Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПРИКАЗКИ ЗА МАГИИ И ВЪЛШЕБСТВА

"Помощта на цветната богиня" от Петър Трънков

Този разказ е част от петия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки: София Железнова, ОУ „Георги Бенковски“, Бургас
     Минавала една девойка всеки ден покрай голяма чешма с два чучура. Всеки ден тя виждала млад мъж да седи до чешмата и да плаче. 
Минавала ден, минавала два, минавала месец, но мъжът всеки ден бил на чешмата и продължавал да плаче. Не издържала девойката и го попитала, защо всеки ден идвал и плачел. А той през сълзи ѝ отговорил:
     -Как да не плача? От три месеца всеки ден идвам тук и се моля. Майстори я градиха една година тази чешма и тя всеки ден падаше. Минавала моята невеста и сянката ѝ вградили. От този ден чешмата е здрава, не пада, но мойта жена е болна легнала. Ни яде, ни пие, ни говори, ни мърда. Кажи ми как да не плача? Ако до една седмица чудо не стане, детето ми сирак ще остане!
     -Не бой се! Аз ще ти помогна! - подала му ръка красивата мома. -Ще ти заръчам нещо и всичко ще свършиш. Докато се върнеш жена ти ще е оздравяла и на портата ще те посрещне. 
     Станал мъжът, избърсал сълзите си и заслушал момата. А тя му заръчала:
     - Отиваш до брега на голямата река, таз дето никога никой не може да я пресече. Скриваш се зад голямата скала и чакаш да се стъмни. Точно в полунощ ще дойде бик, щом се наведе да пасе, бързо скочи на гърба му и той ще те пренесе на другия бряг. Когато слезеш, поеми по дясната пътека. Тя ще те отведе до една пещера, в която живее триглава ламя. Отсечеш ли средната ѝ глава, ще умре, ако отсечеш другите две, ще се появят още две. Щом я убиеш, ще влезеш в пещерата, ще вървиш много в тъмнината, ще вървиш, докато стигнеш малка светлина. Това не е светлина, а вълшебно жълто цвете. Вземеш ли го от ламята, жена ти ще се излекува, нищо че сянката и е вградена. 
     Послушал девойката. Прибрал се у дома, взел стария ятаган, целунал болната си жена и невръстното си дете, и тръгнал към реката. Скрил се зад скалата и зачакал. Станало тъмно и студено. Точно в полунощ откъм реката се появил бикът, с хубав лъскав косъм и големи рога. Навел се да пасе, а младия мъж се метнал на гърба му. Мигом го донесъл до другия бряг на реката. 
     Слязъл юнакът и поел по десния път, както му заръчала момата. Вървял много, падал и ставал в тъмното, и накрая стигнал до огромна пещера. Промъкнал се тихо а отвътре се чувал страшен шум. Ламята спяла и така хъркала, че всичко се тресяло.
     Замахнал младия мъж и отсякъл едната глава, но не средната. Събудила се със страшен рев, а на мястото на отсечената глава излезли две. Замахнал втори път, но  тя го блъснала и отсякъл другата крайна глава. Станала ламята с пет глави. Хукнал младият мъж да бяга, а ламята след него. Качил се на едно дърво, целия издран от ноктите на ламята, но не смеел да гъкне. Тъкмо наближила, той скочил и отрязал най-после средната глава. Паднала мъртва ламята!
     Върнал се юнакът в пещерата, дълго вървял в тъмното, докато не съзрял една малка светлинка. Доближил се и откъснал светещото  жълто цвете, скрил го в пазвата си и се върнал до реката. Бикът пасял там, метнал се отново на гърба му и се върнал на другия бряг. 
     Започнало да се съмва, младият  мъж бързал  да се прибере у дома. Приближил се и що да види? Жена му жива и здрава  мете прага на къщата! Зарадвал се той, прегърнал я силно и се разплакал. Вдигнал ръце към бога и му  благодарил. Не можел да се нарадва на чудото! 
     Но изведнъж се сетил за момата и цветето, и се зачуди какво да го прави? Отишъл до чешмата, измил  очите си и седнал отстрани. Не след дълго красивата мома дошла. Скочил  младият мъж, посрещнал я и започнал да целува ръцете и!
     - Благодаря ти от сърце, че ми върна най-ценното! Как да ти се отблагодаря? – питал младият мъж. -А с цветето какво да правя?- и го извадил от пазвата си.
     Момата го взела от ръцете му, разказала му как ламята преди години е откраднала цветето от нея. А момата, не била истинска мома, а богинята на цветята Персефона! 
     После се навела засяла цветето до чешмата и мигом изчезнала. Прибрал се мъжът  при семейството си.
     А жълтото цвете и до ден днешен цъфти до голямата чешма с двата чучура.


