Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петгодишният Дима се нуждае от помощ за мозъчна операция в Барселона

| Интервю
2
Петгодишният Дима
Снимка: Личен архив

Зов за помощ за едно украинско дете, успяло да се спаси от войната в родината си, но не и от болестта, с която се бори. Петгодишният Дима, неговата майка Йелизавета и баба му Ирина са намерили подслон в Балчик. Детето е диагностицирано с тежка форма на епилепсия и състоянието му през последните месеци прогресира

Дима има нужда от мозъчна операция в клиника в Барселона, но сумата, необходима за подобно лечение, е непосилна за семейството му. Шансовете за пълноценен живот на момчето зависят от събирането на 53 000 евро. 

Войната, избухнала преди повече от две години в Украйна, прогонва семейството на Дима. Напускат родината си, защото детето има нужда от специализирано лечение, каквото по време на бойни действия, по думите на майка му Йелизавета, няма как да получи. Затова търсят подслон в България и го намират в Балчик. Приютени са в хотел, в който Йелизавета работи като камериерка.

"Ние сме от Херсонска област, град Геническ. Заради военната обстановка у дома ни се наложи да заминем, защото на детето му е нужно лечение. Такова лечение ни предлагат само в Европа. В Украйна с нищо не могат да ни помогнат с нашата диагноза. Той страда от мултифокална централна епилепсия. Отначало диагнозата, която му поставиха, беше Синдром на Уест. След това всичко прерасна в централна епилепсия фармакорезистентна форма, т.е. на нас препаратите въобще не ни помагат. Изпробвано е почти всичко, което съществува като медикаментозно лечение, но нищо не помага".

В денонощните грижи, от които се нуждае Дима, помага неговата баба Ирина. Тя разказва, че внукът ѝ е имал и моменти на подобрение, но сега състоянието му се влошава.

"Димочка не може да се храни сам, аз го храня. Не може да ходи и до тоалетната, само в памперси. Не говори въобще. Имаше време, когато пристъпите прекъснаха за известно време – в самото начало. И той започна да проговаря, а след това пристъпите зачестиха все по-силни и това което казваше бяха мама, татко, баба, някакви животинки, но тъкмо започна и пристъпите се върнаха, речта му секна".

Единственият шанс за Дима е да му бъде направена мозъчна операция. Семейството е проучило вариантите и се спира на клиника в Барселона. Йелизавета споделя с много мъка, че това е надеждата им за пълноценен живот за детето ѝ.

"Нужна му е операция, операция на главния мозък. Могат да ни помогнат в Испания – от Медицински център Текнон ни предложиха операция на главния мозък. Това може да му помогне да се избави от пристъпите. Пристъпите му са страшно много – на ден са по 10 и повече, понякога им губя броя. Има дни, в които следват един след друг, буквално през 5 – 10 минути – не му дават покой. Не може дори да заспи. Ако заспи за минута – две, се събужда с крясъци и плач. Началният също – при него е много силен началният пристъп до тази степен, че спира да диша. Наскоро пак се случи – преустановява дишането и много трудно идва на себе си после. Лекарите вече използваха всичко, което практически можеше да се направи – всички препарати и лекарства. Само операция може да ни помогне. Нужна му е операция, за да спрем припадъците. За това е необходима операция, която струва 53 хиляди евро и ние просто не сме в състояние да съберем такава сума. Нужна ни е помощ! Всеки ден се събужда с пристъп и много дълго отшумява, т.е. през първата половина от деня. Не може да се храни, нищо не иска, следват пристъп след пристъп. Едва привечер състоянието му се подобрява за час – два. Тогава може да си играе с играчките, изправя се, бяга, радва се, но когато се върнат пристъпите, той отново е в лежащо състояние – плаче, крещи, удря се по главата…".

Йелизавета е самотна майка и Дима има само нея и баба си, затова и те се опитват да са силни заради детето, но в тази ситуация не могат да се справят сами.

"Разбира се, това е много страшно. И аз сама понякога се плаша, но се старая да се държа в ръце, защото много добре разбирам, че освен нас, никой друг не може да му помогне. Просто, ако не направим тази операция, както казват лекарите, неговото развитие може съвсем да спре и той да се превърне в жив труп. Аз като майка много бих искала да направим тази операция, ако имах възможност разбира се, да се оперира. Тъй като лекарите дават всички шансове състоянието му да се подобри много след нея – ще се подобри развитието му и пристъпите може да спрат. Т.е. ще имаме пълни шансове за пълноценен живот".

Сумата, необходима за операцията на Дима, е непосилна за семейството, но е и предизвикателство за добрината, на която всички ние сме способни. Всеки, който иска да помогне за неговото лечение, може да го направи на посочената сметка.

Дарителска сметка:

Банка: UniCredit Bulbank / УниКредит Булбанк

BIC:  UNCRBGSF

IBAN: BG 41 UNCR 70001598018557

Титуляр: Йелизавета Пославска

Репортаж на Мая Щърбанова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

Снимки: Личен архив

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Фермер: Няма недостиг на мляко в България, целта е внос на евтино сухо мляко от Украйна

От правителството и депутатите зависи докога ще продължава този нерегламентиран внос на сухо мляко най-вече от страни, които не са членки на ЕС . Това заяви пред БНР Димитър Шопов, председател на Асоциацията за развъждане на черношарена порода в България. Асоциацията обединява фермери, които произвеждат над 60% от млякото в страната...

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Проблеми с вноса на работна ръка за туризма, сигнали за искани подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 11:16

Разхищаваме 68 кг храна годишно на човек от населението

Разхищението на храни е риск както за продоволствената сигурност, така и за околната среда. Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие близо 1/3 от храните, произведени по света, се губят или разхищават . В ЕС всяка година става дума за почти 59 милиона тона храни, а това се равнява на 131 кг отпадъци на човек годишно. Доклад на..

публикувано на 25.04.24 в 09:08
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...

публикувано на 23.04.24 в 10:16