Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата "Да преживеем миналото – историческите възстановки като феномен на културата" може да бъде видяна до 13 май в галерията на СУ

Димитър Атанасов: Историята представлява ресурс, от който изграждаме настоящето си

Иво Страхилов: Необходимо е да обърнем внимание на политическия потенциал на тези разкази и възстановки

| Интервю
Димитър Атанасов, историк
Снимка: Ирина Недева

Историята представлява ресурс, от който изграждаме настоящето си. Това обясни пред БНР Димитър Атанасов историк от Института по етнология и фолкористика с Етнографски музей към БАН. 

Той е и куратор на мултимедийната изложба "Да преживеем миналото – историческите възстановки като феномен на културата" която може да бъде видяна до 13 май в галерията на Софийския университет. Тя представя резултатите от един изследователски проект, започнат от проф. Ивайло Дичев. 

"Начинът, по който гледаме на своето минало се отразява много силно върху това как се възприемаме днес. Който успее да овладее престижните знаци на историческия разказ, да ги формулира по начин, по който пасват на неговия политически проект и да ги разпространи така, че да се сглобят с налични социални нагласи, той много лесно се превръща в успешен политик", посочи Димитър Атанасов в предаването "Хоризонт до обед".

Иво Страхилов, катедра "Културология" на Философския факултет в СУ, обясни, че се  наблюдава се многообразие на разказите.

"Голяма част от възстановките, свързани с периода на национално Възраждане и изграждане на българската нация, се ориентират и остават доминирани от тесния национален разказ, свързан с героичните победи в националната история

В други периоди наблюдаваме опити за надскачане и дори критика на  академичния разказ".

Той смята, че е необходимо да обърнем внимание на политическия потенциал на тези разкази и възстановки.

Димитър Атанасов обясни още, че изследвайки историческите фестивали, възстановките, начините, по които се изиграва днес историята, трябва да погледнем към въпроса как изглежда разказа за историята.

"На първото откриване на нашата експозиция Евгения Троева каза, че историята не е заключена в миналото. Тя е тук и сега и е време да го осъзнаем. Историята се употребява и преупотребява във всички свои версии. 

Да преживеем миналото

В България още от края на 19 век започват да се организират т.нар. живи картини – епизоди от поборническото минало. Архитектурните възстановки имат по-кратка история. 

Но когато историците застанат на страната на бутафорията, вече не може да я наричаме бутафория".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор

Валери Йорданов, гост в "Магията на театъра" с любов към писането, за бруталността в живота и за творческия плам

"В момента работя над третия си сценарий за филм, с който ще кандидатствам и се надявам да успея да го заснема, историята е доста различна и доста брутална, като всичко, което ни заобикаля, разказа в "Нощен Хоризонт" Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор, гост  в поредицата на БНР -  "Магията на театъра" . " Темата е свързана с нашето..

публикувано на 17.05.24 в 11:11
Васко Василев

Васко Василев ще изнесе концерт на Айфеловата кула по повод 24 май

Световноизвестният ни цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън" ще изнесат класически акустичен концерт на 26 май в зала "Густав Ефел" на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности – французойка, японка, австрийка, англичанин и българин ще се срещнат на сцената, за да отбележат заедно един от..

публикувано на 16.05.24 в 18:57
Гергей Мадараш

Гергей Мадараш дирижира концерта "Контрасти" на Радиосимфониците

Този петък, 17 май, в зала „България“ пред Симфоничния оркестър на БНР ще застане диригентът Гергей Мадараш – гост от Унгария, който в момента е музикален директор на Кралската филхармония в Лиеж, Белгия.  Програмата на концерта неслучайно е наречена „Контрасти“ – на първо място, това е заглавието на пиесата, с която ще бъде отбелязана..

публикувано на 15.05.24 в 18:33
Българските фестивални мениджъри на асамблеята - Узедом 2024

Български фестивали участват в годишната асамблея на Европейската фестивална асоциация

От 12 до 15 май 2024 г. представители на Българската фестивална асоциация (БФА) участваха в Годишната среща на фестивалите на изкуствата, организирана от Европейската фестивална асоциация (ЕФА) на остров Узедом.  От 12 години БФА е колективен член на най-старото фестивално обединение в Европа с повече от 70-годишна история. В конференцията се..

публикувано на 15.05.24 в 18:15

Соня Йончева възражда списанието “Български артист“

Световноизвестна оперна певица, продуцент и посланик на УНИЦЕФ, Соня Йончева добавя още едно амплоа в биографията си - на издател. На 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в разпространителската мрежа ще се появи списание “Български артист“. “Искам да издигна..

публикувано на 15.05.24 в 13:42
Александър Димитров

Александър Димитров гостува в концерт на "Софийски солисти"

Камерният ансамбъл "Софийски солисти" и неговият диригент Константин Добройков ни канят на концерт в зала "България" на 15 май от 19:00 ч. Към тях ще се присъедини виолончелистът Александър Димитров, който от години живее и работи в Германия. Заедно музикантите ще представят произведения от Марен Маре, Игор Стравински и Петерис Васкс.  Александър..

публикувано на 15.05.24 в 12:46
Проф. Адриан Георгиев

С концерт и конференция се бъде отбелязана 30-та годишнина на специалност "Музика" в СУ

С тържествен концерт и с юбилейна конференция се бъде отбелязана 30-та годишнина от създаването на специалност "Музика" в СУ. Събитието се организира от Факултета по науки за образованието и изкуствата. Проф. Адриан Георгиев, зам.-декан на факултета, обясни пред БНР, че за 30 години там вече има над 3000 завършили възпитаници. "Това са..

публикувано на 15.05.24 в 11:51