Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ПРИКАЗКИ ЗА МАГИИ И ВЪЛШЕБСТВА

"Вълшебните обитатели" от Ирен Йорданова

Този разказ е част от петия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки: София Железнова, ОУ „Георги Бенковски“, Бургас
     Имало едно време едно момиченце, което се казвало Нора. То живеело с родителите си в приказна гора. Било много умно, послушно и трудолюбиво дете. Помагало на майка си в къщната работа, а на баща си в събирането на дърва за зимата.         
Нора растяла щастлива в тяхната малка, но уютна къщурка. Когато навършила 18 години тя казала на родителите си:
     - Мамо, тате, искам да пътешествам.
     - Ако така ще си щастлива, Нора, върви - казали те.
     Малко преди да тръгне, майка ѝ я извикала и ѝ казала:
     - Скъпа дъще, вземи този медальон. Той е вълшебен и ще те пази от неприятности.
     Всички се прегърнали и тя тръгнала. Вървяла през гората, срещала различни обитатели - кученца, котенца, зайчета и таралежчета. Те я поздравявали и тя разбирала какво си говорят. Това било странно.
     Един ден, стигнала до една река и решила да си почине. Задрямала, но изведнъж се пробудила от нечий глас.
     - Събуди се и се огледай! - рекъл гласът .
     Нора се стреснала, изправила се и се заоглеждала, но нищо не видяла. След малко се чул отново гласът. И тогава тя видяла малката рибка в реката.
     - Нора, тръгни по тази пътека, тя ще те отведе до твоето щастие. 
     Нора се зачудила как така може да разбира какво ѝ говори рибката. Но въпреки това я послушала. Тръгнала по пътеката и вървяла ли, вървяла. Стигнала до една поляна покрита с много красиви цветя. Навела се да ги помирише и се сепнала. Отново чула глас. Огледала се и видяла една пчеличка.
     - Ти ли ми говориш?
     - Да, аз те зова.- отвърнала пчеличката. 
     Изведнъж Нора видяла, че медальонът ѝ свети. 
     - Той ти помага да ни разбираш – казала пчелата. - Слушай ме внимателно. Продължавай да вървиш само направо и ще стигнеш до една гора. Ще влезеш навътре в нея. Ще намериш най-голямото дърво. Ще го познаеш по това, че само то има плодове. На  най-високия  клон има една ябълка, най-голямата. Откъсни я и я изяж. 
     - И после?- провикнала се Нора.
     Но пчелата излетяла и я оставила в неведение. 
     Момичето послушало насекомото и тръгнала по пътя, който ѝ бил заръчан. Намерила дървото и направила всичко, което ѝ било казано. Отхапала от ябълката и изведнъж голямото дърво се превърнало в красив момък. Той бил омагьосан и Нора успяла да развали магията.
     Те се влюбили.  Тръгнали заедно към дома на момъка, който бил принц на голямо кралство. Така добрата Нора намерила своето щастие.


Автор: Ирен Йорданова - 5 клас
ОУ „Елин Пелин”, Бургас

Този разказ е част от петия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от петото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са от цяла България, на възраст от 5 до 18 години.

Събрахме 70 истории разделени в седем категории: приказки за най-малките, какво ми разказа вятърът, приказки за животни, приказки за магии и вълшебства, фантастични истории, морски небивалици, приказки и стихове за добри и щедри сърца.

© БНР Бургас, 2021
http://bnr.bg/burgas
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 26-ти септември

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа: „Напоследък изборите толкова зачестиха, че станаха по-редовни и от градския транспорт“… Добро утро в понеделник! Нова седмица - нов късмет! Надяваме се и с нов парламент, след изборите тази неделя на 2-ри октомври. А до тогава, отваряме очите с най-актуалното в сутрешния ефир на БНР Бургас, ето..

публикувано на 25.09.22 в 19:27

ОЧАКВАЙТЕ В "ЕВА В НЕДЕЛЯ" СЛЕД 13 ЧАСА НА 25 СЕПТЕМВРИ!

Истински подарък от есента е днешният ден-слънцето свети ласкаво и не допуска никакви лоши мисли да минават през главите ни, напротив, всичко носи енергията и красотата на жълто-червено-кафявите цветове, които ни заобикалят. Цветни и смислени ще са и срещите ни в Ева в неделя днес. За взаимоотношенията между хората, за младите, техния път и..

публикувано на 25.09.22 в 12:42

Ден до пладне на 24-ти септември

За начало ще отскочим ефирно до Средец. Градът отбелязва празника си, а с какви прояви очаквайте малко след 9 ч . Централна тема в обзора на седмицата се пада на последиците от силния вятър. Все още виждаме по улиците неразчистени паднали дървета и клони, и още се ремонтират покривите на засегнатите сгради.  Най-голямата тежест за справяне със..

публикувано на 24.09.22 в 08:26

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 23-ти септември

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа: Вече официално: Есен е! Пожелаваме на всички да намерят пари в есенните си дрехи! Добро утро   на 23-ти септември!  Ако успеем да видим хубавото в този нов сезон, да посрещнем с положителна нагласа промяната в климата, в пейзажа и във всичко около нас, ще спечелим енергия и вътрешно щастие. А и нов..

публикувано на 23.09.22 в 07:05

Очаквайте в "Акценти" на 22 септември

Празнични са темите в деня, в който страната ни, преди 114 години, сама, без чужда помощ, обявява акта на Независимостта във В. Търново. Вестта се разнася бързо, а час след пристигането й в Бургас вече имаме и химн, написан от маестро Георги Шагунов. Това е и бургаския принос към тази паметна дата. Макар и след 114 години споровете дали сме..

публикувано на 22.09.22 в 07:27

Булевард Демокрация на 21-ви септември

Основна тема в предаването днес е - защо земелските производители не се застраховат. Дали причината е неподходящи застрахователни продукти, спънки в изплащането или манталитета на българина. В първия час ви предлагам три основни гледни точки. Как бургаската полиция  ще се справи с трафикирането на нелегални мигранти през страната. От МВР изградиха..

публикувано на 21.09.22 в 14:28

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 21-ви септември

Казват, че ако вместо на море ти замирише на печени чушки... значи отива си лятото, идва есента… Добро утро във вторник 21-ви септември! Денят може и да се очертава хладен, но е предпразничен и това е достатъчна мотивация да му се порадваме. Цветно настроение и новини обещаваме от сутрешния ефир на БНР Бургас, ето какви са акцентите ни до 10.00..

публикувано на 21.09.22 в 06:52