Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Непознатите будители

Коя е Дафина – Българската мадона на Майстора

Снимка: БНР

На 1 февруари 2022 г. се отбелязаха 140 години от рождението на Владимир Димитров-Майстора.

За неизвестните архиви и история на българския гений на платното, както и за предстоящите международни инициативи и учредяването на стипендия на негово име разказа в “Нашият ден“ д-р инж. Красимира Димитрова, изследователка на живота и творчеството на художника и родственица на Дафинка – Българската мадона на Майстора:

“Бих казала, че “Българската мадона“ като картина е емблемата на галерията в Кюстендил. Това е единствената картина на Майстора, която сменя името си, той я нарича просто “Мома в зелено“. Моделът, който е изобразен, е сестра на моя дядо. Те са три сестри, две от тях са рисувани от Майстора.

Това момиче умира много младо и от него остава само една картина на Майстора, която е подарена на нашето семейство и една ученическа книжка. Това момиче никога не е било снимано на фотография.

Майстора е имал особено отношение към този модел, показва го, когато тя умира. Остава няколко часа след това да плаче не нейния гроб и след това го посещава ежедневно, което се прави от най-близките.

После той подарява нейния портрет на семейството на Дафина, всъщност на моя прадядо. Той изключително рядко подарява масла. Той е правил обичайно умалени копия на своите картини и ги е давал на моделите или е подарявал рисунки и предварителни работи.


Тази картина пази нещо, което е като семейна и национална ценност. Картината остана 84 години в нашето семейство, предавана през четири поколения. Сега може да се открие в постоянната експозиция на галерията в Кюстендил, реставрирана през 2018 г.

Летата израснах на село и картината е била винаги в хола ни. Идвали са да я снимат, писано е за нея в книга. Осъзнаването на тази ценност стана все по-голямо, когато бях в гимназията и исках да покажа реферат за Майстора и да представя на моите ученици по-интересна информация и повече снимки от негови продукции.

Майстора е признат още приживе и получава много награди, не само в България. Това, което откривам е, че Дафина е вторият или третият модел, който не е рисуван само на една или две картини. Тя е и в композиции на Майстора и в четири отделни портрета. Много е важно да знаем за неговата човечност и отношението към хората.“


Къща-музей "Владимир Димитров-Майстора" е открита е на 25 юни 1982 по повод на 100-годишнината от рождението на Владимир Димитров-Майстора. Там Майстора живее и твори през 1926-44. В стаята е съхранена атмосферата, в която е живял творецът. На горния етаж са експонирани фотодокументи, илюстриращи приноса му към българското и световното изобразително изкуство: предмети, свързани с неговия живот и творчество.

Чуйте в звуковия файл радио разходка до село Шишковци и посещение на къщата-музей „Владимир Димитров-Майстора“ в “Нашият ден“ с уредника Кирил Иванов. Чуйте още кой протяга ръка на българските таланти днес чуйте от пълния разговор в звуковия файл.

Снимки: БНР, facebook/ArtGalleryVladimirDimitrov


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Детска книга за късмета и проявленията му

Кой не си пожелава късмет? Тъкмо това е заглавието на книгата на Лорънс Шимел с илюстрации на Хуан Камило Майорга. От каква гледна точка обаче човек има късмет е друг въпрос.  За двете братчета, герои на книгата, късметът се изразява различно – единият има куче и може да чете в тъмното без фенерче, а другият просто вижда. Всеки е късметлия по..

публикувано на 28.04.24 в 08:20

Сцена "Дерида" в подкрепа на млади хореографи

Сцена "Дерида" отправя отворена покана към български хореографи, танцови екипи и компании, които работят на свободна практика в областта на съвременни танц, да кандидатстват по програма в подкрепа на млади хореографи. За стартиращите творци това е възможност да покажат най-новите си произведения на сцена "Дерида", обявява в "Артефир"..

публикувано на 27.04.24 в 10:00

"Емоции от първа необходимост" поставя по забавен начин важни теми за съвременното общество

Авторският музикален спектакъл "Емоции от първа необходимост" е премиерното заглавие в афиша на Драматичния театър "Сава Огнянов" - Русе. Постановката е на Ева Данаилова по фрагменти от "Страх и мизерия в Tретия райх" на Бертолт Брехт. Според нейното режисьорско решение спектакълът обединява две от миниатюрите в пиесата на Брехт –..

публикувано на 27.04.24 в 08:50
Снимката е илюстративна

Чупим шаблони

В редакция "Хумор и сатира" традиционно сме против шаблоните, чупим ги непрестанно, но не ги изхвърляме, че може да потрябват. Тази неделя след новините в 18 това изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос". - "Истинските новини" – жителите на Канарските острови се бунтуват срещу туристите,..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев

Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев танцуват на фестивала "Екселсиор" в Сиена

В навечерието на Международния ден на танца "Артефир" запознава слушателите с една вълнуваща новина от звездната карта на световния балет. Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев на Балета на Държавна опера - Стара Загора участват в 12-ия Танцов фестивал "Екселсиор" в Сиена , под артистичното ръководство на маестро Марко..

публикувано на 26.04.24 в 15:00