Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Орманджиев: Вотът на недоверие към служебно правителство нарушава практиката на КС

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Вотът на недоверие към служебно правителство нарушава практиката на Конституционния съд. За това алармира гл. ас. Христо Орманджиев, преподавател по Конституционно право във ВТУ.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че опозицията внася искане за вот на недоверие към служебното правителство. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ". 

Искането е мотивирано с "безпрецедентна политическа намеса", което води до съмнение дали ще може да организира "честни избори".

По-рано лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че вотът на недоверие ще бъде внесен само ако президентът не смени служебния премиер Димитър Главчев. 

"В случая сме изправени пред една екзотика. Тя е против решение номер 20 от 1992 г. на Конституционния съдВ това решение относно правомощията на служебното правителство е посочено, че то не е обект на парламентарен контрол, който цели реализирането на политическа отговорност, което прави невъзможно реализирането на такава чрез ходове по искане на вот на недоверие или на доверие. Новата редакция предвиди възможност президентът след консултации с политическите сили да избере кандидат за министър - председател, който пък да посочи състав на Министерския съвет. Това обаче не отменя решението на Конституционния съд", обясни Орманджиев пред БНР. 

Без санкция на президента няма как да има промени в състава на служебното правителство, допълни той. 

Ако има решение на НС, то подлежи на конституционен контрол, т.е. може да бъде сезиран Конституционния съд. Така експертът коментира гласуваната от НС оставка на шефа на НЗОК, въпреки че по-рано той я е оттеглил.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Игрални зали в градовете, по границите и в курортите, реши бюджетната комисия

Забраняват се игралните зали в населени места до 10 000 души с изключение на пограничните градове и курортите, реши на второ четене бюджетната комисия. С текстовете, които по-късно ще бъдат гледани и в пленарна зала, се забранява рекламата на хазарт в медиите. На първо четене: НС забрани рекламата на хазартни игри в медиите Билбордовете..

публикувано на 30.04.24 в 11:41

Гергана Кехайова: Зависимостта от хазарт се разпространява бързо, пада възрастта на пристрастените

Зависимостта от хазарта е сравнително нова у нас, но се разпространява с бързо и е равна на другите зависимости. Това предупреди в интервю пред БНР психотерапевтът Гергана Кехайова. В предаването "Хоризонт за вас" тя обясни първите крачки към зависимостта и коментира, че пада възрастта на пристрастените. „Започва се от любопитство - да..

публикувано на 30.04.24 в 11:33

Три медала за български ученици на Менделеева олимпиада по химия в Китай

С пълен комплект медали се прибраха българските ученици след блестящо представяне на Международната Менделеева олимпиада по химия в Китай. В конкуренцията на 151 състезатели от 26 държави нашите участници завоюваха един златен, един сребърен и един бронзов медал, както и почетна грамота, съобщават от Министерство на образованието и науката...

публикувано на 30.04.24 в 11:15

Нулевата ДДС ставка за хляба остава до края на годината

До края на годината се удължава нулевата ставка за ДДС за хляба и брашното, реши на второ четене бюджетната комисия. Също така има предложение за лимит от 15% надценка на цената на хляба в магазинната мрежа. Засега текстът отсъства от законопроекта. С друга промяна се връща данъкът върху доходите за гъбарите и билкарите. Промяната влиза..

публикувано на 30.04.24 в 10:45
Общоселско събрание в село Баня, община Разлог

В с. Баня недоволстват от отнетите им минерален плаж и парк за игра на децата

Жителите на разложкото село Баня, се противопоставиха на политиката на общината, която им отне достъпа до най-голямото им богатство - минералната вода.  Най-бързо развиващият се балнео и спа курорт в Югозапада, който е само на 5 километра от ски-курорта Банско, е рай за туристи и инвеститори в туризма, но местните хора се чувстват ограбени...

публикувано на 30.04.24 в 10:38
Велико Търново

Четири нови случая на коклюш във Велико Търново

За четири нови случая на коклюш във Велико Търново съобщи Регионалната здравна инспекция в града. Едно от заболелите деца е 3-месечно неимунизирано бебе. То се е разболяло в чужбина и там е диагностицирано. Неимунизираното дете е прието за лечение в областната болница във Велико Търново. Останалите три нови случая на коклюш в региона..

публикувано на 30.04.24 в 10:32
Снимката е илюстративна - от руски удари в Одеса.

Ден на траур в Одеса заради руската атака: Вече 23-ма в болница, петима загинали

Ден на траур е обявен за днес в украинската Одеска област заради смъртта на петима души при руския ракетен удар вчера, съобщи председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер. Кипер изказва искрените си съболезнования на тези, които са загубили близки. По негова информация броят на загиналите се е увеличил до петима..

публикувано на 30.04.24 в 10:29