Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дейли телеграф": Русия подготвя евентуална инвазия в Молдова

Снимка: pixabay

Русия подготвя почвата за нахлуване в Молдова, съобщи британският вестник "Дейли телеграф", позовавайки се на експерти от американския Институт за изследване на войната.

Кремъл използва "много подобна" рeторика спрямо Молдова както преди нахлуването в Украйна, смятат военните експерти. Те допълват, че методите на Москва вероятно са предназначени "да поставят условия, които да оправдаят евентуални бъдещи руски действия срещу Молдова". 

Обръщайки се към конфликта в Приднестровието съвсем наскоро, руският външен министър Сергей Лавров направи поредица от твърдения, които са подобни на тези към Украйна преди анексирането на Крим от Русия и нейната пълномащабна инвазия. Неговите обвинения включват невярно, според експертите, твърдение, че САЩ и ЕС контролират молдовското правителство. Той също така твърди, че в Приднестровието има около 200 000 руски граждани и че Русия е "загрижена за тяхната съдба" и "няма да позволи да станат жертва на поредната западна авантюра". Кремъл използва идеята да защити своите "сънародници в чужбина", за да оправдае руската окупация на Приднестровието от 1992 година насам, както и пълномащабното си нахлуване в Украйна, заключават от Института за изследване на войната. 

"Времето на евентуална руска хибридна операция в Молдова не е ясно, но Кремъл подготвя информационно почвата това да стане възможно по-скоро", се казва в анализа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бородянка

Пратеник на БНР в Украйна: Между огъня на агресора и защитниците – истории от ада

"Нямаше храна. Каквото намерехме, деляхме с животните", разказва жителка на Ирпин , едно от населените места в Киевска област, които първи усещат ужаса на войната. Преживяват го, докато армията на агресора се опитва да превземе столицата Киев...

публикувано на 15.02.24 в 17:54

ЕК, ООН и Световната банка повишиха оценките си за разходите по възстановяването на Украйна

Световната банка, Организацията на обединените нации, Европейската комисия и правителството на Украйна представиха актуализирана т.нар. "Бърза оценка на щетите и нуждите" (RDNA3), увеличавайки оценките за очакваните нужди от финансиране за..

публикувано на 15.02.24 в 17:16
Зорница Илиева

Зорница Илиева: Балканите се организират в подкрепа на Украйна

" Внушава се от разни експерти, че няма значение кой ще е външен министър, защото ние нямаме суверенна външна политика. Изпълняващите тази функция през последните две години доведоха до лансирането на такива изводи сред нашето общество. Крайно време  е..

публикувано на 15.02.24 в 16:10

Ивайло Иванов: Русия не може да спечели конфликта с Украйна

Русия, въпреки прехвалените си военни способности и развитието на супероръжия, не може да спечели този конфликт . Единственият ѝ шанс е, ако Украйна не получава военната помощ, която ѝ е обещана.  Това коментира пред БНР Ивайло Иванов,..

публикувано на 15.02.24 в 17:23

ЕС "няма интерес" за удължаване на транзитния договори за руски газ през Украйна

Европейският съюз не вижда необходимост от удължаване на споразумението за транспортиране на руски газ до Европа през Украйна преди планираното изтичане на договора в края на годината, заяви в четвъртък ръководителят на енергийната политика на..

публикувано на 15.02.24 в 11:16

Учени твърдят, че 90% от средствата, отпуснати за Украйна, не отиват в Киев, а остават в САЩ

90% от всички средства, отпуснати за подкрепа на Украйна, не отиват в Киев, а остават в Съединените щати, написаха в коментар за изданието "Тайм" президентът на Института за лидерство в Йейл Джефри Соненфелд, и научният директор на института Стивън..

публикувано на 15.02.24 в 07:42
ВИЖТЕ ОЩЕ
Олександра Микулска от Украйна,

Олександра Микулска: В "Храна за размисъл" избрах ястие, пълно със спомени от семейството

Не вярвах, че някой ще се интересува от нашите истории и много се радвам, че съм част от кампанията „Храна за размисъл“. Това призна в интервю пред БНР Олександра Микулска от Украйна, едно от лицата на кампанията, в която се представят..

публикувано на 22.07.24 в 19:31

Пожарът край гарата в Кочериново е овладян

Пожарът край железопътната гара в Кочериново е овладян, съобщи БТА, като цитира директора на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) - Кюстендил комисар Светослав Георгиев. Огънят е локализиран от всички страни,..

публикувано на 22.07.24 в 18:56
Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов дава брифинг във връзка с пожарите в цялата страна - 22 юли 2024 г.

Вътрешният министър: Приоритет е доставката на фургони за хората от Воден, чиито домове изгоряха

Техника за гасене на пожари се пренасочва към границата с Гърция, където бушува голям горски пожар, на километър от браздата, каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.  Българските огнеборци с превантивни действия на двата фронта на пожара в..

публикувано на 22.07.24 в 18:48

Ангелина Ангелова: Любовта е от най-големите мотиватори

Книгата „Благородството задължава“ ще бъде представена на Алея на книгата във Варна. Това е третата книга на Ангелина Ангелова. „Любовта е един от най-големите мотиватори на човешката природа, да постигнем повече, за да сме достойни за партньора..

публикувано на 22.07.24 в 18:38
Камала Харис

Видни демократи дадоха подкрепата си за Камала Харис в президентската надпревара

Почти денонощие след като президентът на САЩ Джо Байдън обяви в писмено обръщение, че се оттегля от надпреварата за нов мандат в Белия дом, погледите са насочени към неговия вицепрезидент Камала Харис, която той посочи като свой потенциален..

публикувано на 22.07.24 в 18:05

Нови израелски заповеди за евакуация на населени места заради подновени палестински нападения

Израел издаде нови заповеди за евакуация на някои населени места заради подновените палестински нападения, включително с ракети. На този фон премиерът Бенямин Нетаняху замина за Съединените щати за разговори с президента Джо Байдън, посветени на..

публикувано на 22.07.24 в 17:59

Продължава гасенето на пожара в планина Славянка, Жандармерията ще помага

Екипи на Жандармерията се включват в охраната на граничната зона в планината Славянка, обхваната от пожар на територията на съседна Гърция.  Има риск пожарът в граничната планина Славянка да премине от Гърция и на наша територия Българските..

публикувано на 22.07.24 в 17:59