Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скокове в пространството и времето

БНР Новини
9
Снимка: Даниела Манолова

Тази история – историята на Радиото, което разказва истории за хора, които разказват истории за радиото, което разказва истории, започва и свършва на едно и също място. Разликата е само в етажа.
Тя започна в мазето и по-точно на онова „единствено място”, където е паднала бомба по време на Втората световна война, американска бомба, влетяла от юг през прозореца вдясно, пробила подовата плоча, но останала невзривена. И досега на това място избягват да складират тежка техника, за да не пропадне в мазето. Историята продължи, прескачайки с лекота от Старата къща на „Драган Цанков” 4 до различни краища на света и обратно. В епизод 4 беше на първите конгреси на Пощите, телеграфите и телефоните в Париж и Милано през 1925 г., а самият Епизод 4, вече като завършено аудио „прескочи” през 2010 г. до Женева, седалището на EBU (Европейски съюз за радио и телевизия), и Хаменлинна , Финландия, на 36 Международна фичър конференция (36 IFC) . Епизод 13 и 14 ни отведоха  до Радио Свободна Европа в Прага,  БиБиСи в Лондон,  Радио Ватикана в Рим и Дойче Веле в Бон, за да ни върнат обратно на заснежения връх на Витоша.  Историята мина като вихър и през  покрива на радиото, този път на „живо”, пред публика от приятели, привърженици и участници. И продължи. Този път отскочи до Куала Лумпур и Азиатско-тихоокеанския съюз за радио и телевизия, летя над Европа със самолета на Ингрид Делтонр, шеф на  EBU, на връщане мина през широко отворения прозорец на  Международния отдел,  Първо студио, 10-то, 40-то и 3-то студио и –  ЗАСЕГА – се установи във Второ студио.
20- те епизоди на Радиото, най-дългия документален сериал в историята на радиото в България,  неусетно и за самите автори създадоха уникална галерия от образи и автентични гласове, като започнем от най-старите:  гласа на Толстой от 1887, Бистришката четворка от  1898, сравнително по-новия глас на Гилермо Маркони от 1902, гласове, звучали в ефир на Европа от 1912 г насам, до гласовете на 101-годишната слушателка Ребека Нисим,  Александра Гюрчинова, секретарката на Сирак Скитник, цар Борис III,  Петър Увалиев, Панчо Владигеров, гласове от пиратското радио Каролина от 1962, Йордан Радичков,  Иван Добчев, Теодоси Спасов, Парашкев Хаджиев, Жан Пол Сартр, Рей Чарлс, Кирил Маричков, Емил Табаков, Ингрид Бергман, Ана Маняни, Дарина Такова, Асен Аврамов, Димитър Ганчев от Радио Ватикана, Кольо Гилана, Фреди Меркюри, Пламен Джуров, проф.Филип Панайотов, Ели Хауърт от БиБиСи, Петър Волгин, Атанас Атанасов, Радосвет Радев,  Нелсон Мандела, Лили Маринкова, Татяна Лолова,  Виза Недялкова, проф. Николай Василев,  доц. Вяра Ангелова,  Александър Андреев от Дойче Веле, Георги Стоилов, архитект на сградата на „Драган Цанков” 4,  Диди Върбанова, която през 60-те се опитва да „пробие” като певица в радиото, невъзпявайки Партията, до най-младия глас в сериала – Милена Дунева от Детския радиохор.
Общо 187 гласа + 1, този на основния разказвач Теодор Иванов, всички те, заедно, говорещи и говорили всякакви езици в продължение на 128 години, 80 от които по, пред, за, от мазето на, от покрива на, около и не особено далече от Българското национално радио.
Радиото преодолява разстояния. Освен, че го прави на всякакви езици, прави го и във всякакъв смисъл. Част от феномена.
Първият епизод беше излъчен в 10.30 часа, на 25 януари, 2010 година.


