Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ПРИКАЗКИ ЗА НАЙ-МАЛКИТЕ

"Морска мечта" от Ванеса Василева

Този разказ е част от петия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки: София Железнова, ОУ „Георги Бенковски“, Бургас
     Имало едно време малко момиче на име Ванеса, което много обичало да мечтае, играе, рисува и лудува, но и да спи и сънува. Случило се така, че един следобед подредила своите играчки и легнала на леглото. Бързо заспала и сънувала ли, сънувала…
     Била точно до морето и вълните. Играла си с водата и пясъка, мидите и камъчетата, направила си замък и си мислила ,,Колко ли морета има на Земята, като нашето!” ,,Дали и те са солени?”,,Дали са красиви” Изведнъж видяла малка рибка, която се бе оплела в едно водорасло.
     - Никога не съм виждала толкова красива рибка!
     Протегнала  ръце, хванала рибката и я освободила от водораслото. Пуснала я обратно на свобода във водата и помахала с ръчичка. Изненадата била голяма, когато рибката я погледнала, помахала с опашка  и поканила момиченцето да я последва във водата.
     - Ако я последвам, тя може да ми покаже красотата на Черно море и Бургаския залив! - помислила Ванеса.
     - Рибке, но аз не мога да плувам, страхувам се!
     - Не се страхувай мило дете, аз ще съм с теб и ще те пазя. Ти ми помогна, аз ще ти помогна като ти покажа един чуден свят.
     Усмихнала се и тръгнала след рибката. Потопила главичка  и видяла един друг свят, свят на морските мечти. Рапани, миди, медузи, риби и скариди. Протегнала ръце и ги взела в шепите си. За първи път виждала толкова красиви морски дарове. Те били подарък от рибката за това, че я спасила от водораслото. 
     - Рибке, може ли да ги покажеш и на моето семейство? – попитало момиченцето.
     - Разбира се, и те са тук с нас - отговорила рибката.
     Красиво и чудесно било подводното пътешествие непознато за момиченцето и неговото семейство. Ванеса усетила една ръка на своето рамо, а после по бузката.
     - Хайде събуди се време е да ставаш. Отиваме на морския бряг там ни  чакат много изненади. – събуди я тихият глас на мама.
     Разтъркала очички, огледала се и разбрала, че рибката е била в съня ѝ, но е сбъднала една морска мечта.


АвторВанеса Василева - 6 години 
Група ,,Делфинче”, ДГ ,,Моряче”, град Бургас
Учител: Даниела Вълчева

Този разказ е част от петия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от петото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са от цяла България, на възраст от 5 до 18 години.

Събрахме 70 истории разделени в седем категории: приказки за най-малките, какво ми разказа вятърът, приказки за животни, приказки за магии и вълшебства, фантастични истории, морски небивалици, приказки и стихове за добри и щедри сърца.

© БНР Бургас, 2021
http://bnr.bg/burgas

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 26 НОЕМВРИ:

Здравейте в петък! Денят е тук  хладен, мрачен, но пък с обещание , че ще мине  неусетно. Не винаги става така, както бихме искали, но важното еда продължим да вярваме, че рано или късно нещо хубаво ще се случи и на нас.”Добро утро Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч. -   рубриката „Тема на деня“ - около 60 дка имоти..

публикувано на 26.11.21 в 06:30

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 25-ти ноември

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа: Не отлагайте за утре това, което можете да направите днес! Утре могат да го забранят… Добро утро в четвъртък! Ето, че правителството удължи с 4 месеца - до 31 март догодина, извънредната епидемична обстановка в страната. Причината е интензивното разпространение на Covid-19. А утрото на 25-ти..

публикувано на 25.11.21 в 06:58

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 24 НОЕМВРИ:

Здравейте в утрото на днешната сряда. Делникът започва забързан и пълен с изненади. Ако искате да постигнете по-добри неща, трябва да станете по – добри хора. Добро  утро, време е за чаша кафе в компанията на БНР - Бургас ☕🍂💛 Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч: -   В рубриката ни „Тема на деня“ търсим отговора на..

публикувано на 24.11.21 в 06:30

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 23-ти ноември

Не винаги можем да живеем щастливо, но винаги можем да сме щастливи, че живеем! Добро утро във вторник! За съжаление, докато ние кротко сме спали, най-малко 46 души загинаха, след като пътнически автобус с македонска регистрация се запали на автомагистрала "Струма". Седем души са ранени. Автобусът е пътувал от Турция към Северна Македония. В..

публикувано на 23.11.21 в 06:53

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 22 НОЕМВРИ:

Здравейте в понеделник! Поне веднъж на ден отделете миг, за да се запитате кое наистина е важно и имайте мъдростта да градите живота си около отговора.  Добро утро ☕🍂 🍏 от БНР – Бургас! Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч: - В рубриката ни „Тема на деня“ – България избра своя президент! Очакван ли беше този резултат, какво..

публикувано на 22.11.21 в 06:30

ОЧАКВАЙТЕ В "ЕВА В НЕДЕЛЯ" СЛЕД 13 ЧАСА НА 21 НОЕМВРИ!

В „Ева в неделя“ днес ще ви срещнем с едно от най-популярните артистични семейства на България. Певицата Богдана Карадочева и композитора Стефан Димитров, десетилетия заедно вървят през живота, преминали през всякакви перипетии и пътувания. Наскоро ги събираха в една автобиографична книга, озаглавена „Безнадежден случай“, по името на едноименната им..

публикувано на 21.11.21 в 00:18

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 19-ти ноември

Казват, че за да живееш дълго не е необходимо много - просто добро здраве, няколко милиона в банката и …всеки ден да е петък…. Е, бъдете здрави, пари идват и на заплата, а освен това днес е петък! Добро утро, освежаваме го със свежа музика и най-актуалното от деня в ефира на БНР Бургас. В темата ни днес отново на фокус е енергийната криза –..

публикувано на 19.11.21 в 06:55