Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искрен Иванов: В Украйна има три основни групи, които виждат победата по различен начин

"Много трудно можем да говорим за край на войната, докато няма ясен диалог между Вашингтон и Москва за бъдещето на този регион"

| Интервю
Искрен Иванов
Снимка: Ирина Недева

В Украйна има три основни групи, които виждат победата по различен начин.

Това каза пред БНР доц. Искрен Иванов, експерт по международни отношения, сигурност и управление на конфликти. Той обясни:

"Има 20% украинци, които живеят в окупираните територии. Те са с руско самосъзнание и голяма част от тях биха се съгласили на компромис Украйна да бъде поделена между Русия и Запада, за да спре този конфликт. По-голямата част от украинците не биха се съгласили на това. Те биха следвали плана "Зеленски" Русия напълно да се изтегли от Украйна. Има и една доста крайна фракция в украинската политика, които открито призовават за война с Русия, което е един крайно нереалистичен сценарий".

По думите на експерта на този етап не се вижда краят на войната на Русия в Украйна. Той очерта три сценария за развитието ѝ:

"Първият, който би бил благоприятен за Украйна - той е, ако системата на двустранни споразумения сработи. Тогава конфликтът ще се върне в изходната точка - към старата стратегия на САЩ той да бъде сдържан в рамките на Украйна, така че да не се намесва НАТО, поне до точката, в която Русия по някакъв начин не се съгласи да направи отстъпки. Вторият е по-неблагоприятен за Киев. И това е в един момент помощта изобщо да спре. Тогава Русия да продължи своето настъпление. Ако това се случи, а много зависи кой ще спечели президентските избори в САЩ, твърде е възможно Вашингтон да реши, че е по-рационално Украйна за бъде поделена, за да спре конфликтът, а Америка да се насочи към сдържане на Китай в Пасифика. В противен случай вече ще се стигне до трети сценарий, когато залогът продължава да се вдига. В един момент, ако Украйна напълно изчерпи стратегическите си ресурси, твърдее възможно е Русия да установи контрол върху ключовите инфраструктурни точки в страната. Което да ѝ даде предимство да иска след това отстъпки от НАТО по отношение на позициите му в Централна и Източна Европа. Това САЩ и Европа се опитват да спрат, зависи докъде ще стигне залогът". 

Много трудно можем да говорим за край на войната, докато няма ясен диалог между Вашингтон и Москва за бъдещето на този регион, категорично подчерта той и уточни, че едва тогава ще може да се говори за твърди гаранции за сигурността в този регион, каквито ги познавахме преди войната в Украйна:

"Дотогава всякакви планове на Зеленски, на Лукашенко, на регионалните лидери нямат значение, ако те не бъдат приети на масата от Вашингтон и от Москва".

Според доц. Искрен Иванов с приоритет в Давос е било изказването на украинския президент Володимир Зеленски.

Той открои две неща от форума - безпрецедентното решение на Швейцария да отпусне финансова помощ за Украйна и проявеното желание от икономически корпорации за такава помощ.

Експертът по международни отношения изказа мнение, че ако Доналд Тръмп спечели изборите за президент на САЩ, ще започне преговори с Москва за спиране на войната в Украйна, защото за него приоритет за Вашингтон е Пекин:

"Това ще има и негативни последици, защото твърде вероятно е той да започне война с Китай". 

Иванов подчерта, че в момента САЩ се насочват към предаване на щафетата за сдържането на Русия в Европа на Великобритания и на по-силните европейски държави, защото в момента Китай е във възход и те се опитват да балансират тези свои ангажименти.

Интервюто на Георги Марков с доц. Искрен Иванов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-ниската минимална работна заплата в ЕС е в България, най-високата - в Люксембург

Най-ниската минимална работна заплата е в България – 477 евро, а най-високата е в Люксембург – 2570 евро, това сочат данните на Евростат за юли 2024 година. В сравнение с юли миналата година най-ниското възнаграждение у нас бележи ръст от 78 евро, а в Люксембург с близо 70. На втора и трета позиция след България в дъното на класацията по..

публикувано на 01.08.24 в 12:59

НС задължи здравния министър да предприеме мерки за противодействие на насилието над медици

Парламентът задължи министъра на здравеопазването да предприеме мерки за предотвратяване на насилието над медицинските специалисти. Депутатите разписаха, че в срок до 4 месеца министърът на здравеопазването трябва да предприеме действия за създаване на специализирана електронна система, в която медиците да подадат сигнали за инциденти. Тя..

публикувано на 01.08.24 в 12:50

Пожарът в Малешевската планина продължава да е активен по целия фронт

Пожарът в Малешевската планина до границата със Северна Македония продължава да е активен по целия фронт. Усилията на над 200 огнеборци и доброволци от Националната асоциация са насочени към пресичане на пътя на огъня до населените места. В 9:30 часа започна и гасене от въздуха. Третият ден от борбата с огнената стихия в планината Малешево не..

публикувано на 01.08.24 в 12:28
Кметът Васил Терзиев изрази разочарованието си заради проваленото заседание

Извънредното заседание на СОС се провали

Извънредното заседание на Столичния общински съвет, на което трябваше да бъде обсъдена отмяна на решението за рокади в ръководствата на шест общински дружества, се провали заради липса на кворум. БСП отказаха да участват в извънредното заседание на СОС Отсъстваха съветниците на ГЕРБ-СДС, БСП, Има такъв народ и така наречените отцепници от..

публикувано на 01.08.24 в 11:45

Български ученици с 6 медала от Олимпиадата по лингвистика в Бразилия

Български ученици се завърнаха с 6 медала от Международната олимпиада по лингвистика в Бразилия. Състезанието се проведе от 23 до 31 юли и в него  участваха представители на близо 40 държави, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Сребърно отличие е за дванадесетокласничка от София. Останалите 5 бронзови медала са за..

публикувано на 01.08.24 в 11:36
Калоян Стайков

Калоян Стайков: Пет години по-късно даваме същите помощи, все едно още сме в Covid пандемия

" Пет години по-късно ние даваме същите помощи. Нищо не се  е променило, все едно още сме в Covid пандемия.  Това няма никакво обяснение.  Хем се опитваме да либерализираме един сегмент, хем регулираме старите, които уж бяха на свободния пазар ". Така Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт, коментира..

публикувано на 01.08.24 в 11:36

По-ниски цени за трансфер на коли с фериботи по някои направления в Гърция

Свалят цените за трансфера на леки автомобили с фериботи по някои направления към гръцките острови. Фериботите, които обслужват връзките на остров Родос с другите острови намалиха цената за трансфер на леките автомобили с 25%. Други фериботни компании въведоха също с 25% по-евтини билети за четиричленно или многодетно  семейство, по всички..

публикувано на 01.08.24 в 11:24