Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Путин демонстрира самоувереност, сила и убеденост на световен лидер, който отстоява интересите на страната си"

Зорница Илиева: Балканите се организират в подкрепа на Украйна

"Вучич обаче заяви официално, че Сърбия е военно неутрална страна"

| Интервю
Зорница Илиева
Снимка: Ани Петрова
"Внушава се от разни експерти, че няма значение кой ще е външен министър, защото ние нямаме суверенна външна политика. Изпълняващите тази функция през последните две години доведоха до лансирането на такива изводи сред нашето общество. Крайно време  е начело на  Външно министерство  да застане човек от кариерата, който разбира за какво става въпрос. Много са сложни процесите на Балканите". Това заяви пред БНР Зорница Илиева, журналист и анализатор.

ПП-ДБ трябва да се откажат от искането си за Министерството на външните работи, защото Мария Габриел е по-подготвена. Това препоръча председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски и даде за пример вчерашната пресконференция, в която участие взеха премиерът Денков, Габриел и министърът на външните работи на Великобритания Дейвид Камерън:

"Денков трябва да се прибере в кабинета, да се успокои, да си научи домашното, да не ни излага, да види кой е правилният, признатият от света външен министър, както той е много добър образователен министър. Видяхте вчера Мария Габриел как се справи. Външната политика е нещо сложно! Да бъдем обективни, тя трябва да бъде премиер и външен министър. Да седнат, да се разберат, да дойдат, да представят оценките на министрите и да се върви напред".

"Сякаш беше някаква постановка или поне такъв привкус остави", посочи Зорница Илиева.

"Госпожа Габриел с брюкселски език и общи фрази, без влиза в конкретика, намери начин да се намеси и да докаже, че знае как да води външната политика. Но едва ли само това е необходимо. Протичат процеси около нас във външнополитически план, които са много важни и  в конкретика никой не ги обяснява. 

Защо Камерън е в София, а в същото време Блинкен е в Тирана, където заявява, че това е най-приятелската им страна на Балканите и благодари за това, което правят за стабилността и сигурността, като приемат афганистанци, не каза талибани".

На 28 -ми този месец се прави и една голяма среща "Западни Балкани – Украйна“, отбеляза Илиева. 

"Балканите се организират в подкрепа на Украйна.

Вучич обаче днес заяви официално, че Сърбия е военно неутрална страна

"Сръбската армия е модернизирана. Готов е и законопроектът им за връщане на задължителната военна служба". 

Блинкен се срещна във Вашингтон миналата седмица с гръцкия външен министър, продължи да чертае картината Зорница Илиева.

"Там се подчерта значението на петте американски бази, както и че Гърция е най-стратегическият партньор в региона на Балканите и Източното Средиземноморие. Казано беше, че отношенията с Турция трябва да бъдат нормализирани. Защо? Защото Турция трябва да бъде привлечена към англосаксонския свят на всяка цена. 

Ердоган обаче има последователна, независима и суверенна политика. 

Сигнал за недоразумения е, че Путин не отиде в Анкара. Но търговските отношения между двете страни в никакъв случай не са прекъснати. Турция изнася в пъти повече за руския пазар. 

Турция поддържа привържениците на "Мюсюлмански братя“. Това е една от причините да застане на страната на "Хамас“ и срещу Израел. 

Турците се дразнят от сключените споразумения между Гърция, южната част на Кипър, Израел и САЩ. Става въпрос за газовите находища в Източното Средиземноморие. Това е една от причините и за всичко случващо се в Газа. За Израел е много важно да има по-голям достъп.

Затова Лавров каза, че на този конфликт не му се вижда краяТе предлагат създаването на две държави, размяна на заложници и затворници, както и организиране на международна среща на палестинския народ, който е разделен. Да се вземе решение, за което има подкрепа от Брюксел. Русия всъщност има пряко участие. А Пекин изцяло застана на страната на Руската федерация в Съвета на ООН вчера". 

Зорница Илиева коментира и изказването на Путин, че Байдън е по-добрият вариант за Русия, защото е предвидим и е от старата школа. 

"Нормално е да реагира по този начин. Путин демонстрира една самоувереност, сила и убеденост на световен лидер, който отстоява интересите на страната си. Той не се притеснява да изразява личното си мнение".  

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.  

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Частично бедствено положение в Елин Пелин, не е ясно колко са хората в запалените складове

Аварийните служби оградиха нов район в периметъра на горящите складове за пиротехника край Елин Пелин, където продължават да избухват фойерверки. Подготвя се специализиран модул за действие при промишлени аварии от състава на военното формирование в Мусачево. Районът е силно задимен и в Елин Пелин е обявено частично бедствено положение, съобщи кметът..

публикувано на 25.07.24 в 23:56
Зам.-министърът на здравеопазването Петко Стефановски.

Жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си

Министерството на здравеопазването съветва жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си, след експлозията в складовете за фойерверки. Пожар в складове за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара, има пострадали Вследствие на възникналия пожар беше разпоредена незабавна евакуация на жители на село Гара Елин..

публикувано на 25.07.24 в 21:39

Николай Николов: Необходимо е време фойерверките да се самоунищожат

Повече от три часа продължават да гърмят фойерверките в складове край Елин Пелин, където тази вечер възникна пожар и започнаха взривове. Има информация за двама пострадали с изгаряния, които са в болница "Пирогов". Те  остават за интензивно лечение в реанимация, където лекарите се борят за живота им. Пожар в складове за фойерверки между град..

публикувано на 25.07.24 в 21:26

"Пирогов": Жена, пострадала в складовете в Елин Пелин, е в много тежко състояние със 70% изгаряния

Жена, пострадала от взривовете в складовете в Елин Пелин, е в много тежко състояние. Тя е със 70% изгаряния, какъв ще бъде изходът за нея, не мога да прогнозирам. Това каза директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров. Мъжът, приет заедно с жената, е с по-малко изгаряния. На база координацията със Спешна помощ, очакваме да докарат още двама пациенти...

публикувано на 25.07.24 в 20:43

Армията праща брониран джип, за да влезе и да види има ли хора в складовете в Елин Пелин

Всичко е под контрол, няма нужда да се всява паника, каза служебният премиер Димитър Главчев, който дойде на мястото на пожара в складовете за фойерверки между Елин Пелин и Гара Елин Пелин. Според него нуждата от евакуация се преценява на място, но е по-добре да се вземат повече мерки от необходимото. Главчев допълни, че се очаква армейски брониран..

публикувано на 25.07.24 в 20:35

Четирима следователи от НСлС поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин

По разпореждане на изпълняващия длъжността на главен прокурор Борислав Сарафов четирима следователи от Национална следствена служба и дежурен следовател от Окръжна следствена служба - София поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин. Огледите ще започнат след като взривовете и предизвикания от тях пожар бъдат потушени. Очаква се още..

публикувано на 25.07.24 в 20:27

МВР за Елин Пелин: Двама тежко пострадали, още двама може да са в горящия склад

Ситуацията е тежка, става въпрос за фирма, която се занимава с пиротехнически изделия. Има шест склада, които са пълни с такива изделия.  Това каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов на място в Елин Пелин, където по-рано днес в складове за пиротехнически изделия възникна пожар и последваха експлозии. Двама души са в тежко състояние, те..

публикувано на 25.07.24 в 20:16