Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С вашия глас, който вие пускате в урната, оставяте в ъгъла на стаята (секцията) 60 000 лв.

Стоил Стоилов: Всяко пипане на бюлетината от СИК е кражба на пари

"ЦИК да каже на СИК-овете, че "омазаните протоколи са солидарна отговорност на всички членове, те не са само на председателите и секретарите"

| Интервю
Стоил Стоилов
Снимка: Ирина Недева

Гласуването е административно производство, самата бюлетина по своя характер представлява декларация и декларирате, че искате да управлява партия Х, Y, Z, а с преференцията декларирате пред съответната партия, че искате да ви управлява кандидатът А, Б, В.

Това коментира в интервю пред БНР Стоил Стоилов, международен изборен експерт, който е изготвил програма в 10 точки за осмисляне на процесите от СИК през РИК до ЦИК.

"Да се каже на СИК, че нямат никакво право да питат бюлетината. Имат право да гледат и да преценят дали е действителен или недействителен. Всяко пипане по бюлетината е кражба на пари, защото реално с вашия глас, който вие пускате в урната, оставяте в ъгъла на класната стая (секцията) 60 000 лв. Това много лесно се смята, разделяте приходната част на националния бюджет на броя гласували в изборите и установявате, че за 4 години вие давате едно 50- 60 000 лв. ваши пари да бъдат управлявани", обясни изборният експерт, който се занимава с това над 30 години и е правил избори в страни след гражданска война и с политическа нестабилност.

"Има елементи, които могат да се приложат у нас, като дизайна на бюлетините, обработка на информацията. Могат да се приложат форми на работа, които да намалят административния натиск, който структурите прилагат на избирателите. Ако кметът мине покрай вас в деня на изборите и ви каже, "вие трябва да внимавате за кого ще гласувате, да не останете зимата на студено". В София не е така, но там, на село, където кметът е всичко, това е административен натиск", обясни Стоил Стоилов.

Той препоръчва ЦИК да провежда реални, а не формални обучения на членовете на СИК.

"Вие, журналистите, се нахвърляте върху политиците като гладни хиени да ги питате кой с кого ще се чифтоса. Това е много важно, но те няма да ви кажат, защото ще загубят гласове. А след изборите като още по-гладни хиени ще нападнете СИК защо протоколите са омазани, защо има хора, които не могат да четат, защо като в Малорад някой дописва преференции", коментира Стоилов в предаването "Хоризонт до обед".

И мисли, че "журналистите биха били полезни в момента, ако отидат в СИК-ове и РИК-ове и при ръководства на политическите партии поискат информация за подбора на членове на СИК".

"Да ги попитат колко са с висше образование, какви професии, могат ли да четат и пишат, нови или стари членове са. Да видят кога са обученията и да стоят на едно от началото до края. Аз ходих на едно обучение в Красна поляна и бабата до мен сладко похъркваше, защото председателят на СИК-а, едно студентче, си знае всичко", посочва слабостите в организацията на избори Стоил Стоилов.

Според него ЦИК да каже на СИК-овете, че "омазаните протоколи са солидарна отговорност на всички членове, те не са само на председателите и секретарите".

"Помолих ЦИК да напише едно любовно писмо на партиите, с което да им препоръча настоятелно, хора, които са преминали особено през съдебната процедура, на последните местни избори, да не бъдат включвани в СИК. Не говорим, че не обичам някого, а че съдът е казал "вие не ставате за "чеп за зеле", защото не можете да смятате, защото моралът ви е нисък и сте дописвали преференции или от действителни гласове сте правили недействителни", категоричен е изборният експерт за профила на членовете на СИК-овете.

Стоилов е категоричен, че когато се гласува с бюлетина, никой не се съблича и параванът трябва да е по-малък, а избирателят да бъде с гръб към комисията, така ще пази и вота си. По този начин ще се отнеме възможността да се снимат бюлетините, за да се отчете глас пред някого. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трима млади мъже са задържани за отглеждане на канабис в с. Попинци

Криминалисти от РПУ Панагюрище разкриха оранжерия за канабис в село Попинци. Задържани са трима млади мъже. При специализираната акция са претърсени няколко адреса, в един от тях е открита миниоранжерията, която е била оборудваната система за контрол на осветлението, температурата и влажността. Извън това помещение са открити още няколко растения..

публикувано на 23.05.24 в 21:43

Боклуци плуват по р. Банщица към р. Струма след дъждовете

Тонове боклук плуват по река Струма след обилните дъждове от последните дни, сигнализират от Общината в Невестино. От тамошната управа са написали писмо до кмета на Кюстендил инж. Огнян Атанасов да разпореди почистване на коритото на река Банщица, особено при кв. "Изток", откъдето денонощно "тръгват" подвижни сметища към реката.  По социалните..

публикувано на 23.05.24 в 21:38

Над 80 творци и артисти от различни области бяха отличени на церемония в Министерството на културата

Над 80 творци и артисти от различни области на изкуствата бяха отличени за техния принос в развитието на българската култура и духовност на церемония в Министерството на културата. Сред наградените в навечерието на 24 май са народната певица Валя Балканска, актьорът Рашко Младенов, директорът на Националната библиотека доцент Красимира..

публикувано на 23.05.24 в 21:30
Вицепрезидентът Илияна Йотова беше гост на тържественото честване на годишнината на читалище

Йотова: В предизборната кампания не се набляга на идеи, водещ елемент са скандалите

Настоящата предизборна кампания е коренно различна от кампаниите до момента, тъй като не се набляга на идеи, а  водещ елемент са скандалите, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Тополовград. Възможно е партиите да имат и своите добри предложения, но в публичния дебат ние не ги чуваме, подчерта вицепрезидентът: "Защото скандалите сложиха..

публикувано на 23.05.24 в 20:16

Задържан е и шефът на управлението, отговарящо за обществените поръчки в руското министерство на отбраната

В Русия е бил задържан Владимир Вартелецки, началник на управлението в министерство на отбраната, което отговаря за изпълнението на обществените поръчки. Това съобщават руските медии, като се позовават на свои източници в правоохранителните органи.  "В момента Вертелецки  е задържан във връзка с дело за получаване на голям подкуп", посочи цитиран..

публикувано на 23.05.24 в 19:58

Фонд "Земеделие" е превел 15 млн. лв. на млади земеделски стопани

Държавният фонд "Земеделие" е превел 15 милиона лева за млади земеделски стопани, които се занимават с това поне от 5 години и не са навършили 40 години 15-те милиона лева за допълнително подпомагане са насочени към 1568 стопани, като размерът на плащането за един, отговарящ на условията за подпомагане хектар, е 244,47 лева. За сравнение - през..

публикувано на 23.05.24 в 19:57

СЕМ: Програмите на БНР "Хоризонт" и "Христо Ботев" спазват условията на лицензиите си

Програмите "Хоризонт" и "Христо Ботев" на БНР спазват стриктно условията на индивидуалните си лицензии. Това показва доклад на Дирекция "Мониторинг и анализи" на Съвета за електронни медии, който бе приет на днешното заседание на електронния регулатор.  СЕМ е направил проверка за спазване на условията в индивидуалната лицензия за доставяне на..

публикувано на 23.05.24 в 19:52