Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВР има влияние върху изборите само донякъде, изтъкна той

Николай Радулов: Репутацията на МВР и службите може да издържи всичко, защото е на нулата

Главният секретар на МВР ще повлече след себе си и премиера Денков, смята експертът

| Интервю
Николай Радулов
Снимка: БТА

От няколко години репутацията на МВР и службите може да издържи всичко, защото е на нула и няма накъде да се срути.

Това мнение изрази пред БНР Николай Радулов, експерт по национална сигурност, бивш главен секретар на МВР и бивш народен представител.

Мнението, че избори се печелят през МВР, не се налага сега, а от 30 години. Това е отчасти вярно. МВР има донякъде влияние по време на изборите. Когато брокерите на гласове са предупредени, те се скриват и изборният процес е малко по-приличен. Има значение МВР, но не е толкова дефинитивно, колкото се налага в обществото, коментира Радулов в предаването "Преди всички".

По думите му, виждаме главен секретар със зависимости - "този главен секретар го виждаме на снимките с престъпници". Той усеща, че няма как да остане на поста си и е излязъл в болнични, допълни експертът по казуса с Живко Коцев.

Николай Радулов вижда съвпадение на две линии – борбата за контрабандните канали между Таки и Паскал и "няма как при борба за канали, които дават десетки милиони месечно в частни ръце, при избори, които винаги се нуждаят от още пари, това да не се отрази в политическото пространство". За Радулов това е "съвпадение, което се дължи на общата криминогенна обстановка в страната".

"Всичко почна от разстрела на Алексей Петров. Сглобката е негова. Някои от лицата, които участват в цялата тази галимация, като министъра, са препоръчани от него."

Системата за сигурност е много болна и от години иска реформи, категоричен е Радулов.  

Бившият главен секретар на МВР прогнозира, че нещата в МВР ще се развият по Станиславски – в първото действие на пиесата има пушка и до края тя ще гръмне.

"Има достатъчно основания главният секретар да влезе в едно процесуално дело. Той ще повлече след себе си и премиера Денков, който като човек, който го е убедил да твърди, че насила е закаран да дава показания, също подлежи на разследване."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

КС се произнесе по казуса с концесията на петролния терминал "Росенец"

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да установи, че прекратяването на концесията на петролния терминал "Росенец" противоречи на Основния закон. Президентът сезира Конституционния съд заради концесията на "Росенец" Решението е взето единодушно. В заседанието са участвали 10 съдии, се посочва в..

публикувано на 16.05.24 в 22:11

Осъден за убийство полицай се барикадира в дома си в Пловдив

Осъден за убийство полицай се барикадира в дома си в Пловдив и отказва да се предаде.  Върховният касационен съд постанови днес най-тежката присъда - доживотен затвор - за Венцислав Караджов за това, че на 15 май 2015 година е застрелял родителите си.  Мъжът е решил да не излиза това, научи БНР от адвоката му Зоя Тошкова. Тя е разговаряла..

публикувано на 16.05.24 в 21:59

Референдум за ЕС и президентски избори в Молдова през октомври

Парламентът на Молдова реши на 20 октомври да се проведат едновременно президентски избори и референдум за присъединяването на страната към Европейския съюз. Решението беше взето с 56 гласа за от общо 101 възможни. Гласуването беше бойкотирано от 24-има депутати от опозицията - социалисти, комунисти и членове на партията "Шанс" на богаташа Илан Шор,..

публикувано на 16.05.24 в 21:57
Ген. Кристофър Каволи

Командващият силите на НАТО в Европа: Русия няма достатъчно военни за стратегически пробив край Харков

Русия няма достатъчно военни, за да осъществи стратегически пробив край Харков. Това каза командващият силите на НАТО в Европа ген. Кристофър Каволи след заседанието на началниците на отбраната на НАТО в Брюксел: "Руснаците не разполагат с необходимия брой, за да направят стратегически пробив, ние не вярваме, че това може да стане. Още нещо -..

публикувано на 16.05.24 в 21:42
Кирил Петков

Кирил Петков изказа съболезнования на близките на шофьора, починал при ПТП-то

Кирил Петков изказа съболезнования на близките на шофьора, починал при пътния инцидент край Аксаково. Мъж е загинал, а двама души са в болница след катастрофа с кола на НСО Бивш премиер катастрофира с кола на НСО Политикът потвърди в социалната мрежа, че не е пострадал при инцидента. "Сега отидох и до болницата,..

публикувано на 16.05.24 в 20:52

33,2 млн. лв. европари за саниране в Кюстендилско по т. нар. "зелен преход"

33 207 000 лева получава Кюстендилска област за саниране на жилища от средствата по така нар. зелен преход, които общо за региона са 122 млн. евро. Това стана ясно на кръгла маса по усвояването и разпределението на парите за справедливия преход под наслов  "Реализиране на възможностите", касаещ областите Перник, Кюстендил и Стара Загора, където..

публикувано на 16.05.24 в 20:23

11 подвижни секции ще има на територията на Силистренска област за вота на 9 юни

11 подвижни избирателни секции ще има на територията на Силистренска област за провеждането на изборите на 9 юни.  По една секция в общините Тутракан, Ситово и Кайнарджа, а в останалите – по две. Срокът, в който хората с трайни увреждания, които искат да упражнят правото си на глас, но състоянието им не позволява да посетят изборно помещение, могат да..

публикувано на 16.05.24 в 20:17