Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Назначиха шестима заместник-ръководители на СРП

Снимка: БГНЕС

Прокурорската колегия назначи шестима заместник-ръководители на Софийската районна прокуратура. Двама от тях - Мима Куцкова и Иван Стефанов, бяха част от екипа на вече бившия районен прокурор на София Невена Зартова.

През февруари - в разгара на скандала за съществуването на група за влияние в съдебната система, начело на която е бил убитият няколко седмици по-рано Мартин Божанов, по прякор Нотариуса, тя и четиримата ѝ заместници подадоха оставки. Стефанов, Куцкова, Борислав Георгиев и Тодор Куюмджиев излязоха и с декларация, в която се разграничиха от Зартова и подкрепиха усилията за реформа на изпълняващия функциите главния прокурор Борислав Сарафов. 

По негово предложение кадровици избраха начело на най-натоварената прокуратурата Светлана Митова. 

За да се стигне до назначението на шестима ѝ заместници днес, се наложи Колегията да трансформира четири бройки за редови прокурори в длъжности за заместници и да прехвърли в София два щата от районните прокуратури в Ловеч и Търговище. 

Решенията бяха взети единодушно и без дискусия. 

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Киев съобщи за успешни удари срещу руски системи С-300 и С-400 в Крим

Украинските въоръжени сили са поразили три руски системи земя-въздух в окупирания от Русия полуостров Крим, заявиха от Киев. 90 държави и организации са заявили участие в мирната конференция за Украйна в края на седмицата. Успешни удари са били нанесени срещу модерните системи С-400 в Джанкой и тези от по-старо поколение С-300 близо до..

публикувано на 10.06.24 в 17:37
РИК - Силистра

ДПС първи в област Силистра на вота и за НС, и за ЕП

При 100% обработени протоколи ДПС печели изборите в Силистренска област за Народно събрание и Европейски парламент с по 36,7% - с около 1000 гласа повече от изборите през април 2023 година. При 66% обработени протоколи в област Силистра води ДПС Разликата между ДПС и останалите политически формации е от 10 до 30 на сто.  С втори резултат са ГЕРБ..

публикувано на 10.06.24 в 17:37

Вотът за НС в област В. Търново: ГЕРБ-СДС - 26,85%, "Възраждане" - 16,83%, ДПС - 11,21%

Окончателните резултати от изборите за народни представители в област Велико Търново определиха четвърто място за коалицията "Продължаваме промяната – Демократична България" с 10,45%, която на вота миналата година беше втора политическа сила. Победители са ГЕРБ-СДС с подкрепата на 26,85% от гласовете.  На изборите във Великотърновска..

публикувано на 10.06.24 в 17:20

МО с комуникационна кампания за 20 г. членство в НАТО

Министерството на отбраната стартира комуникационна кампания за 20 години членство в НАТО. Обявената като комуникационна кампания трябва да припомни, че "България вече е утвърден и надежден съюзник в Алианса". В кампанията има клипове, които ще разказват за бойната група на НАТО у нас, за българските пилоти на Ф-16 и други теми...

публикувано на 10.06.24 в 17:19

Неофициално: Евродепутати от ПП-ДБ - Никола Минчев, Радан Кънев и Христо Петров-Хазарта

ПП-ДБ ще бъде представена в ЕП от Никола Минчев, Радан Кънев и Христо Петров - Ицо Хазарта. Това потвърдиха за БНР от щаба на коалицията.  Минчев беше водач на листата, но Кънев и Петров са разместили подредбата с преференции от съответно пето и шесто място.  "Да, България" няма да излъчи евродепутат. Вторият в листата - Стефан Тафров, и последната -..

публикувано на 10.06.24 в 17:07

"Булгаргаз" предлага природният газ през юли да поевтинее с 1,28%

"Булгаргаз" предлага по-ниска цена с 1,28 процента на природния газ за юли в сравнение с юни, съобщиха от обществения доставчик. 58,79 лева за мегаватчас (без акциз и ДДС) е внесената от дружеството за утвърждаване от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) цена, по която да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е..

публикувано на 10.06.24 в 17:03

Обработени близо 94% от протоколите: Без промяна в подреждането

Новите междинни резултати от изборите за Народно събрание потвърждават разпределението на силите. При обработени близо 94% от протоколите на първо място е коалиция ГЕРБ-СДС с 24,63%, а на второ - ДПС с 15,89%. Коалицията ПП-ДБ остава трета с 14,81%. На четвърто място е партия "Възраждане", която получава 14,04%. Следват БСП със..

публикувано на 10.06.24 в 17:01