Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Като изберат регулаторите, ще се отиде на предсрочни избори, за да доунищожат ПП и ДБ"

Калоян Методиев: През ГЕРБ Радев е четвъртият партньор в сглобката

"С промените в Конституцията за служебния кабинет му дадоха коз за търгуване"

| Интервю
Калоян Методиев
Снимка: Стопкадър, БНТ

През ГЕРБ Румен Радев е четвъртият партньор в сглобката.

Това каза пред БНР политологът Калоян Методиев, бивш началник на кабинета на президента (2019-2020 г.).

"И аз съм си мислел, че президентът е алтернатива на ГЕРБ. Ако беше, нямаше да ги върне сега на власт", посочи той.

По думите му вътрешната опозиция в БСП се е управлявала от Бойко Борисов и Румен Радев, а двамата са участвали и в разбиването на партийната система, като са създавали илюзия пред обществото, че единият е алтернатива на другия, а скрито са се договаряли:

"Четворната коалиция (правителството на Кирил Петков - б.р.) я свалиха двамата".

Оказа се, че президентът е много дълбоко свързан с ГЕРБ и работи с тях още от ВВС, каза политологът и призна, че след като е видял това, е бил готов още на третия месец от заемането на поста в президентството да подаде оставката си, но е останал, за да попречи на президента да унищожи БСП:

"Радев работеше като щабквартира на вътрешната опозиция за разбиване на БСП, защото Корнелия Нинова е единствената, която не е влизала в договорки с Борисов".

Според Методиев Радев е търсел ветрило от партии, които да го подкрепят за втори президентски мандат и разказа, че още в първия му мандат Румен Радев е казвал, че е "удушил БСП", участвал е в създаването на ИТН, при президента се е появявал Бойко Рашков, търсил е път към т.нар. либерална общност и е назначавал в президентството хора от Хелзинкския комитет, припомни и, че сегашният министър на правосъдието Атанас Славов беше в Съвета по изработване на Конституцията

Калоян Методиев цитира представители на ПП, които споделили пред него, че ГЕРБ не позволявали да бъдат сменяни хора на различни позиции в държавата, назначени от президента. Според политолога е възможно в кабинета "Денков-Габриел" да има и министър на Радев.

Политологът изказа мнение, че с промените в Конституцията, отнасящи се до служебното правителство, управляващите са дали на президента силен коз за търговия:

"И той да търгува, и те да търгуват. Президентът трябва да избере служебен премиер измежду шефове на регулатори, които в момента се овладяват от управляващата коалиция. Ще трябва да се договаря с партийните ръководители". 

Според него ГЕРБ спират приемането на закон за служебния кабинет, с който да се ограничи влиянието на президента през служебните правителства.

Прогнозата на Методиев е, че след избирането на нови членове на регулаторите ще се отиде на предсрочни избори, като целта ще е да бъдат доунищожени ПП и ДБ:

"Конфигурацията ще е ГЕРБ, ДПС и Радев, който вече е опитомен".

Методиев изказа хипотеза, че Десислава Атанасова е била пратена от Борисов на престижна позиция в КС, защото той се е почувствал застрашен от нея, че може да му вземе партията.

Политологът коментира т.нар. имотен скандал с Асен Василев и Даниел Лорер, като заяви, че в ПП текат бързи процеси на разпад.

"ГЕРБ са се окопали в София за 18 години и няма да я дадат без бой. Изборите в София бяха просто една прелюдия за война, която ГЕРБ ще води срещу ПП-ДБ и персонално срещу Васил Терзиев, докато не го поставят на колене или той не ги постави на колене, няма да има средно положение", смята Методиев. 

Интервюто на Силвия Великова с Калоян Методиев в предаването "Политически НЕкоректно" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Личи търсене за ново. Патовата ситуация горе води до набъбване на други опции

Има неяснота кой ще е втори. Има неяснота около чертата. Има възможност отвсякъде да избие създалото се напрежение . Това заяви пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан". Има поредица от малки формации около известни личности, които са трудно прогнозируеми , отбеляза Симеонов, като даде пример с ПП..

публикувано на 07.06.24 в 08:56
Проф. Бил Бене

Проф. Бил Бене: Когато не направим демокрацията реалност за повече хора, отваряме вратата за лидери като Путин и Орбан

" Когато се провалим в превръщането на обещанията на демокрацията в реалност за повече хора, тогава отваряме вратата за всички, които настояват за това, че демокрацията се е провалила, че тя не работи и имаме нужда от човек със силна ръка - като Путин или Орбан, който да се грижи за нас ". Това каза пред БНР проф. Бил Бене,  автор на теорията за..

публикувано на 06.06.24 в 18:46

Партия сигнализира, че Столичната община отказва да изпълни указание на ЦИК

Парламентарно представена политическа партия сигнализира, че Столичната община отказва да изпълни указание на ЦИК за унищожаване на неизползваните ролки със специална хартия за машинно гласуване от парламентарните избори от 2 април 2023 и местните избори от октомври миналата година. Нареждането е от 20 май. На 25 май до ЦИК е изпратен отговор от..

публикувано на 06.06.24 в 17:21
Тодор Галев

Тодор Галев: Мнозинството от българите вярва, че САЩ и ЕК ще се намесят в изборите

По-голяма част от българското население смята, че чужда намеса в изборите за Европейски парламент и в националните избори на 9 юни може да дойде от правителството на САЩ . На второ място се посочва Европейската комисия. Много по-малко българи смятат, че подобна намеса може да дойде от Русия или от Турция. Това регистрира проучване на..

публикувано на 06.06.24 в 07:59

Христиан Даскалов: 50% от българските компании смятат, че темата "Киберсигурност" е нерелевантна за тях

Около 50% от българските компании смятат, че темата "Киберсигурност" е нерелевантна за тях . Тази статистика на "Евростат" цитира пред БНР Христиан Даскалов - председател на борда на Цифров иновационен хъб "Тракия".  "Най-вероятно това са компании, които не са толкова високо цифровизирани, нямат някакъв вид онлайн търговия и смятат, че това не ги..

публикувано на 05.06.24 в 09:42
Симеон Матев

Симеон Матев: Лятото ще е с валежи под нормата и температури над нея

Лятото ще бъде с валежи под нормата и температури, които ще са с около 1,5 - 2 градуса над нея . Това прогнозира пред БНР климатологът Симеон Матев, главен асистент в Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".  По думите му дългосрочна прогноза се прави трудно и не винаги това е успешен процес : "Зад изготвянето..

публикувано на 03.06.24 в 17:16

Надежда Рангелова-Бояджиева: Дългосрочната перспектива на Детската болница е ключовото, не срокът

" Най-голямата причина за трудности и проблеми в процеса на изграждане на Националната детска болница е постоянната смяна на екипите, които работят по този проект, постоянната смяна на правителствата и липсата на последователни действия. За съжаление, всеки следващ или министър на здравеопазването, или директор на здравната инвестиционна компания..

публикувано на 03.06.24 в 10:56