Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как в Румъния приемат увеличаващия се брой работници от страни извън ЕС?

Раду Стокица: Трябва да се обединим и да създадем повече мрежи за солидарност

| Интервю
Снимка: Ройтерс

На пазара на труда в Румъния през последните години се отчита тенденция за увеличаване на броя на работниците от страни извън ЕС. Повече по темата пред БНР разказа Раду Стокица, изследовател на синдикатите и журналист по трудови въпроси.

-  Г-н Стокица, от известно време в Румъния се увеличава броят на работниците от страни извън ЕС, често от Азия. Колко работници от страни извън ЕС са в момента в Румъния? И каква е общата ситуация около тях?

-  Доста е трудно да се прецени колко точно са в момента, но през последните 2-3 години броят им достига 100 000. Това е сравнително ново явление за Румъния, защото преди години ние напускахме страната, за да търсим реализация извън нея, а сега у нас идват хора, което определено променя демографския баланс.

- Какво кара тези хора да полагат усилия, за да стигнат до Румъния? Как се чувстват те във вашата страна и с какви проблеми се сблъскват?

- Усилията са същите като тези на българския или румънския работник, който иска да получи по-добри условия на живот. Можем да го сравним с жител на един български град, който намира малко платена или не намира работа въобще и търси начин да подобри своето и на семейството си материално състояние. Това е един от проблемите. Вторият е неформалната заетост, свързана с много рискове. Именно това кара мигрантите да работят в държави, в които се чувстват сигурни за трудовите си права. На практика когато дойдат тук, те са обхванати от трудов договор и имат правата на румънския работник. Понякога обаче и те се сблъскват с практиката на някои работодатели, които нямат желание работниците им да алармират за проблеми с условията на труд и работното време.

- Кои са секторите, в които са заети повечето от тези чуждестранни работници ? И по какъв начин работят те? Получават ли същите заплати като румънците?

- Преди 2017 година, за да привлече чуждестранен работник, всяка компания трябваше да даде по-висока заплата от тази, която получава румънски работник. Днес няма дискриминация по отношение на заплащането. Можете да платите по еднакъв начин и на работника от Румъния и на неговия колега – мигрант. Работниците мигранти идват у нас, защото румънците не искат да заемат свободните работни места, заради ниско заплащане. Но, все пак да отговоря на въпроса ви – чуждестранните работници са заети в строителството и хранително-вкусовата промишленост.

- Как румънското общество и румънската държава посрещат тези работници от страни извън ЕС и как се отнасят към тях?

- В момента не се наблюдава увеличение на контингента, който може да дойде в Румъния. Има възможност броят им да достигне 140 000 души, но засега това не се случва, заради липса на достатъчно средства и персонал в дирекцията, която се занимава с имиграцията. Друг проблем е продължаващата война в Украйна, както и отсъствието на неправителствени организации, които да работят с работници от Африка и Азия, които често се сблъскват със злоупотреби, с дискриминация. Но аз съм оптимист, че ситуацията ще се промени. Но, освен към институциите и неправителствения сектор, трябва да се погледне и към хората. Трябва да се работи за това да не се генерализира патриотизмът, да се преодоляват негативните стереотипи в обществото и аз мисля, че хората са по-склонни да ги приемат, отколкото да ги изгонят от страната.

-  Бихте ли ми разказали повече за усилията на синдикатите или неправителствените организации да защитават интересите на работниците? Какво се е случило в тази посока в Румъния?

- Профсъюзите са в противоречива позиция. Профсъюзите и работниците мигранти в Румъния са в много слаби отношения. Някои от тях не искат да се занимават с мигранти. Не мога да ви дам конкретни примери, защото знам само, че съм чувал клюки. Да речем, но знам със сигурност, че през 2019 г. в Слатина, някъде в югозападната част на страната, на индийските работници мигранти не е било платено или са им платени по 10 долара на месец, което стана повод за стачка на останалите работници в индийската работническа група. Но има и културна бариера, защото много хора не знаят как да подходят към работниците мигранти.

- Румъния току-що влезе в Шенгенското пространство и от този момент нататък може да издава шенгенски визи. Как това се отразява или влияе на ситуацията с работниците от трети страни, като се има предвид, че сега те може би ще могат да получат виза през Румъния и може би ще отидат на някое друго място да работят, ако имат проблеми в Румъния.

