Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на безработните младежи у нас на годишна база

Снимка: ec.europa.eu/eurostat

Безработните младежи под 25-годишна възраст в България са 16 процента или 19 000 души – това сочат най-новите данни на Евростат за март 2024 година. За една година - в сравнение с март 2023 г., техният брой се е повишил драстично - с 6000 души.

Средно за Европейския съюз делът на хората без препитание в тази възрастова група според актуалните данни е 14,6 на сто, което се равнява на близо 2,8 милиона млади хора.

Младежката безработица в eврозоната е 14,1 на сто или два милиона двеста и шестдесет хиляди души.

Рекордьор по дял на младежи под 25 години без препитание е Испания – малко над 27 процента. На другия полюс е Германия – 5,8 на сто.

България се нарежда в една група със страни като Белгия, Дания, Естония, Франция и Литва, където е отчетено равнище около 16 процента. За сравнение през март миналата година делът на младите безработни в нашата страна е бил малко под 10 на сто.

Според данните на Евростат общата безработица у нас през март 2024-година е 4,4 процента, което се равнява на 134 000 души или с 5000 повече спрямо март 2023 г.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ралица Кирилова: Учителят е много привилегирован, защото ние работим с бъдещето

Избрах пътя си като учител, защото смятам, че през знание, просвета и култура можем да сме равни на другите европейски народи и да вървим към добруване и просперитет. Това сподели в интервю пред БНР Ралица Кирилова, директор на най-голямото столично училище "Уилям Гладстон". "Учителската професия много влюбва и пристрастява. Това е..

публикувано на 24.05.24 в 15:19

Мотоциклетист загина при катастрофата в Прохода на Републиката

Мотоциклетист е загинал на място при катастрофата в Прохода на Републиката, съобщиха от полицията във Велико Търново. По първоначална информация в района на село Въглевци са се ударили турски тир и два мотоциклета.  Екипи на полицията отклоняват леките автомобили през Прохода Шипка, товарните изчакват на място.  Образували са се колони.

публикувано на 24.05.24 в 15:18

Доц. Тодор Чобанов: 24-ти май е празник на Златния век на България

"Този празник ни прави различни и уникални от много други народи, защото това е чисто духовен празник с много дълга история. Той е много важен за нас, българите, и не е случайно, че още в началото на 19-и век започва да се празнува. Това е важен миг за нас, защото той отбелязва българщината назад във вековете. Духът на това, което ние днес..

публикувано на 24.05.24 в 15:16
Кочове и вакли агнета радват посетитерите

Над 1000 чистопородни животни на Националния събор на овцевъдите

За 12-и път край Петропавловския манастир до Лясковец се провежда Националният събор на овцевъдите с изложение на повече от 1000 чистопородни животни, с демонстрации на стари рецепти за производство на сирене и кашкавал. Представят се производители на продукти от овче и козе мляко, както и българските традиции и занаяти.  Животновъдството остава..

публикувано на 24.05.24 в 15:08

Намерени са три тела на израелски заложници в Джабалия

Телата на още трима заложници, убити при атаката на "Хамас" през октомври, са открити в Джабалия, северната част на Газа. Междувременно продължава офанзивата на израелските сили в  анклава.  Тленните останки са били открити при съвместна операция на израелската армия и специалните служби. Самоличността на загиналите е установена: Орион Ернандес Раду на..

публикувано на 24.05.24 в 15:03

Време ли е за технологичен речник?

Време ли е да има речник на термините от сферата на технологиите? Отговорът е по–скоро "да". Но докато някои казват, че наличните ресурси са достатъчно, за да може IT специалистите да се разбират, то други са категорични – речник трябва да има заради неспециалистите в сферата. Трябват ни нови думи за новите технологии, които навлизат в живота ни..

публикувано на 24.05.24 в 14:25

Кметът на Ловеч награди заслужили учители и изявили се през годината ученици

В Ловеч в празничния ден кметът Страцимир Петков връчи ежегодните персонални награди барелеф "Св. св. Кирил и Методий" на заслужили учители, а с плакети бяха наградени изявили се през годината ученици. Празничното шествие в града, където Панайот Пипков написва през 1901 г. музиката към стихотворението на Стоян Михайловски "Химн на Кирил и..

публикувано на 24.05.24 в 14:14