по хутите, като са засегнали установки, с които шиитската групировка обстрелва кораби. Според руската агенция "Новости" става дума за удари в йеменската провинция Ел-Байда, на югоизток от столицата Сана.

Информацията за нови удари по хутите следва такава за ново нападение от тяхна страна срещу търговски кораб.

Йеменските хути поеха отговорност за нова атака срещу гръцки търговски кораб в Червено море и плава под малтийски флаг. Той е бил поразен от ракета, докато е преминавал през южната част на Червено море. Това съобщи "Ройтерс", като се позова на компанията за морска сигурност "Амбри".

Корабът е плавал към връзката със Средиземно море - Суецкия канал. До момента няма коментар от йеменските хути относно тази атака.

Анонимни източници на Франс прес и Ройтерс в Пентагона съобщиха за удар по установки за балистични ракети на йеменска територия, които са заплашвали американски военни и търговски кораби.

В неделя и понеделник хутите изстреляха ракети по американски кораби, след като Съединените щати и Великобритания нанесоха удари по цели в Йемен. В плен там остават двама български моряци, част от екипажа на първия отвлечен от шиитската групировка кораб - Галъкси Лийдър. Хутите започнаха атаките в Червено море, за да навредят на Израел след началото на новия конфликт в Газа.

От Световния икономически форум в Давос дойдоха предупреждения, че атаките на хутите ще повишат инфлацията в Европа.

Заради напрежението в Червено море британският енергиен гигант "Шел" спира доставките си по този маршрут, твърди "Уол Стрийт Джърнъл".

Европейските потребители ще понесат последствията от ситуацията, заяви по време на Световния икономически форум в Давос изпълнителният директор на компанията за морски превоз DP World Ювраж Нараян. Според него затруднените доставки ще повишат цените на стоките, като най-повлияни ще са развитите страни.

Ситуацията в Червено море засяга основната морска връзка между пазарите на Азия и Европа, през която в мирно време преминава 12 на сто от морската търговия в глобален мащаб.

В Давос премиерът на Катар Шейх Мохамед Ал Тани предупреди, че са засегнати и доставките на втечнен природен газ, които трябва да преминават през по-малко ефективни маршрути.

Арабският втечнен газ е един от източниците, на които Европа разчита все повече за нуждите си след намаляването на доставките от Русия заради нападението ѝ срещу Украйна. Вчера "Блуумбърг" съобщи, че най-малко пет катарски кораба, натоварени с втечнен природен газ, са били спрени на път за Червено море.  

Същевременно от Централното командване на американската армия съобщиха чрез социалната  мрежа "Екс", че са пресекли доставка на произведени в Иран части за ракети, предназначени за хутите. Частите са конфискувани при операция на морски специални части срещу кораб в Арабско море. 
По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Атакуват пред ВАС указанията на НЗОК за отпускане на медицински храни

Националната мрежа за децата атакува пред Върховния административен съд указанията на Здравната каса, по които се отпускат медицински храни на хора, страдащи от малнутриция. От организацията настояват за пренаписване на тези указания заради дискриминационни условия.  Д-р Антоанета Тончева: Ще обжалваме указанията за отпускане на специалните..

публикувано на 15.05.24 в 19:05

Остава облачно, леко се затопля

През следващото денонощие ще се задържи предимно облачно. На места главно в западната половина от страната ще има валежи от дъжд, през деня ще са слаби и на по-малко места. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Минималните температури ще са между 6° и 11°, в София – около 8°; максималните ще са между 14° и 19°, в София – около 15°. Над..

публикувано на 15.05.24 в 18:52
Вера Йоурова

ЕС забранява на Русия да финансира медии на територията му

ЕС забранява на Русия да финансира медии, неправителствени организации и политически партии в негови страни-членки. Това се съдържа в 14-тия пакет санкции срещу Кремъл заради войната в Украйна.  Новината съобщи в "Х" заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова.  Зелена светлина за мерките даде днес Комитетът на постоянните..

публикувано на 15.05.24 в 18:50
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: На управляващите в РСМ предстои тежък сблъсък с реалностите в ЕС

На новите управляващи в Република Северна Македония (РСМ) предстои тежък сблъсък с реалностите в Европейския съюз (ЕС) . Това каза пред БНР дипломатът Любомир Кючуков, бивш заместник-министър на външните работи, директор на Института за икономика и международни отношения.  "От една страна ще бъдат притиснати от собствените си обещания да..

публикувано на 15.05.24 в 18:29

МС осигури пари за ръст на заплатите във ВУЗ-овете (обновена)

Правителството ще предостави 39 млн. лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища със задна дата, от 1 януари 2024 г. От правителствения пресцентър уточняват, че това ще даде възможност минималната заплата за най-ниската академична длъжност да се увеличи с 290 лева и да стане 2100 лева...

обновено на 15.05.24 в 18:26
Президентът Румен Радев се срещна днес, 15 май, с представители на Съюза на ректорите.

Президентът призова партии и правителство да намерят решение за заплатите в университетите

Президентът Румен Радев призова парламентарните партии и служебното правителство да намерят решение за обещаното от държавата увеличение на заплатите на университетските преподаватели. Държавният глава се срещна с представители на Съвета на ректорите на висшите училища заради недоволството на работещите в сектора и готовността им за протести от 20 май...

публикувано на 15.05.24 в 18:16

Руските части контролират над 10 села в украинските Харковска и Запорожска области

Нов пакет военна помощ за Украйна обявиха Съединените щати. В Киев държавният секретар Антъни Блинкън заяви, че Вашингтон предоставя на Киев допълнителни 2 милиарда долара, които ще бъдат насочени към инвестиции в индустрията на Украйна.  САЩ ще предоставят на Украйна допълнителни 2 млрд. долара военна помощ Американската военна..

публикувано на 15.05.24 в 18:00