Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са настроенията в двата лагера след молитвения протест в София?

Протест на свещеници пред Синодалната палата в София
Снимка: Виктория Петрова

Решението на Светия синод да касира изборите за сливенски митрополит доказва, че ще се реши това, което искат митрополитите, а не миряните и свещениците. Това обяви отец Иван, свещеник от Сливен, несъгласен с всички действия на Синода. От другата страна стоят тези, които вече изказаха мнение, че са съгласни с решенията на Синода и одобряват ревизията на Митрополията. 

Какви са настроенията в двата лагера след вчерашния молитвен протест в София?

Според отец Иван решението на Светия синод за касиране на изборите и ревизия носи известна горчивина, а не чувство на справедливост. Той е потомствен свещеник, един от духовниците, които участваха в избора на митрополит през февруари и е убеден, че никой с никого не правил сговори, за да се стигне до този момент. Пред БНР той коментира какво ще се ревизира в Сливенска епархия – финансите, ревизия на имотите или ревизия на поведението на част от свещениците.

"На каквото си пожелаят владиците - на това ще бъде ревизията. Нещо, с което да ни уплашат. Не ги интересува изобщо какво мисли и чувства човек, на всяка цена те ще получат това, което те искат. ... Изборът, който ние проведохме по всички правила, които са техни, ще бъде махнат, защото той е причината за всичко това - да не бъде Йеротей. Т.е. хората не получиха нищо от това, което искаха". 

Отец Иван предположи, че ще бъде наложена ревизия и на Поморийския манастир, управляван от близо 10 години от епископ Йеротей, за да се търси вариант той да не бъде включен в изборите след три месеца.

Свещеникът каза още, че с изненада е научил, че Митрополията има толкова много имоти и е една от най-богатите:

"Ние трябваше да сме наистина от най-богатите. Ако това не е управлявано добре, може би дядо владика не го е управлявал добре. Аз не виждам ние какво можем да направим с тези имоти".

Протест на свещеници пред Синодалната палата в София

От другата страна е отец Евгений Янакиев. Той бе човекът, който подаде жалбата, заради която по-късно бе касиран изборът за нов сливенски митрополит. Днес той е на мнение, че всичко, решено от Светия синод, е правилно и ревизията ще докаже много нередности.

"Някои хора се страхуват от ревизията, може би защото никога не е правена такава. Особено по морето. Основната протестираща група свещеници е от там. Аз изнесох някои данни за това колко нисък им е бюджетът на тези храмове, съмнително нисък, което навява на мисълта, че може би има някакви злоупотреби. Затова има страх".

Какво ще покаже ревизията и кои ще бъдат новите кандидат-митрополити - тепърва ще разберем. Предстои да разберем и дали всички тези скандали в църквата и Сливенската епархия няма да доведат до драстично разделение между висшия клир и местните свещеници и това да доведе до обществено недоверие към духовната институция на България, запазила през вековете езика и духа.

Репортаж на Стоян Радев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Още едно дете със симптоми на хранително отравяне е прието днес в МБАЛ - Сливен

Още едно дете със симптоми на хранително отравяне е прието днес в детско отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ Сливен. Това съобщи пред БНР началникът на отделението д-р Люба Бъчварова. Със симптоми на хранително натравяне са регистрирани общо 48 деца от детска градина „Елица“  Сливен от четвъртък до днес, но само две са оставени за лечение в..

публикувано на 11.05.24 в 19:26

Италианците с опасения за крайното класиране на Анджелина Манго в Евровизия

От 22 часа тази вечер е финалът на музикалния фестивал "Евровизия", който се провежда в шведския град Малмьо.  Българските зрители ще могат да го гледат на живо в официалния YouTube канал на Евровизия. Joost Klein е дисквалифициран от "Евровизия" часове преди финала Италия очаква с нетърпение изпълнението на Анджелина Манго Манго..

публикувано на 11.05.24 в 19:18

Joost Klein е дисквалифициран от "Евровизия" часове преди финала

Нидерландският изпълнител Joost Klein (Йост Клайн) е дисквалифициран от песенния конкурс "Евровизия" след инцидент зад кулисите. Това съобщи Би Би Си. Клайн беше сред фаворитите в тазгодишния конкурс с песента си Europapa. Проевропейският техно химн е посветен на баща му, който певецът губи на 12-годишна възраст заради рак.  26-годишният днес..

публикувано на 11.05.24 в 18:49

Ожесточени боеве за няколко украински села близо до границата с Русия

Продължават ожесточените боеве за контрол над няколко украински села близо до руската граница, докато руските военни се опитват да засилят атаките си в североизточната част на Харковска област. Руското министерство на отбраната твърди, че неговите сили са превзели пет гранични села в Харковска област. Нещо, което се оспорва от украинска страна...

публикувано на 11.05.24 в 18:30

В Кипър започват проявите за Международния ден на музеите

С над 130 събития в 28 музея от днес до края на месеца Кипър отбелязва Международния ден на музеите, който се чества на 18 май, и Европейската нощ на музеите. "Музеи за образование и научни изследвания" е темата на тазгодишния международен ден. Тя подчертава музеите като "динамични културни и образователни институции, способни да подхранват и..

публикувано на 11.05.24 в 17:34

Богата програма в Плевен за Европейската нощ на музеите и галериите

С богата програма Плевен се присъединява днес към инициативата Европейска нощ на музеите и галериите.  Събитията са посветени и на Празника на града, който се отбелязва на 15 май Вълнуващи и незабравими часове очакват плевенчани и гости на града. Богата програма е подготвила общината за Деня на Плевен - 15 май, чието начало е днес. На празника..

публикувано на 11.05.24 в 17:24

Откриха ремонтирания Клисурски манастир на храмовия му празник

С голям тържество Клисурският манастир "Св. Св. Кирил и Методий" отбеляза храмовия си празник. В днешния ден беше открит официално храмът след реставрация на иконите в него, продължила г одина и половина. За целта бяха предвидени половин милион лева европейски средства.  Реставрацията стана 87 години след изографисването на светата обидел...

публикувано на 11.05.24 в 17:21