Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПРИКАЗКИ ЗА НАЙ-МАЛКИТЕ

"Приключенията на Тими и бонбоненото човече" от колектив

Този разказ е част от петия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки: София Железнова, ОУ „Георги Бенковски“, Бургас
     Не много отдавна, но много далече, зад високи баири, в китно селце, имало детска градина с весела дружина, от малки слънчеви деца.
Всички те обичали да пеят, да танцуват, да лудуват, но най-много обичали да похапват бонбони.
     Един слънчев ден, Верето не дошла в детската градина. Тими я чакал цял ден, но нея я нямало. Била болна. 
     Вечерта, когато се прибрало вкъщи, момченцето, помолило майка си да го заведе да види болната си приятелка и да и занесе бонбонче.
     Верето живеела в другия край на селото и трябвало доста да повървят. Тими облякъл новото си зелено яке, сложил в джобчето едно червено бонбонче и тръгнали.
     Вървели, вървели и изведнъж Тими подскочил, за да прескочи една локва и бонбочето изпаднало от джоба му. Търкулнало се на земята и се превърнало в червено бонбонено човече. Поогледало се и видяло, че е само. Тръгнало по пътя, за да настигне Тими, но се изгубило. Бонбоненото човече много се натъжило, защото от всичко на света най-много обичало шоколад и да радва децата, а сега и Тими и Верето щели да са тъжни. Заплакало бонбоненото човече и силно си пожелало да помогне на болното момиченце.
     В това време, завалял дъжд. Бонбоненото човече започнало да се топи. Потекла шоколадова струя, после червена, докато накрая съвсем изчезнало. Изведнъж, дъждът спрял и в небето се извила дъга, която започвала с шоколадово кафяво, после червено и после всички други цветове на дъгата.
     През това време, Тими стигнал до къщата на Верето, разбрал, че бонбончето го няма и му станало мъчно, че няма да може да зарадва приятелката си, която много обичала бонбони. Верето излязла навън да го посрещне и двамата учудено загледали дъгата в небето. Изведъж от дъгата започнали да падат безброй, цветни и шоколадови бонбони. 
     Те били толкова много, че децата събирали, събирали, докато напълнили всичките си джобчета. Тими погледнал Верето и се усмихнал, а тя била много щастлива с джобчетата пълни с разноцветни бонбони.
     Така бонбоненото човече зарадвало не само Тими и Верето, а всички деца по целия свят.


Авторгрупа „Звездичка“ – 4-5 години 
ДГ „Славейче“, село Лесново, община Елин Пелин

Този разказ е част от петия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от петото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са от цяла България, на възраст от 5 до 18 години.

Събрахме 70 истории разделени в седем категории: приказки за най-малките, какво ми разказа вятърът, приказки за животни, приказки за магии и вълшебства, фантастични истории, морски небивалици, приказки и стихове за добри и щедри сърца.

© БНР Бургас, 2021
http://bnr.bg/burgas







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булевард Демокрация" на 23 юли

Темите в предаването днес: Едни се борят с пожарите, други с безводие.Общините Сунгурларе и Карнобат обявиха, че въвеждат режим на водата за някои  населените места. Каква е причината и как ще се справят в жегите местните кметове- ще чуем сунгурларския градоначалник Димитър Гавазов и карнобатския Георги Димитров.Темата следи Калина Енчева...

публикувано на 23.07.24 в 14:36

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 23 ЮЛИ!

Пожарите в Община Болярово са овладяни. Днес фокусът ни е върху друг летен проблем-безводието. 20 населени места в Община Стралджа са на воден режим, обявено е частично бедствено положение за тях. След новините в 8 часа по темата ще чуем кмета Атанас Киров. За климатичните промени и горещите вълни ще разберем повече след 8.30 от Зорница..

публикувано на 23.07.24 в 07:19

"Булевард Демокрация" на 22 юли

Темите в предаването днес: Какво  се случва днес във Воден и как хората се възстановяват от преживяното, репортаж на Даниела Костова. Как бургазлии продължават да помагат на пострадалите хора? За случващото се в Близкия Изток и с израелските заложници, сред които има и български граждани, интервю на Александра Маркарян с посланика на Израел у нас Н...

публикувано на 22.07.24 в 14:39

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 22 ЮЛИ!

Седми ден продължава борбата с огъня в района на крайграничната община Болярово. Обстановката в ранните сутрешни часове е  спокойна, няма опасност за населени места.  И през тази нощ е имало две активни огнищата между  селата  Воден и Голям дервент. И днес на място остават  десетки пожарникари, военнослужещи, горски служители, земеделски..

публикувано на 22.07.24 в 07:11

ОЧАКВАЙТЕ В „ЕВА В НЕДЕЛЯ“ ОТ 13 ДО 15 Ч:

От време на време е добре да спрем да гоним щастието и просто да бъдем щастливи. Прекрасна неделя ви желаем днес и ви каним на релакс и сладки приказки! Звукорежисьор е Алекс Пенев, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето гостите и темите в предаването ни: -   Ще ви срещна с една интересна дама – Диана Фъртунова. Тя е журналист, поет, писател..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Ден до пладне на 20 юли:

Темите в обзора на БНР Бургас днес включват казуса с плаж Силистар и заплащането, което би трябвало да осигури държавата.  Припомняме и продължаваме с темата за пожарите в община Болярово.  Как работи българският морски Шенген и какъв проблем е срещнал един бургазлия решил да се разходи с яхта?  Окръжният съд в Бургас остави за постоянно в ареста..

публикувано на 20.07.24 в 08:40

"Булевард Демокрация" на 19 юли

Темите в предаването днес: Каква е ситуацията в община Болярово? Кой помага в гасенето на пожарите? Ще чуем вътрешния министър Калин Стоянов и доброволеца Карамфил Иванов. Община Болярово откри дарителска  сметка в помощ  на пострадалите, от какво се нуждаят местните жители, интервю със зам.-кметът Нина Терзиева. Бургазлии помагат на Воден, Мариана..

публикувано на 19.07.24 в 14:21