Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ПРИКАЗКИ ЗА МАГИИ И ВЪЛШЕБСТВА

"Помощта на цветната богиня" от Петър Трънков

Този разказ е част от петия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки: София Железнова, ОУ „Георги Бенковски“, Бургас
     Минавала една девойка всеки ден покрай голяма чешма с два чучура. Всеки ден тя виждала млад мъж да седи до чешмата и да плаче. 
Минавала ден, минавала два, минавала месец, но мъжът всеки ден бил на чешмата и продължавал да плаче. Не издържала девойката и го попитала, защо всеки ден идвал и плачел. А той през сълзи ѝ отговорил:
     -Как да не плача? От три месеца всеки ден идвам тук и се моля. Майстори я градиха една година тази чешма и тя всеки ден падаше. Минавала моята невеста и сянката ѝ вградили. От този ден чешмата е здрава, не пада, но мойта жена е болна легнала. Ни яде, ни пие, ни говори, ни мърда. Кажи ми как да не плача? Ако до една седмица чудо не стане, детето ми сирак ще остане!
     -Не бой се! Аз ще ти помогна! - подала му ръка красивата мома. -Ще ти заръчам нещо и всичко ще свършиш. Докато се върнеш жена ти ще е оздравяла и на портата ще те посрещне. 
     Станал мъжът, избърсал сълзите си и заслушал момата. А тя му заръчала:
     - Отиваш до брега на голямата река, таз дето никога никой не може да я пресече. Скриваш се зад голямата скала и чакаш да се стъмни. Точно в полунощ ще дойде бик, щом се наведе да пасе, бързо скочи на гърба му и той ще те пренесе на другия бряг. Когато слезеш, поеми по дясната пътека. Тя ще те отведе до една пещера, в която живее триглава ламя. Отсечеш ли средната ѝ глава, ще умре, ако отсечеш другите две, ще се появят още две. Щом я убиеш, ще влезеш в пещерата, ще вървиш много в тъмнината, ще вървиш, докато стигнеш малка светлина. Това не е светлина, а вълшебно жълто цвете. Вземеш ли го от ламята, жена ти ще се излекува, нищо че сянката и е вградена. 
     Послушал девойката. Прибрал се у дома, взел стария ятаган, целунал болната си жена и невръстното си дете, и тръгнал към реката. Скрил се зад скалата и зачакал. Станало тъмно и студено. Точно в полунощ откъм реката се появил бикът, с хубав лъскав косъм и големи рога. Навел се да пасе, а младия мъж се метнал на гърба му. Мигом го донесъл до другия бряг на реката. 
     Слязъл юнакът и поел по десния път, както му заръчала момата. Вървял много, падал и ставал в тъмното, и накрая стигнал до огромна пещера. Промъкнал се тихо а отвътре се чувал страшен шум. Ламята спяла и така хъркала, че всичко се тресяло.
     Замахнал младия мъж и отсякъл едната глава, но не средната. Събудила се със страшен рев, а на мястото на отсечената глава излезли две. Замахнал втори път, но  тя го блъснала и отсякъл другата крайна глава. Станала ламята с пет глави. Хукнал младият мъж да бяга, а ламята след него. Качил се на едно дърво, целия издран от ноктите на ламята, но не смеел да гъкне. Тъкмо наближила, той скочил и отрязал най-после средната глава. Паднала мъртва ламята!
     Върнал се юнакът в пещерата, дълго вървял в тъмното, докато не съзрял една малка светлинка. Доближил се и откъснал светещото  жълто цвете, скрил го в пазвата си и се върнал до реката. Бикът пасял там, метнал се отново на гърба му и се върнал на другия бряг. 
     Започнало да се съмва, младият  мъж бързал  да се прибере у дома. Приближил се и що да види? Жена му жива и здрава  мете прага на къщата! Зарадвал се той, прегърнал я силно и се разплакал. Вдигнал ръце към бога и му  благодарил. Не можел да се нарадва на чудото! 
     Но изведнъж се сетил за момата и цветето, и се зачуди какво да го прави? Отишъл до чешмата, измил  очите си и седнал отстрани. Не след дълго красивата мома дошла. Скочил  младият мъж, посрещнал я и започнал да целува ръцете и!
     - Благодаря ти от сърце, че ми върна най-ценното! Как да ти се отблагодаря? – питал младият мъж. -А с цветето какво да правя?- и го извадил от пазвата си.
     Момата го взела от ръцете му, разказала му как ламята преди години е откраднала цветето от нея. А момата, не била истинска мома, а богинята на цветята Персефона! 
     После се навела засяла цветето до чешмата и мигом изчезнала. Прибрал се мъжът  при семейството си.
     А жълтото цвете и до ден днешен цъфти до голямата чешма с двата чучура.