Автор: Петър Трънков - 6 клас
ОУ „Любен Каравелов“ гр. Бургас

Този разказ е част от петия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от петото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са от цяла България, на възраст от 5 до 18 години.

Събрахме 70 истории разделени в седем категории: приказки за най-малките, какво ми разказа вятърът, приказки за животни, приказки за магии и вълшебства, фантастични истории, морски небивалици, приказки и стихове за добри и щедри сърца.

© БНР Бургас, 2021
http://bnr.bg/burgas


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Булевард Демокрация на 25-ти април

Една тема с продължение намира място в първия час - кадрите в туризма и улеснението за наемане чуждестранни работници. Това ще стане с приемането на промени в Закона за чужденците. Следим заболеваемостта от коклюш в региона, случаите се увеличават.  С рецитал на стихове на Петя Дубарова пред паметника й в Морската градина на Бургас бе отбелязана 62-та..

публикувано на 25.04.24 в 14:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 25 АПРИЛ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 25 АПРИЛ! „Най-синьото вълшебство на Бургас са сенките, прогонили съня си. Сред тях намирам своята и аз и гоня я, тъй както радостта си“. Събуждаме 25-ти април със стих на вълшебната Петя Дубарова – рождената дата на слънчевото момиче на Бургас. Добро утро в четвъртък! Навлизаме с..

публикувано на 25.04.24 в 06:58

Булевард "Демокрация" на 24-ти април

Започваме предаването с един протест насочен срещу  безпрецедентна забрана за улов на бяла мида променена от един на три месеца предизвика недоволството на рибари и рибопреработвателни предприятия.  И още едно събитие от деня намира отражение в първия час - Бургас е спирка от националното роудшоу “Пътят към твоя успех” на Асоциацията за иновации,..

публикувано на 24.04.24 в 14:50

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 24 АПРИЛ:

Не планирайте всичко от сутринта, оставете живота да Ви изненадва понякога. Успешно начало на делника и добро настроение ви пожелава екипът ни днес – звукорежисьор е Ваня Желева, новините представя Петя Михова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 часа: - Партията "Има такъв народ" вече се..

публикувано на 24.04.24 в 06:30

"Булевард Демокрация" на 23 април

Темите в предаването днес: В декларация до Светия синод от бургаското сдружение „Православен зов“ настояват за преразглеждане на допуснатите епископи за участие в избора на нов Сливенски митрополит, повече от Калина Енчева. Защо СЕК напуска ПП-ДБ, интервю с бургаския депутат и председател на партията Константин Бачийски. Заседание на..

публикувано на 23.04.24 в 14:00

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 23 АПРИЛ!

Дойде това време, което всеки усеща според собствените си разбирания. Едни вече се опитват да носят къщи гащи, защото един път като е станало почти 30 градуса и вече няма връщане назад, други се уплашиха от прогнозите и върнаха зимните якета и шапките, а сутринта в автобуса бяха пуснали и парното. Стартираме с 13 градуса. Добро утро във вторник!..

обновено на 23.04.24 в 07:13

"Булевард Демокрация" на 22 април

Темите в предаването: "Възраждане" е готово с листата за парламентарните избори, които влизат в бургаската листа, ще чуем от Калина Енчева. Има ли случаи на коклюш в Бургас, колко са и има ли карантина за учениците, интервю на Нина Рангелова с д-р Мирослава Киселкова от РЗИ. Ще спрат ли археологическите..

публикувано на 22.04.24 в 14:30