Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ПРИКАЗКИ ЗА НАЙ-МАЛКИТЕ

"Мая и златната гъбка" от Златомир Стефанов

Този разказ е част от петия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки: София Железнова, ОУ „Георги Бенковски“, Бургас
     Някога имало едно момиче на име Мая, което живеело с майка си. То си имало и баба, която живеела две гори по-надалеч. 
     Един ден Мая решила да отиде на гости на баба си. Тя казала на майка си да ѝ приготви храна. Сложила я в една кошница и тръгнала към първата гора. Там обаче я посрещнал вълкът. Изплашила се Мая и хукнала да бяга. Бягала, бягала, видяла един храст и се скрила в него. Така избягала от вълка, но изгубила пътя. 
Тръгнала напосоки и почнала да плаче. На една полянка видяла една златна гъбка. Мая се доближила до нея и я попитала дали знае пътя до къщата на баба ѝ. Гъбката ѝ отвърнала, че ако я откъсне, ще и каже откъде да мине. Тръгнали двете и не след дълго стигнали до един мост. Този мост бил пазен от триглав змей. Двете змейови глави казали, че ще пуснат момичето да мине, ако им даде златната гъбка. Третата глава се навела и им прошепнала, че тя ще преспи двете глави и те ще минат спокойно. Така и станало. 
     Продължили двете напред. Златната гъбка продължавала да показва откъде да минават. Когато стигнали втората гора, видели много плодове и цветя. Мая решила да набере букет за баба си. Изведнъж се появила Добрата фея и ги попитала къде отиват. Казали ѝ, че отиват при бабата на Мая. Феята им предложила да ги посипе с вълшебен прашец и така те по-бързо ще стигнат до къщата. Съгласили се, феята ги посипала с прашец и те полетели. Наслаждавали се на гледката отвисоко и съзряли къщата на бабата. Приземили се в двора и почукали на вратата. 
     Отворила им бабата. Поканила ги да седнат в двора, да похапнат от плодовете и да пийнат топъл чай. Мая и гъбката ѝ разказали през какво са минали, докато стигнат при нея и всички били много доволни от щастливия край.


АвторЗлатомир Стефанов - 10 години 
ОУ „Антон Страшимиров“, гр. Бургас
Учител: Недялка Карастамова

Този разказ е част от петия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от петото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са от цяла България, на възраст от 5 до 18 години.

Събрахме 70 истории разделени в седем категории: приказки за най-малките, какво ми разказа вятърът, приказки за животни, приказки за магии и вълшебства, фантастични истории, морски небивалици, приказки и стихове за добри и щедри сърца.

© БНР Бургас, 2021
http://bnr.bg/burgas

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 26 НОЕМВРИ:

Здравейте в петък! Денят е тук  хладен, мрачен, но пък с обещание , че ще мине  неусетно. Не винаги става така, както бихме искали, но важното еда продължим да вярваме, че рано или късно нещо хубаво ще се случи и на нас.”Добро утро Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч. -   рубриката „Тема на деня“ - около 60 дка имоти..

публикувано на 26.11.21 в 06:30

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 25-ти ноември

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа: Не отлагайте за утре това, което можете да направите днес! Утре могат да го забранят… Добро утро в четвъртък! Ето, че правителството удължи с 4 месеца - до 31 март догодина, извънредната епидемична обстановка в страната. Причината е интензивното разпространение на Covid-19. А утрото на 25-ти..

публикувано на 25.11.21 в 06:58

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 24 НОЕМВРИ:

Здравейте в утрото на днешната сряда. Делникът започва забързан и пълен с изненади. Ако искате да постигнете по-добри неща, трябва да станете по – добри хора. Добро  утро, време е за чаша кафе в компанията на БНР - Бургас ☕🍂💛 Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч: -   В рубриката ни „Тема на деня“ търсим отговора на..

публикувано на 24.11.21 в 06:30

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 23-ти ноември

Не винаги можем да живеем щастливо, но винаги можем да сме щастливи, че живеем! Добро утро във вторник! За съжаление, докато ние кротко сме спали, най-малко 46 души загинаха, след като пътнически автобус с македонска регистрация се запали на автомагистрала "Струма". Седем души са ранени. Автобусът е пътувал от Турция към Северна Македония. В..

публикувано на 23.11.21 в 06:53

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 22 НОЕМВРИ:

Здравейте в понеделник! Поне веднъж на ден отделете миг, за да се запитате кое наистина е важно и имайте мъдростта да градите живота си около отговора.  Добро утро ☕🍂 🍏 от БНР – Бургас! Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч: - В рубриката ни „Тема на деня“ – България избра своя президент! Очакван ли беше този резултат, какво..

публикувано на 22.11.21 в 06:30

ОЧАКВАЙТЕ В "ЕВА В НЕДЕЛЯ" СЛЕД 13 ЧАСА НА 21 НОЕМВРИ!

В „Ева в неделя“ днес ще ви срещнем с едно от най-популярните артистични семейства на България. Певицата Богдана Карадочева и композитора Стефан Димитров, десетилетия заедно вървят през живота, преминали през всякакви перипетии и пътувания. Наскоро ги събираха в една автобиографична книга, озаглавена „Безнадежден случай“, по името на едноименната им..

публикувано на 21.11.21 в 00:18

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 19-ти ноември

Казват, че за да живееш дълго не е необходимо много - просто добро здраве, няколко милиона в банката и …всеки ден да е петък…. Е, бъдете здрави, пари идват и на заплата, а освен това днес е петък! Добро утро, освежаваме го със свежа музика и най-актуалното от деня в ефира на БНР Бургас. В темата ни днес отново на фокус е енергийната криза –..

публикувано на 19.11.21 в 06:55