Автор: Петър Трънков - 6 клас
ОУ „Любен Каравелов“ гр. Бургас

Този разказ е част от петия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от петото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са от цяла България, на възраст от 5 до 18 години.

Събрахме 70 истории разделени в седем категории: приказки за най-малките, какво ми разказа вятърът, приказки за животни, приказки за магии и вълшебства, фантастични истории, морски небивалици, приказки и стихове за добри и щедри сърца.

© БНР Бургас, 2021
http://bnr.bg/burgas
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Булевард Демокрация на 29-ти септември

Служителите на РЗИ Бургас протестират заради ниско заплащане, за исканията и протеста им - в първия час на предаването. Тогава ще отскочим и до Маринка и Крушевец, за да видим какви са изборните нагласи там.  Намериха черната кутия на самолета, който се разби на авиобаза "Безмер" случая коментира във втория час полк. Любен Лозанов, който е с..

публикувано на 29.09.22 в 14:30

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 29-ти септември

Сигурна съм, че някои дами ще изберат по-лесно за кого да гласуват на изборите, отколкото какъв тоалет да облекат в есенен ден, като този… Добро утро в четвъртък! Преди да се изправим пред машините за гласуване, тази неделя, предстои да направим ежедневните си житейски избори за 29-ти септември. Отваряме очите и с най-актуалното в сутрешния..

публикувано на 29.09.22 в 06:55

Булевард Демокрация на 28-ми септември

В община Стралджа днес е ден на траур след като полицай загина по време на работа. С този трагичен случай започва предаването днес.  До 15 октомври всички граждани могат да предлагат пътища за ремонт, обявиха от Агенция „Пътна инфраструктура". Наглед добра инициатива, но не всички пътища могат да бъдат включени, за тях малко повече също в първия час...

публикувано на 28.09.22 в 14:23

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 28 СЕПТЕМВРИ!

Кметът на община Стралджа  Атанас Киров обяви днешния 28 септември, за Ден на траур в памет на 30- годишния полицай, който загина при пътен инцидент в изпълнение на служебните си задължения. Генади Троев беше ударен смъртоносно от колата на пиян шофьор на пътя до село Маленово при проверка на нелегален мигрант.  Погребението на старши полицай..

публикувано на 28.09.22 в 07:05

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР БУРГАС 27 СЕПТЕМВРИ!

Близо 400 тежки катастрофи са станали за година по пътищата на Бургаска област. Тенденцията е пътните инциденти и пострадалите в тях да се увеличават. Какви са причините-отговорите търсим след новините в 8 часа. В рубриката Евранет+ след 8.30 темата на фокус днес е електрическите автомобили и екологичната перспектива. След 9 часа в..

публикувано на 27.09.22 в 07:10

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 26-ти септември

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа: „Напоследък изборите толкова зачестиха, че станаха по-редовни и от градския транспорт“… Добро утро в понеделник! Нова седмица - нов късмет! Надяваме се и с нов парламент, след изборите тази неделя на 2-ри октомври. А до тогава, отваряме очите с най-актуалното в сутрешния ефир на БНР Бургас, ето..

публикувано на 25.09.22 в 19:27

ОЧАКВАЙТЕ В "ЕВА В НЕДЕЛЯ" СЛЕД 13 ЧАСА НА 25 СЕПТЕМВРИ!

Истински подарък от есента е днешният ден-слънцето свети ласкаво и не допуска никакви лоши мисли да минават през главите ни, напротив, всичко носи енергията и красотата на жълто-червено-кафявите цветове, които ни заобикалят. Цветни и смислени ще са и срещите ни в Ева в неделя днес. За взаимоотношенията между хората, за младите, техния път и..

публикувано на 25.09.22 в 12:42