- Не мисля, че все още сме видели достатъчно. Ще има хора, които ще се опитат да си тръгнат по различни причини. Главната от тях може да е търсенето на по-добра работа. Много хора се питат - ще подхраним ли миграцията към Европа? Но, аз мисля, че е добре да разглеждаме причините, поради които тези хора напускат страната ни. И за това бих попитал румънските власти, какво можем да направим, за да осигурим на останалите по-добри условия за живот и работа в страната ? Но ако говорим за работа и индустриални отношения, това, което трябва да се случи, е да се намесят повече профсъюзи, които действително да работят, и правителството да ги защити, защото има много голям шанс. Призовавам хората да говорят повече с мигрантите. Трябва да разберем откъде идват, да им разкрием какво може да предложи Румъния и да ги посрещнем тук. Наистина.

- Преди време спечелихте стипендия, която Ви отведе в Непал и трябваше да изследвате трудовите отношения там. Смятате ли, че опитът, който румънците имат и ще имат с работниците мигранти от трети страни, особено от азиатските, ще ги накара да се интересуват по-искрено от опознаването на тези страни и хора?

- Абсолютно. Но това важи за всеки, не е само за азиатците или африканците. За мен това е активно управление и активно гражданско общество. Не е нужно да гледаш само семейството и дома си, а трябва да гледаш и какво се случва около него. Мисля, че това е много важно. Трябва да помагаш и на другите, които идват тук, да живеят по-добре, защото така можеш да помогнеш и на себе си. И ако за мигрантите трудовите права стават все по-малко, то скоро можем да очакваме същото да се случи и с румънците. И хората са писали за това в продължение на десетилетия, на векове. Така че, ако искаме да бъдем стратегически, знаете ли, трябва да се обединим и да създадем повече мрежи за солидарност. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Британският премиер и лидерът на лейбъристите са изключително непопулярни сред етническите общности

Британският премиер Риши Сунак и лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър са изключително непопулярни сред етническите общности в Обединеното кралство, показва ново проучване, цитирано от "Скай нюз". Въпреки че тенденциите при гласуване в етнически разнообразната общност на Острова са невероятно сложни и почти винаги трудни за..

публикувано на 16.05.24 в 03:23
Ван И е китайски дипломат и политик.

Ван И: Решението на САЩ да повишат митата на китайските стоки е признак на слабост

Решението на САЩ да повишат митата върху вноса на китайските стоки е признак на слабост, а не на сила и Пекин ще отвърне подобаващо, заяви външният министър на азиатския гигант Ван И.  Ван И разкритикува решението на Вашингтон, като го нарече "най-типичната форма на тормоз" в съвремието. По негови думи решението е неразумно и само показва..

публикувано на 15.05.24 в 22:45

Столтенберг идва в България в края на май

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се очаква да посети България в края на май. Това обяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов пред Нова НЮЗ.  Столтенберг ще е в страната ни по време на заседанието на Парламентарната асамблея на Алианса, която е насрочена за периода 25-27-и май.

публикувано на 15.05.24 в 22:31

ЕС все още косвено внася руски петрол въпреки забраните чрез Турция

От влизането в сила на забрана за петролни продукти на 5 февруари миналата година до края на февруари тази година Европейският съюз е внесъл над 5 милиона тона петролни продукти на стойност над 3 милиарда евро от три турски пристанища - Джейхан, Мармара Ереглиси и Мерсин. Има подозрения, че по-голямата част от тези рафинирани продукти..

публикувано на 15.05.24 в 21:46
Герт Вилдерс

Преговорите за правителство в Нидерландия са на финалната права

"Много близо сме до споразумение за правителство с бъдещите ни коалиционни партньори", заяви нидерландският депутат Герт Вилдерс. Според него не е възможно преговорите да се провалят в последния момент. По думите му след изтощителни 16-часови разговори е постигнат консенсус относно държавните финанси. Тъй като партиите са разделени по..

публикувано на 15.05.24 в 21:40

Байдън и Тръмп с почти равна подкрепа сред избирателите в САЩ

Джо Байдън и Доналд Тръмп са в силно оспорвана надпревара според най-новата анкета за президентските избори на Ройтерс/Ипсос. Американският президент от Демократическата партия Джо Байдън и съперникът му от Републиканската партия Доналд Тръмп са с изравнени позиции в оспорваната надпревара за президентските избори през ноември, сочат..

публикувано на 15.05.24 в 21:35
Хора проверяват автомобилите си, паркирани близо до мястото на обстрел в жилищен район в Харков, Украйна, 14 май 2024 г.

Украинската армия е стабилизирала фронта в Харковска област

Украинската армия е стабилизирала фронта в североизточната Харковска област, където руските сили започнаха сухопътно настъпление на 10 май. Това обяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.  Руските части контролират над 10 села в украинските Харковска и Запорожска области "През днешния ден всички задействани подразделения на..

публикувано на 15.05.24 в 21:22