Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво е направено за разследването на случая "Нотариуса" до този момент?

| Коментар
Мартин Божанов - Нотариуса
Снимка: acf.bg

Малко повече от месец след убийството на Мартин Божанов – Нотариуса институциите продължават да събират информация, която да потвърди или отхвърли твърденията за силното му влияние в съдебната система. Свои проверки правят както Съдийският прокурорски съвет, така и Народното събрание. 

Какво е направено и установено до този момент? 

Заседания днес и утре имат Висшият съдебен съвет, бившата Съдийска колегия и Висшият прокурорски съвет – бившата Прокуроска колегия, които избраха по различен начин да изследват детайлите около групата на Нотариуса. 

Съдийската колегия създаде специална комисия. Такова беше и искането на неправителствени организации и на Съюза на съдиите. Голяма част от информацията, която събира Съдийската колегия, се извлича от изслушванията на изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов, съдия Владислава Цариградска и разследващия журналист от Антикорупционния фонд Николай Стайков. 

Събира се информация както по конкретни дела, за които се смята, че Нотариуса е имал интерес, като КТБ и Брендо, така се проверяват и твърдения, че чрез машината му са били държани в зависимост съдии – чрез подслушване и образуване на наказателни производства. 

Прокурорската колегия към този момент е избрала да изслушва и да се фиксира основно върху Нотариуса – пребиваването му в сградата на Софийска районна прокуратура, както и на близки до него адвокати, а също и участието в един банкет на Банско, на който Божанов е присъствал. Десет прокурори от Софийска районна прокуратура ще бъдат изслушани по темата.

Все повече се натрупва информация, която доказва, че Невена Зартова е имала контакти с Мартин Божанов и неговия адвокат Велимир Атанасов. 

Инспекторатът на Висшия съдебен съвет също се е самосезирал. Поискал е от и.д. главен прокурор Борислав Сарафов списък с магистратите, които са ходили в т.нар. SS клуб. Сарафов е препратил това искане към Софийската градска прокуратура, която засега не е отговорила. 

В четвъртък парламентарната комисия, създадена за оценяване на данни и факти около Мартин Божанов, за първи път ще изслуша представител на институция. Досега слуша повече неправителствени организации и пострадали хора. Става дума за градския прокурор на София Илиана Кирилова. 

Впечатление прави мълчанието на изпълняващия функцията главен прокурор Борислав Сарафов. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Младежкият дом в Ловеч отваря врати след основен ремонт

В Ловеч приключи основният ремонт, преустройството и  цялостното обновяване на една от емблематичните сгради на града – Младежкият дом. Ремонтът на сградата, която е построена преди повече от 50 години, е за близо 5,6 милиона лева, поясни р ъководителят на проекта Петър Деков: "Преди преустройството състоянието на  сградата и помещенията в нея..

публикувано на 15.05.24 в 15:14

Болнични сдружения: Да се създаде работна група за преговорите за нов КТД в здравеопазването

Няколко дни след като от КНСБ заплашиха с протести заради отказ на работодателски организации да участват в преговорите за нов колективен трудов договор в здравеопазването, трите големи болнични сдружения предложиха създаване на работна група, за да се възобновят преговорите. КНСБ предупреждава за ефективни протести в здравеопазването В отворено..

публикувано на 15.05.24 в 14:52
Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба (вляво) и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън - Киев, 15 май 2024

САЩ ще предоставят на Украйна допълнителни 2 млрд. долара военна помощ

Съединените щати ще предоставят на Украйна допълнителни 2 милиарда долара военна помощ, обяви държавният секретар Антъни Блинкън в Киев. Средствата ще бъдат насочени към инвестиции в индустрията на Украйна, поясни Блинкън на съвместна пресконференция с украинския външен министър Дмитро Кулеба. Според различни източници руските части контролират вече над..

публикувано на 15.05.24 в 14:40

Анатоли Стайков: Случващото се в Грузия е вътрешнополитически проблем заради изборите през есента

Случващото се в Грузия е по-скоро някаква форма на вътрешнополитическа борба за изборите през есента – парламентарни и президентски. В настоящия момент аз лично бягам прогноза за бъдещето . Нещо, което е задължително да уточним, че Грузия е от другата страна на Черно море, срещу Варна и Бургас и граничи с Украйна. Мисля, че въпреки..

публикувано на 15.05.24 в 14:34

Станчо Станчев и Йосиф Панов - почетни граждани на Плевен

В Плевен с тържествена сесия на Общинския съвет започна отбелязване празника на града. Двама нови почетни граждани ще бъдат вписани в паметната книга на Общината. Плевен празнува! Званието "Почетен гражданин на Община Плевен" посмъртно се присъжда на Станчо Станчев за значимите му постижения в областта на науката и образованието. Прие го неговия..

публикувано на 15.05.24 в 14:20
Али Йерликая

Али Йерликая: Има опити за действия срещу президента Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че знае кой стои зад твърденията за заговор срещу правителството, без да съобщи подробности. Министърът на вътрешните работи Али Йерликая каза, че все още някои сили се опитват да предприемат действия срещу президента и правителството. Турският министър на вътрешните работи Али Йерликая заяви, че..

публикувано на 15.05.24 в 14:13
Юлиан Войнов

Юлиан Войнов: Ако отчетеният от НСИ спад на инфлацията се задълбочи, през 2025 г. можем да приемем еврото

Ако тенденцията на спад на инфлацията, отчетена от НСИ, се задълбочи, имаме всички основания да смятаме, че през 2025 г. можем да влезем в еврозоната - ако не в началото, в средата на годината, и само политическо решение може да наложи да изчакаме 1-ви януари 2026 г., защото няма държава, която да е приела еврото в средата на годината.  Тази..

публикувано на 15.05.24 в 14:07