Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа победа за САЩ на световното първенство по хокей на лед

Отборът на САЩ победи с 6:1 (2:0, 2:1, 2:0) Германия
Снимка: БТА

Отборът на САЩ постигна първа победа на световното първенство по хокей на лед за мъже, след като срази с 6:1 (2:0, 2:1, 2:0) отборът на Германия и така се реваншира пред феновете си за петъчното поражение от шведите с 2:5.

Джони Годрьо и Майкъл Кесерлинг вкараха по гол и подадохa за други два, докато останалите попадения бяха реализирани от капитана Брейди Ткъчък, Люк Хюз, Тревър Зеграс и Майкъл Ейсмонт.

Срещата в Група В в Острава беше равностойна до средата на втората третина, когато германците се опитаха да се върнат в мача и създадоха доста проблеми пред вратата на САЩ. Те намалиха с гола на Ясин Елиз, но постепенно отпадаха физически и логично допуснаха нови три шайби в мрежата си.

Първият вратар на американците Алекс Лайън спаси 14 изстрела, преди да бъде заменен заради контузия в ръката от Трей Аугустейн в 3:27 минута на средния период. Резервата, който пази за отбора на Мичиганския университет, се наложи да се намесва при 11 изстрела.

Ткачък откри резултата в 12:15 минута след изстрел на Кесерлинг от синята линия, а той просто подложи стик. Защитникът Кесерлинг сам вкара второто попадение, а в началото на втората част Годрьо при числено превъзходство увеличи на 3:0 след пас на Матю Болди, който играе за Минесота в НХЛ.

В другата среща от група В Латвия изпита неочаквани трудности и се пребори с Полша чак с продължение – 5:4 (0:1, 1:1, 3:2, 1:0). Капитанът Каспарс Даугавинс с втория си гол в мача осигури успеха на латвийците, вкарвайки в 3:29 минута на продължението.

Тимът на Полша, в който личаха имената на играчи от ниските дивизии на Канада, както и от чешкото и германското първенство, на три пъти повеждаше в резултата, но пък по-малко от три минути преди края се спаси от поражение. За динамиката на двубоя говори и фактът, че латвийският вратар спаси 37 изстрела срещу 22 за американеца Джон Мъри, който пази на Полша.

И за двата отбора това беше първи мач на първенството, като Швеция, САЩ (с два мача), Казахстан и Германия (с два мача) имат по 3 точки и водят в групата.

След успеха на Канада, дойде ред и на отбора на Чехия да излезе на леда, за да запише втора победа. След трудното 1:0 над Финландия с дузпи в петък, сега чехите трябваше да правят обрат от 1:3 до 6:3 (2:3, 1:0, 3:0). В друга мач от групата Дания отнесе Австрия с 5:1 (2:1, 1:0, 2:0) и записа първи три точки в актива си.

Роман Червенка, който вкара решителния гол ден по-рано, сега се отличи с два гола за чехите. Останалите четири бяха дело на Ондржей Беранек, Ондржей Палат, Матей Странски и Либор Хайек. Вратарят им Петер Мразек спаси 48 удара.

Играещият в шведското първенство Йоахим Блихфелд вкара два гола и подаде за още един за Дания, която имаше проблеми с австрийците само една третина.


По публикацията работи: Антони Йорданов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Националите отпаднаха от европейското по минифутбол

Националите отпаднаха от европейското по минифутбол

Българският национален отбор по минифутбол отпадна в осминафиналите на европейското първенство в Сараево (Босна и Херцеговина). Националите отстъпиха пред действащия шампион Азербайджан с 1:3. Съставът на Азербайджан поведе с 1:0 с попадение на Рамиз Човадров още в седмата минута, а България изравни чрез Явор Генчев в 21-ата минута. До..

публикувано на 05.06.24 в 19:47
Левски продаде Хосе Кордоба на английския Норич

Левски продаде Хосе Кордоба на английския Норич

От Левски съобщиха, че са продали най-добрия си защитник Хосе Кордоба на английския Норич. Така националът на Панама ще продължи кариерата си от новия сезон в английския Чемпиъншип. „ПФК Левски трансферира защитника Хосе Кордоба в английския клуб Норич. Трансферът ще се осъществи след отварянето на трансферния прозорец в Англия, когато..

публикувано на 05.06.24 в 18:42
Жозе Моуриньо

Жозе Моуриньо ще получава по 11,5 млн. долара годишно

Португалският треньор Жозе Моуриньо ще получава по 11.5 милиона долара годишна заплата начело на турския гранд Фенербахче, съобщава агенция АП. Информация за бонусите към основната заплата на специалиста не бе обявена. Целта пред португалеца е да спечели турската лига. Футболистите на Фенербахче не са триумфирали в местното първенство..

публикувано на 05.06.24 в 18:04
Джазмин Паолини

Италианка стигна до първи полуфинал в „Големия шлем“

Италианката Джазмин Паолини продължава впечатляващата си победна серия на Отркитото първенство на Франция по тенис, като се наложи над фаворитката Елена Рибакина с 6:2, 4:6, 6:4 за 2 часа и 5 минути игра на централния корт. Това ще бъде първи полуфинал за Паолини на турнир от „Големия шлем“, като със спечелените до момента 350 точки за..

публикувано на 05.06.24 в 18:02
Линой Ашрам

Олимпийската шампионка Линой Ашрам в ново амплоа – влезе в танцовото шоу "Танци със звездите"

Любителите на телевизионните реалити формати и танцуващите почти само "по телевизора" израелци вече имат нов кумир. Олимпийската шампионка по художествена гимнастика Линой Ашрам, която сега е и една от треньорките на израелския олимпийски отбор, влезе в ново амплоа – на танцьорка. Партньор на студентката в спортната академия на Израел е Рафаел..

публикувано на 05.06.24 в 11:45
Карлос Алкарас

Алкарас си осигури полуфинал срещу Синер на "Ролан Гарос"

Испанецът Карлос Алкарас се класира за полуфиналите на Откритото първенство на Франция по тенис в Париж и си осигури двубой с новия лидер в световната ранглиста Яник Синер (Италия), който по-рано отстрани Григор Димитров с 6:2, 6:4 и 7:6. Поставеният под номер 3 в схемата Алкарас спечели четвъртфинала си срещу гърка Стефанос Циципас в три сета - 6:3,..

публикувано на 05.06.24 в 07:45
Илиан Илиев

Илиан Илиев: Бяхме дисциплинирани в дефанзивен план

Селекционерът на националния ни футболен отбор Илиан Илиев записа пети мач начело на тима. Резутатите от петте мача са една победа и четири равенства. Последното бе снощи - 0:0 при гостуването на Румъния в първата от двете юнски контроли.  "Първо, което искахме и го работихме на Бояна, е да сме изключително дисциплинирани в дефанзивен план...

публикувано на 05.06.24 в 07:20