Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ПРИКАЗКИ ЗА НАЙ-МАЛКИТЕ

"Приключенията на Тими и бонбоненото човече" от колектив

Този разказ е част от петия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки: София Железнова, ОУ „Георги Бенковски“, Бургас
     Не много отдавна, но много далече, зад високи баири, в китно селце, имало детска градина с весела дружина, от малки слънчеви деца.
Всички те обичали да пеят, да танцуват, да лудуват, но най-много обичали да похапват бонбони.
     Един слънчев ден, Верето не дошла в детската градина. Тими я чакал цял ден, но нея я нямало. Била болна. 
     Вечерта, когато се прибрало вкъщи, момченцето, помолило майка си да го заведе да види болната си приятелка и да и занесе бонбонче.
     Верето живеела в другия край на селото и трябвало доста да повървят. Тими облякъл новото си зелено яке, сложил в джобчето едно червено бонбонче и тръгнали.
     Вървели, вървели и изведнъж Тими подскочил, за да прескочи една локва и бонбочето изпаднало от джоба му. Търкулнало се на земята и се превърнало в червено бонбонено човече. Поогледало се и видяло, че е само. Тръгнало по пътя, за да настигне Тими, но се изгубило. Бонбоненото човече много се натъжило, защото от всичко на света най-много обичало шоколад и да радва децата, а сега и Тими и Верето щели да са тъжни. Заплакало бонбоненото човече и силно си пожелало да помогне на болното момиченце.
     В това време, завалял дъжд. Бонбоненото човече започнало да се топи. Потекла шоколадова струя, после червена, докато накрая съвсем изчезнало. Изведнъж, дъждът спрял и в небето се извила дъга, която започвала с шоколадово кафяво, после червено и после всички други цветове на дъгата.
     През това време, Тими стигнал до къщата на Верето, разбрал, че бонбончето го няма и му станало мъчно, че няма да може да зарадва приятелката си, която много обичала бонбони. Верето излязла навън да го посрещне и двамата учудено загледали дъгата в небето. Изведъж от дъгата започнали да падат безброй, цветни и шоколадови бонбони. 
     Те били толкова много, че децата събирали, събирали, докато напълнили всичките си джобчета. Тими погледнал Верето и се усмихнал, а тя била много щастлива с джобчетата пълни с разноцветни бонбони.
     Така бонбоненото човече зарадвало не само Тими и Верето, а всички деца по целия свят.


Авторгрупа „Звездичка“ – 4-5 години 
ДГ „Славейче“, село Лесново, община Елин Пелин

Този разказ е част от петия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от петото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са от цяла България, на възраст от 5 до 18 години.

Събрахме 70 истории разделени в седем категории: приказки за най-малките, какво ми разказа вятърът, приказки за животни, приказки за магии и вълшебства, фантастични истории, морски небивалици, приказки и стихове за добри и щедри сърца.

© БНР Бургас, 2021
http://bnr.bg/burgas

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 26 НОЕМВРИ:

Здравейте в петък! Денят е тук  хладен, мрачен, но пък с обещание , че ще мине  неусетно. Не винаги става така, както бихме искали, но важното еда продължим да вярваме, че рано или късно нещо хубаво ще се случи и на нас.”Добро утро Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч. -   рубриката „Тема на деня“ - около 60 дка имоти..

публикувано на 26.11.21 в 06:30

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 25-ти ноември

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа: Не отлагайте за утре това, което можете да направите днес! Утре могат да го забранят… Добро утро в четвъртък! Ето, че правителството удължи с 4 месеца - до 31 март догодина, извънредната епидемична обстановка в страната. Причината е интензивното разпространение на Covid-19. А утрото на 25-ти..

публикувано на 25.11.21 в 06:58

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 24 НОЕМВРИ:

Здравейте в утрото на днешната сряда. Делникът започва забързан и пълен с изненади. Ако искате да постигнете по-добри неща, трябва да станете по – добри хора. Добро  утро, време е за чаша кафе в компанията на БНР - Бургас ☕🍂💛 Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч: -   В рубриката ни „Тема на деня“ търсим отговора на..

публикувано на 24.11.21 в 06:30

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 23-ти ноември

Не винаги можем да живеем щастливо, но винаги можем да сме щастливи, че живеем! Добро утро във вторник! За съжаление, докато ние кротко сме спали, най-малко 46 души загинаха, след като пътнически автобус с македонска регистрация се запали на автомагистрала "Струма". Седем души са ранени. Автобусът е пътувал от Турция към Северна Македония. В..

публикувано на 23.11.21 в 06:53

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 22 НОЕМВРИ:

Здравейте в понеделник! Поне веднъж на ден отделете миг, за да се запитате кое наистина е важно и имайте мъдростта да градите живота си около отговора.  Добро утро ☕🍂 🍏 от БНР – Бургас! Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч: - В рубриката ни „Тема на деня“ – България избра своя президент! Очакван ли беше този резултат, какво..

публикувано на 22.11.21 в 06:30

ОЧАКВАЙТЕ В "ЕВА В НЕДЕЛЯ" СЛЕД 13 ЧАСА НА 21 НОЕМВРИ!

В „Ева в неделя“ днес ще ви срещнем с едно от най-популярните артистични семейства на България. Певицата Богдана Карадочева и композитора Стефан Димитров, десетилетия заедно вървят през живота, преминали през всякакви перипетии и пътувания. Наскоро ги събираха в една автобиографична книга, озаглавена „Безнадежден случай“, по името на едноименната им..

публикувано на 21.11.21 в 00:18

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 19-ти ноември

Казват, че за да живееш дълго не е необходимо много - просто добро здраве, няколко милиона в банката и …всеки ден да е петък…. Е, бъдете здрави, пари идват и на заплата, а освен това днес е петък! Добро утро, освежаваме го със свежа музика и най-актуалното от деня в ефира на БНР Бургас. В темата ни днес отново на фокус е енергийната криза –..

публикувано на 19.11.21 в 06:55