Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела и Светлана - собственички на сладкарница в Чикаго

Даниела Георгиева и Светлана Стоилова
Снимка: Елена Цанева

Гости в рубриката  "Америка - илюзии и реалности" са Даниела Георгиева и Светлана Стоилова - те са собственички на сладкарница в Чикагското предградие “Маунт проспект”.

С топлото сутрешно кафе опитахме и стари рецепти, без консерванти и модерни добавки. От тях научих щото е то "гюзлеме" и разбрах, че е вкусно...
Даниела е в Америка около 6 и половина години, а Светлана повече от 9. Даниела е от Ямбол, Светлана от Стара Загора. Не се познават, но и двете идват с мисълта, че  Щатите са най-правилното място за тях. 
Решително тръгват към мечтите си и изглежда, че тази решителност им помага.

Преди 4 години Даниела, заедно със своя приятелка  отварят не голяма, но елегантна сладкарница в Чикагското предградие “Маунт проспект”. 

Когато Даниела остава без съдружничката си, на нейно място идва Светлана.

"Аз съм завършила машинни системи с цифрово - програмно управление, но не съм работила по професията си въпреки, че на мен ми беше много приятно. Когато завърших, моите преподаватели дадоха препоръки за фирми в Стара Загора, но не ме взеха на работа, защото съм жена. Това си било мъжка професия. И всъщност това беше едно от разочарованията ми. Бях загубила 4 години от живота си, в които да уча нещо, което на мен ми харесваше, но нямаше почти никакъв шанс да си намеря работа. И всъщност това, което съм завършила не съм го работила и ден, разказа в "Закуска на тревата" Светлана Стоилова.

"В Америка системата ти позволява, ако имаш желание, ако ти се работи да се развиваш. Можеш да се развиваш до колкото самият ти искаш. Тук, за разлика от Българя, ако си спазваш правилата - всичко е ОК, допълни Светлана.

Даниела Георгиева и Светлана Стоилова

"Завърших 1997 година в Свищов "Икономика" и от там нататък се занимавах само с частен бизнес. Никога не съм работила при някого на заплата. Но Светлана е много права, защото в България е много трудно за бизнеса. Имала съм и магазини, сладкарница с доста персонал…Там ти си постоянно подложен на натиск. Натиск от контролните органи. Тука това нещо го няма. Тук много лесно се прави бизнес. В България, за да отвориш нещо минават хиляди проверки. Имаш Комисия за защита на потребителите, ХЕИ, данъчни…От всякъде изскачат някакви проверки, които те смазват. 

Ти нямаш време да си обърнеш внимание на бизнеса, особено в хранителната сфера. Докато това нещо тука го няма. Тука отиваш в Общината. Искам да направя някакъв си бизнес. - ОК. Къде Ви е мястото? Имахме само 2 проверки от техните Здравни служби и Противопожарната охрана. И ние знаем, че те идват на 4-5 месеца. Никога не глобяват. Те правят предписание. Казват - това не ви е наред, трябва да го оправите. Това не ви е добре- погрижете се. И на следващата проверка идват да проверяват дали ти си свършил това нещо, разказа за "Закуска на тревата" Даниела Георгиева.

Сбъднаха ли американските си мечти Светлана и Даниела? 

"Лично моите, да. Има още какво да се желае. Защото - какво е успехът? Успехът е една непостоянна величина. Успехът няма измеримост. За един човек може да си много успешен, друг да каже: "О,… къде си ти?", сподели Даниела.

"Аз също бих казала, че съм сбъднала част от моите мечти и продължавам да работя върху това да ги сбъдвам, смята Светлана. 


Още по темата слушайте в интервюто на Елена Цанева с Даниела Георгиева и Светлана Стоилова в рубриката - “Америка - илюзии и реалности”.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Севдалин Духнев

Севдалин Духнев за това как се прави и как се бие тъпана в далечна Америка

В поредния епизод на рубриката “Америка - илюзии и реалности” гост е Севдалин Духнев - майсторът на тъпани и мебели. Роден в Силистра , живял в София, от 20 години заедно със семейството си е част от българската общност в Чикаго. Казва, че не прави планове за бъдещето, но много му се иска един ден да се върне там, където е роден и да продължи да..

публикувано на 29.04.24 в 10:24

Петър Вутов: Всеки Божи храм е притегателен център за вярващите

Днес, когато православният свят празнува Вход Господен в Йерусалим - празникът на възторженото посрещане на Христос в светия град, ще ви направим съпричастни на една история за вярата и чудодейната й сила. Ще ни я разкаже Петър Вутов от мездренското село Игнатица. Пенсиониран инженер, дипломиран богослов, страстен писател и задълбочен..

публикувано на 28.04.24 в 07:18
Монумент в Молдова в памет на жертвите от  аварията в Чернобил

Плътно информационно затъмнение у нас 7 дни след идването на облака от Чернобил

38 години след атомната трагедия в Чернобил проф. Димитър Вацов завършва свое изследване по темата, което ще бъде издадено в книга. Проф. Вацов е  преподавател по философия и основател на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания. Т ой започва изследването си преди близо 4 години.  В интервю за БНР авторът на изследването изрази надежда,..

публикувано на 26.04.24 в 10:35
Снимката е илюстративна

Община Божурище и местната общност - съюзени срещу канадски инвеститор. Събират подписи за референдум

Канадска минодобивна кампания има зелена светлина за проучвателни сондажи за второто тримесечие на тази година в района на село Златуша, община Божурище. Селото се намира на 20 километра от столицата. Инвеститорските намерения срещат силен отпор от местната общност. Събират се подписи за провеждането на местен референдум . Подписката ще..

публикувано на 26.04.24 в 07:14

Шокиращи "шедьоври" от световната кулинарна култура

От божествените деликатеси през традиционно, простичко, носталгично и убийствено вкусно приготвени храни, през екзотично звучащите и пропити от оригиналност кулинарни изобретения....в "Изотопия" стигнахме до противните, отблъскващи, шокиращи измерения на световната кулинарна култура.... Дълбоко в хранителните табута навлиза Автономията за..

обновено на 25.04.24 в 13:06
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59