За думите

вторник, от 15.30 до 17.00 часа

Предаването търси баланса между познанието и забавлението, между пуристичните нагласи на част от аудиторията и приемането на естествения развой на езика. Намира го като говори за езика ни пристрастно, но не патетично, популярно, но не популистки, познавателно, но не назидателно. „За думите” не е курс по български език и не се бори за чистотата на българския език. „За думите” е разговор за езика/езиците, за българския език, за речта на различните хора, поколения и групи, които говорят български. Това, за което се борим, е добрият вкус, мярката и себеуважението, част от което е и уважението към езика, чрез който общуваме и се изразяваме.
Гости и „съавтори“ на предаването са най-добрите езиковеди от Института за български език при БАН, от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и другите университети в страната, изявени български творци, учители, студенти, ученици и слушатели.
Награда „Сирак Скитник“ през 2014 година. Предаването няма аналог в националния ефир като запазена територия на траен интерес към темата за езика изобщо и българския език и реч.

Екип на предаването: Венета Гаврилова, Зорка Мирчева
Връзка с екипа: тел. 02 987 50 36 и zadumite@bnr.bg

Публикации

Стоян Николов – Торлака

Какво ни казва Северозападът?

За чепатия говор и сарказма, прикриващ тъгата на откъснатия от родното място северозападен човек разговаряме с писателя Стоян Николов – Торлака, автор на „Северозападен романь“, „Автономията????“, „Май ше ни бъде…“, „Иваил цар“ и още много истории –..

публикувано на 04.09.18 в 16:50
Славянски имена на градове на географската карта на Германия.

Славянски имена на селища в Германия

Някои от големите градове в източната част на Германия носят славянски по произход имена. Част от тях лесно се разпознават, други са силно изменени в немския си вариант. От какви славянски думи идват имената Любек, Чортау, Росток, Шверин, Берлин, Лайпциг,..

публикувано на 28.08.18 в 17:05

За българското приключение, музиката и светлината с Лора Джош-Марков

Ако обичаш приключенията, животът ти ги поднася – това би могла да е най-кратката история на Лаура Елизабет Анна Джош-Марков. В нея обаче задължително трябва да присъстват музиката, децата, общуването на различни езици и любовта, разбира се. Американка, с..

публикувано на 22.08.18 в 15:53

Панаир без кражба не бива!

Ако тази народна мъдрост казва истината и ако оптимистично оприличим родната действителност с панаир… значи повсеместното крадене си е напълно в реда на нещата. Има обаче и народни умотворения, и то много повече, които заклеймяват кражбата като позорно..

публикувано на 21.08.18 в 17:15

Гимнастика за сивите клетчици с „Криминалистите“

Любителите на криминалния жанр и заплетените случаи от всекидневието на следователите могат да си доставят удоволствието да проследят историята във втората книга от поредицата на доц. Людмил Георгиев – опитен криминалист и преподавател. Описаните..

публикувано на 17.08.18 в 15:53

С песен към … пълно затъпяване

Не само затъпяване, но и тотално принизяване на човека до „парче плът“ с инстинкти и физиологични функции, а, и с материални мераци… Да ми простят деликатните натури, но не намирам по-меки думи, за да изразя потреса си от „текстовете“ на повечето..

публикувано на 14.08.18 в 17:05
Село Мраченик

Флясаш ли мещренски? или мраченишкият мещренски таен език

Мраченик е село в Карловско, а „мештръ“ е майстор строител на същия този таен мещренски език. Той е само един от говорите на зидарските дружини от различни краища на България, които обикаляли градове и села по несигурните пътища на Османската империя, без..

публикувано на 07.08.18 в 16:40

Образование в Двореца

Покрай богатата културна програма и очарованието на Двореца в Балчик може да пропуснем една не по-малко важна функция на културния център. В него от години се провеждат ученически стажове, пленери, доброволчески практики, майсторски класове и други..

публикувано на 06.08.18 в 17:10

За грош петел – за грош пее

С парите, освен че се измерва материалното ни благосъстояние, може да се определи умът, съобразителността, достойнството, моралът и още какво ли не. Не със самите пари, разбира се, а с помощта на думите, назоваващи паричните знаци, и включени в съчетания,..

публикувано на 31.07.18 в 16:55
Розата на ветровете в Несебър със специфичните местни наименования на ветровете

Морският жаргон

Особен „народ“ са моряците. „Първо, те обитават една уникална територия – морето, и второ, говорят на свой език, който е напълно неразбираем за човека от сушата.“ – пише в книгата си „Sociologia del mare или фрагменти от морския живот“ доц. Иван Евтимов –..

публикувано на 25.07.18 в 08:55