Снимка
Епизод 20: Пътуване през Второ студио или 75 години Радиотеатър


Снимка
Епизод 19: Часовникът на Международния отдел

Снимка
Епизод 18: Един средно напрегнат работен ден

Снимка
Епизод 17: VOX HUMANA

Снимка

Епизод 16: Музиката, Каролина и малките секунди


Снимка

Епизод 15: Без помощта на очите

Снимка

Епизод 14: Българският глас - продължение

Снимка

Епизод 13: Българският глас
Снимка
Епизод 12: Стълба към небето
Снимка

Епизод 11: Артефир

Снимка

Епизод 10: Сегашно продължително време

Снимка
Епизод 9: Мултиплициране на първообраза

Снимка
Епизод 8: Власт в мегахерциСнимка
Епизод 7: Бойно поле

Снимка
Епизод 6: Един живот

Снимка
Епизод 5: Сиракът – директор


Снимка
Епизод 4: Нулева точкa


Снимка
Епизод 3: История в три къщи

Снимка
Епизод 2: Преодоляване на разстоянията

Снимка
Епизод 1: Феноменът

В самото начало, когато започнахме с празен лист,  с въпроса: Кои сме ние? и с идея за музика на драматургията, екипът беше малък: Теодор Иванов и Даниела Манолова, но  бързо дойдоха Любомира Константинова, Николета Атанасова, Борислав Евлогиев, за епизод 16 и Цвети Начева, а с последния, 20 епизод към авторите се присъедини и Яна Добрева. Продуцент на 17-те епизода на сериала е Пауляна Новакова, директор на програма „Христо Ботев“ през  2010 г. И през цялото време, особено през онова продължително време с откачения ритъм: всеки понеделник нов епизод, сериалът Радиото се развиваше като динамично и атрактивно аудио благодарение на преданата и изкусна работа на звукорежисьора Живко Марев. При последния засега, 20-и епизод в постпродукцията се включи и Константин Райдовски.   
Награди: Златен будилник на програма „Христо Ботев“ на БНР, Награда на журналистите в България и Селекция на 36 Международна Фичър Конференция, Хаменлинна, Финландия.  






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Джони пред Микрофоните

Георги Пенков-Джони не прилича на нищо друго в българската култура и същевременно е направил толкова много за нея, че е трудно делата му да бъдат обхванати. "През 1960 Рангел Вълчанов реши да направи един филм – без хонорари и без пари, с лента, останала от продукции, и по сценарий на Иван Стоянович. На мен ми дадоха една Награ и станах..

публикувано на 25.04.24 в 16:26

И тъжно, и самотно

На 21 април 2024 г. Радиотеатърът излъчва премиерата на радиопиесата на Петър Маринков "Последната нощ". Написан специално за радио, драматургичният текст на известния наш писател и драматург поставя наболели и горчиви въпроси, пред които се изправяме всеки ден и на които ни е трудно да намерим отговор. Например: Как да не сме сами в..

публикувано на 19.04.24 в 12:05

Нови поети в поредицата "Спасени думи"

През последните две години програма "Христо Ботев" на Българското национално радио излъчи стиховете на стотина наши съвременни поети. Необходимостта да звучи български стих в националните ни програми е явна и наложителна. Защото заедно с техническия напредък на века вкусът на публиката към прекрасното се променяше, слизаше надолу към чалгата и още..

публикувано на 05.04.24 в 08:05

Епизод 5: Роклята на Алла

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 23.03.24 в 08:35

Неподражаемият Славомир Мрожек в неделния радиотеатър

Радиотеатърът е подготвил за своите почитатели три произведения на полския драматург Славомир Мрожек: "Лисан кандидат", "Лисан философ" и "Вода". Идеята за миниатюрите с главен герой Лисан идва на Мрожек от знаменития средновековен пародиен епос "Роман за Лисан", в който главни герои за животни – лисица, вълк, мечка… Мрожек обаче обръща нещата:..

публикувано на 22.03.24 в 14:15